Το χρονικό μιας δίκης που μας χάρισε και γέλιο μέσα στην τραγικότητα της

Μετά το “Τα κατάφερες γιέ μου” που θα μείνει στις μνήμες μας, μας ήρθαν και οι ποινές. Η δικαστική διαδικασία ολοκληρώθηκε καθώς ανακοινώθηκαν οι ποινές και ολοκληρώθηκαν – σχεδόν – και οι συλλήψεις.

Η μόνη περίπτωση που είναι πιο σύνθετη είναι αυτή του Γιάννη Λαγού που είναι ευρωβουλευτής και βρίσκεται στις Βρυξέλλες, όπου στην δική του περίπτωση θα πρέπει να ακολουθηθεί μία διαφορετική διαδικασία.

Οι ένοχοι.

Για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, κρίθηκαν ένοχοι 16 από τους 18 κατηγορούμενους.

capture-93Ο Γ. Ρουπακιάς κηρύσσεται ένοχος για ανθρωποκτονία από πρόθεση, οπλοφορία και οπλοχρησία.

Για συνεργεία στην ανθρωποκτονία Φύσσα κρίθηκαν ένοχοι 15 άτομα και ειδικότερα οι: Ιωάννης Άγγος, Μάριος Αναδιώτης, Γιώργος Δήμου, Ιωάννης Καζατζόγλου, Ελπιδοφόρος Καλαρύτης, Ιωάννης Κομιανός, Κωνσταντίνος Κορκοβίλης, Αναστάσιος Μιχαλάκος, Γιωργος Πατέλης, Γιωργος Σκάλκος, Γιωργος Σταμπέλος, Λέων Τσαλίκης, Αθανάσιος Τσορβάς, Νικόλαος Τσορβάς και Αριστοτέλης Χρυσαφίτης. Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν οι Γιώργος Τσακανίκας κι ο Σταύρος Σαντοριναίος.

Τα ελαφρυντικά.

Όχι μόνο δεν ζήτησαν συγνώμη ζητάνε και τα ρέστα. Κοινώς εκεί που μας χρωστούσανε μας πήραν και το βόδι. Η υπεράσπιση του Γ. Ρουπακιά ζήτησε να του αναγνωριστεί το ελαφρυντικό του σύννομου βίου μέχρι και την τέλεση της πράξης αλλά και το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας. Σύμφωνα με το συνήγορο, ο Γ. Ρουπακιάς επί 4,5 χρόνια βρίσκεται κλεισμένος σε ένα διαμέρισμα 50 τ.μ. χωρίς να έχει πολλές φορές ούτε τη δυνατότητα να μεταβεί σε γιατρό. Εμείς θα προσθέσουμε πως και τα 50 τμ πολυτέλεια ήταν τόσο καιρό καθώς θα έπρεπε ήδη να μένει σε 20 τμ μαζί με άλλους 3.

Αντίστοιχα, αιτήματα επί των ελαφρυντικών είχαν οι πυρηνάρχες Γ. Πατέλης και Αν. Πανταζής, οι οποίοι κατά περίσταση ζήτησαν να τους αναγνωριστούν οι ελαφρυντικές περιστάσεις του σύννομου βίου και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης.

Επίσης, το σύνολο των καταδικασθέντων βουλευτών ζήτησαν κατά περίσταση την αναγνώριση των ελαφρυντικών του σύννομου βίου, της μετέπειτα καλήσ συμπεριφοράς μετά την πράξη, της μη εύλογης διάρκειας δίκης και της παραβίασης του τεκμηρίου αθωότητας. Μεταξύ άλλων, η υπεράσπιση του επικεφαλής της Χρυσής Αυγής, Νικ. Μιχαλολιάκου, επεσήμανε: “Εν αγνοία του τελέστηκε ένα αδίκημα, λοιδορήθηκε και προφυλακίστηκε. Έκανε τα πάντα και είχε μια διαδρομή χωρίς να του αποδώσει κανείς τίποτα», ενώ κατέκρινε και τη στάση του κόσμου πριν την καταδικαστική απόφαση: «Δεν είναι συμπεριφορά κοινωνίας να φέρονται έτσι σε έναν κατηγορούμενο. Δεν είναι λογικό, παραμονή της απόφασης να κυκλοφορούν δηλώσεις που στόχευαν όχι το Μιχαλολιάκο αλλά αλλού. Δεν αποσκοπούσαν στους κατηγορουμένους. Δεν έκανε το παραμικρό ο κύριος Μιχαλολιάκος, δεν είχε δώσει δείγμα γραφής. Για ποιο λόγο γίνανε; Επειδή είπαν για τους ηττημένους του ‘45 για αυτές τις αστειότητες». (Βεβαίως για τους ηττημένους του ’45 κανείς μας δεν γέλασε)

xrusi-aygiΕξαίρεση σε αυτή την παρωδία, αποτέλεσε ο Νίκος Μίχος ο οποίος ζήτησε το ελαφρυντικό της έμπρακτης μετάνοιας, υποστηρίζοντας πως ήδη από το 2013 ο πρώην βουλευτής βρίσκεται σε πλήρη διαφωνία με τη Χρυσή Αυγή.

