Χρόνια πολλά και καλά μυαλά

Το έθνος μας γιορτάζει λοιπόν, αλλά ας ρίξουμε μια ματιά στο τι ακριβώς

Date:

Την 25η Μαρτίου του 1821 ξεκίνησε η Ελληνική επανάσταση, αλλά η ιστορία είναι λιγάκι διαφορετική από αυτή που προσπαθούν να μας διδάξουν στα σχολικά βιβλία.

Δεν έχω σκοπό να κάνω βαθιά ιστορική ανάλυση καθώς ούτε ιστορικός είμαι (απλά είμαι διαβασμένη από πολλές και διαφορετικές πηγές γνώσης), αλλά ούτε έχω διάθεση να μπλέξω ούτε εγώ, ούτε το Punked.

Επιγραμματικά θα αναφέρω ότι ως επαναστάτρια που ήμουν μια ζωή, έμαθα από μικρή ηλικία να αμφισβήτω τα πάντα και να μην καταπίνω αμάσητο ότι διδάσκουν τα σχολικά βιβλία τα οποία γράφουν ότι βολεύει την εκάστοτε κυβέρνηση.

playmobil-21-epanastasi

Ως ηρωίδες και ήρωες σέβομαι, τιμώ και ευγνωμονώ τη καπετάνισσα Μαντώ Μαυρογένους, τη καπετάνισσα Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα που διέθεσαν ολόκληρη τη περιουσία τους για την επανάσταση και που το θάρρος τους στη μάχη ήταν παροιμιώδες και παράδειγμα για του συναγωνιστές τους, τον αρχιστράτηγο και οπλαρχηγό Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, τον Καραισκάκη, τις Σουλίωτισσες και όλες και όλους τους πραγματικούς επαναστάτες της εποχής εκείνης.

imageΗ εποχή εκείνη όμως δυστυχώς δεν είχε μόνο επαναστάτες, αγωνίστριες και αγωνιστές, αλλα δυστηχώς είχε και προδότες, από τον Πήλιο Γούση μέχρι τον Κωλέττη, και τον Μαυροκορδάτο.

Ο παππούς μου κάποτε μου είχε πεί: παιδάκι μου την Ελλάδα την ελευθέρωσαν οι αρματωλοί και τη κυβέρνησαν οι κλέφτες και μάλλον δεν είχε και πολύ άδικο.

Δυστυχώς την Ελλάδα την ελευθέρωσαν οι επαναστάτες και την κυβέρνησαν οι προδότες οι οποίοι έχοντας μάλιστα την εξουσία στα χέρια τους, το πρώτο πράγμα που έκαναν ήταν να φυλακίσουν ή να εξορίσουν τους πραγματικούς ήρωες, εκείνους που πολέμισαν για την ελευθερία.

Η Μαντώ Μαυρογένους πέθανε πάμπτωχη και περιφρονημένη στη Πάρο, η Μπουμπουλίνα επίσης πάμπτωχη στις Σπέτσες από όπλο ενός Έλληνα.

434491Ας δούμε όμως τι έγινε με τον Κολοκοτρώνη όπως το περιγράφει ο επίκουρος καθηγητής στο Α.Τ.Ε.Ι Λάρισας: Ντίνος Αυγουστή.

Ήταν μεσάνυχτα 6 με 7 του Σεπτέμβρη 1933. Ο μοίραρχος Κλεόπας με σαράντα αρματωμένους ώς τα δόντια τράβαγαν προσεκτικά και αμίλητοι για να πιάσουν τον μεγαλύτερο κακούργο του τόπου μας, τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη!!!!

Ο Γέρος του Μοριά ζούσε λίγο έξω από το Ναύπλιο σε ένα ταπεινό σπιτάκι στην Πρόνοια, κοντά στην εκκλησία του Άι-Θεόδωρου που ο ίδιος έκτισε. Εδώ αποτραβήχτηκε ο μπροστάρης της απελευθέρωσης όταν ήρθαν οι Βαυαροί και κατάλαβε πως δεν τον γούσταραν! «Ό,τι μπορούσα έκανα», γράφει στη σελίδα 196 των απομνημονευμάτων του, που υπαγόρευσε στον Τερτσέτη.