Μαζί με τα παραπάνω οι αγαπημένοι μας είναι οι περιπτώσεις του Ι. Λαγού αφού επικαλέστηκε τα ανθρώπινα (?) δικαιώματα του, ζήτησε να τον “λυπηθεί” το δικαστήριο αναγνωρίζοντας ότι είναι χριστιανός και φιλόζωος και του Μίχου που παντρεύτηκε την δυο φορές ίδια γυναίκα – άλλοι θα τον έλεγαν μαλακά ούτως η άλλως, μόνο και μόνο για αυτό- του παρεξηγημένου Κασσιδιάρη που λοιδορήθηκε όσο κανένας και του Γερμενή που του στερήσαμε μια καριέρα στο τραγούδι «τα χρόνια της νεότητaς του πάλευε για ένα μεροκάματο ως διανομέας και είχε μία αγάπη, τη μουσική. Η προφυλάκιση του σταμάτησε την πορεία της μουσικής του διαδρομής γιατί δεν μπορούσε να μεταβεί στο εξωτερικό. Σε καμιά περίπτωση δεν είχε σχέση με έκνομες πράξεις». Όλα όσα ακούστηκαν μας κάνουν να πιστεύουμε πραγματικά πως οι άνθρωποι αυτοί μας τρολάρουν. Αν δεν ήταν και δολοφόνοι ταυτόχρονα θα μιλούσαμε για τα μεγαλύτερα τρολ που πέρασαν ποτέ από την πολιτική σκηνή της Ελλάδας.

Να σημειώσουμε δε πως η εισαγγελέας της έδρας κα (σικ) Αδαμαντία Οικονόμου, πρότεινε την αναγνώριση ελαφρυντικών μόνο για τους Μπούκουρα, Αλεξόπουλο και Κουκούτση ( έχουν καταδικαστεί μόνο για ένταξη και όχι για άλλη πράξη που σχετίζεται με την εγκληματική οργάνωση ανθρωποκτονία, απόπειρες κτλ) και κανένα ελαφρυντικό για όλους τους υπόλοιπους. Κάπως έπρεπε να ξεπλυθεί και αυτή που μέχρι χθες τους αθώωνε.

Παρόλα αυτά απολογήθηκε κιόλας στους δικηγόρους των κατηγορουμένων.

“Στη χθεσινή συνεδρίαση δέχτηκα σφοδρή επίθεση από τους συνηγόρους των κατηγορουμένων, παρά το γεγονός ότι η πρόταση μου ήταν απαλλακτική για την διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση” ανέφερε η εισαγγελέας.

“Άφησαν αιχμές περί λιγοψυχίας και αλλαγής πλεύσης. Για να μην υπάρχουν σκιές, παραμένω πίστη στην πρόταση μου, στην οποία προέβη κατά συνείδηση με γνώμονα τους κανόνες δικαίου. Ο εισαγγελέας ανεξάρτητα της προτάσής του οφείλει να λαμβάνει υπόψη την απόφαση, να την υιοθετεί και να προτείνει ανάλογα με αυτή. Ήμουν υποχρεωμένη παρά την πρότασή μου να κάνω αυτή την εισήγηση” “Τι να προτείνω όταν το δικαστήριο δέχθηκε ότι τέλεσαν τέτοια αδικήματα, ανθρωποκτονίες και απόπειρες ανθρωποκτονιών; Θα ήταν αντιφατικό να προτείνω ελαφρυντικά ενώ διέπραξαν τέτοια αδικήματα κατά της Δημοκρατίας”. Μια συγνώμη και από εμάς που ταλαιπωρηθήκατε τόσο και βρεθήκατε σε δύσκολη θέση.

xrysh-aygh-metafora-14Η απόφαση της έδρας για τη συγχώνευση των ποινών

Για την ηγεσία (διεύθυνση)

Νίκος Μιχαλολιάκος: 13 έτη και 6 μήνες

Ηλίας Κασιδιάρης: 13 έτη και έξι μήνες

Γιάννης Λαγός: 13 έτη και 8 μήνες

Γιώργος Γερμενής: 13 έτη και έξι μήνες

Χρήστος Παππάς: 13 έτη και τρεις μήνες

Για τους πρώην βουλευτές (ένταξη)

Νίκος Μίχος: 6 έτη

Στάθης Μπούκουρας: 5 χρόνια και 6 μήνες

Συνολικές ποινές για τη δολοφονία Φύσσα

Για τον Ρουπακιά: Ισόβια κάθειρξη συν 14 έτη

Ι. Άγγος: 9 έτη και 2 μήνες

Α. Αναδιώτης: 7 έτη

Γ. Δήμου: 7 έτη

Ι. Καζαντζόγλου: 10 έτη και 2 μήνες

Ε. Καλαρίτης: 9 έτη

Ι. Β. Κομιανός: 9 έτη

Κ. Κορκοβίλης: 9 έτη

Α. Μιχάλαρος: 9 έτη και 2 μήνες

Γ. Πατέλης: 10 έτη και 2 μήνες

Γ. Σκάλκος: 7 έτη

Γ. Σταμπέλος: 9 έτη

Λ. Τσαλίκης: 9 έτη

Αθ. Τσορβάς: 9 έτη

Ν. Τσορβάς: 9 έτη

Α. Χρυσαφίτης: 7 έτη

Η συνολική απόφαση για τους δύο πυρηνάρχες

giorgos-patelis-xrisi-avgiΓιώργος Πατέλης: 10 έτη και 2 μήνες

Τάσος Πανταζής: 10 έτη και 24 μήνες Απόπειρα ανθρωποκτονίας Αιγύπτιων αλιεργατών

Δ. Αγριογιάννης: 7 έτη

Μ. Ευγενικός: 7 έτη

Θ. Μαρίας: 7 έτη

Κ. Παπαδόπουλος: 7 έτη Επίθεση στο ΠΑΜΕ

Κ. Αντωνακόπουλος: 3 έτη και 6 μήνες

Ι. Καστρινός: 3 έτη και 6 μήνες

Α. Χατζηδάκης: 6 έτη

Παρόλη τη μεγάλη προσπάθεια της εισαγγελίας για αναστολή όλων των ποινών που μόνο δεν πρότεινε να μπει η ίδια μέσα αντί αυτών, ευτυχώς στην έδρα επικράτησε η λογική. Η προσαγωγή στα κελιά ξεκίνησε για όλους εκτός από τον Παππά και το Λαγό που φυσικά και δεν ήταν ύποπτοι φυγής κατά την ίδια. Σημ. Δύο στελέχη της Χρυσής Αυγής, ο ένας εκ των οποίων είχε και εμπλοκή στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, εμφανίστηκαν στο Πέραμα για να παραδοθούν πριν ακόμα εκδοθούν οι ποινές εις βάρος τους. Ναι. Τόσο γίδια.

Ελπίζουμε και οι δυο να έχουν προσφύγει σε άλλη γη και άλλα μέρη και να ζουν ως μετανάστες που τόσο πολύ κυνήγησαν.

Ας μην γελιόμαστε. Η Ελένη στο Διαφάνι, μεγαλύτερη ποινή έφαγε από ότι αυτοί και σκότωσε μόνο έναν άνθρωπο.


Ματίνα Γεωργαλή

Previous Story

Aς μιλήσουμε για το “προφυλακτικό της συναίνεσης” και το πόσο ουτοπικό είναι

Next Story

Trash για Αλκατράζ

Latest from Blog

Το απόλυτο είδωλο Iggy Pop γίνεται 77 ετών

Το απόλυτο είδωλο Iggy Pop γεννήθηκε στο Michigan στις 21 Απριλίου 1947. Με μια “διονυσιακή” αισθητική ο “Νονός του Punk” επηρέασε καθοριστικά το συγκεκριμένο κίνημα δίπλα στο πλευρό των “The Stooges”, ενώ…

O Mr “Purple Rain” Prince που έφυγε σαν σήμερα

O Prince μπορεί να μη βρίσκεται πια ανάμεσα μας, αλλά θεωρείται ένας από τους κορυφαίους μουσικούς ερμηνευτές της παγκόσμιας μουσικής σκηνής. Η εκκεντρική του παρουσία, και η ικανότητα του να ερμηνεύει μουσικά…
Punked
Go toTop