«Έκαμα το χρέος μου προς την πατρίδα και εγώ και όλη η φαμελιά μου. Είδα την πατρίδα μου ελεύθερη, είδα εκείνο οπού ποθούσα και εγώ και ο πατέρας μου και ο πάππος μου και όλη η γενεά μου, καθώς και όλοι οι Έλληνες. Απεφάσισα να πάω εις ένα περιβόλι, οπού είχα έξω από τ’ Ανάπλι (Νάυπλιο). Επήγα, εκάθισα και απερνούσα τον καιρό μου καλλιεργώντας, και ευχαριστούμην να βλέπω να προοδεύουν τα μικρά φυτά οπού εφύτευα».

1553512704938-thumbnail

Εκεί περνούσε μόνος τις ώρες του ο Κολοκοτρώνης, γιατί μετά τον ερχομό του Όθωνα έδιωξε όλα τα παλληκάρια του. «Πηγαίνετε στο καλό, τους είπε, και να καθίσετε ήσυχοι στα σπίτια σας. Τώρα που ήρθε ο βασιλιάς θα γνωρίσει τους ανθρώπους και τα πράματα του τόπου μας και θ’ ανταμείψει τον καθένα κατά τις πράξεις του και τη δούλεψή του».
Εκείνο λοιπόν το βράδυ είχε φτάσει για τον Γέρο του Μοριά η ώρα της ανταμοιβής! Ο Κλεόπας και οι χωροφύλακες τού περικύκλωσαν το καλύβι μην τυχόν και τους ξεφύγει ο κακούργος! Ύστερα χτύπησε με δύναμη την πόρτα. Ο Γέρος μισάνοιξε το παράθυρο και ρώτησε με τη βροντερή φωνή του να μάθει ποιος είναι. Εδώ μέσα κρύβονται οπλοφόροι, αποκρίθηκε ο Κλεόπας.

Έχω διαταγή να κάνω έρευνα. Ο Κολοκοτρώνης γέλασε δυνατά! Οι απεσταλμένοι του βασιλιά μπούκαραν μέσα κι άρχισαν να ψάχνουν το κάθε τι. Όμως ούτε οπλοφόρους βρήκαν, ούτε και άρματα κρυμμένα! Βρήκαν μόνο ένα σπαθί, μια πιστόλα και ένα ντουφέκι. Ήταν τα όπλα με τα οποία πολέμησε ο Κολοκοτρώνης την Τουρκιά και μ’ αυτά μας ελευθέρωσε!

Κατά διαταγή της αντιβασιλείας είσαι υπό κράτηση, είπε ο Κλεόπας! Κι άρχισε να μαζεύει ό,τι χαρτιά υπήρχαν στις κασέλες και στα ντουλάπια, βέβαιος που θα αποτελούσαν τα πειστήρια της ενοχής του Κολοκοτρώνη! Ύστερα τον έβαλαν στη μέση οι χωροφυλάκοι και τράβηξαν για το κάστρο για να τον παραδώσουν στους στρατιώτες του Όθωνα! Εκεί τον παραλαμβάνει ένας Γερμανός δεσμοφύλακας που δεν ήξερε Ελληνικά  και τον χώνει σ’ ένα κατασκότεινο κελί!

ethniko-istoriko-mouseio-i-epanastasi-tou-1821-me-playmobil-1Τον γέρο του Μοριά, δεν τον ετοίμαζαν για εξορία όμως, του Κολοκοτρώνη του την είχαν στημένη για να του πάρουν το κεφάλι στη γκιλοτίνα. Τη διαταγή την υπέγραψαν οι αντιβασιλείς Μάουερ και Άβελ και την έδωσαν στον Γερμανό υπουργό των Στρατιωτικών, τον στρατηγό Σμαλτς, να την εκτελέσει.

Ο Πολυζωίδης, πρόεδρος του δικαστηρίου και μέχρι τότε θανάσιμος εχθρός του Κολοκοτρώνη κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης της καταδικαστικής εις θάνατον απόφασης (στην οποία μειόψηφισε εναντίον της ) έκρυβε με τα χέρια του το πρόσωπο του από ντροπή. Τελικά δεν εκτελέστηκε η θανατική ποινή, με απόφαση του βασιλιά μετατράπηκε σε κάθειρξη 20 ετών. Όταν το άκουσε ο Κολοκοτρώνης είπε πάλι τον ευτράπελο λόγο του: «Θα τον γελάσω τον βασιλιά, δεν θα ζήσω τόσους χρόνους …». Την άλλη μέρα τούς ανέβασαν στο Παλαμήδι. Εκεί όπου για έντεκα μήνες έζησαν ένα πραγματικό κολαστήριο!
Τους Πολυζωίδη και Τερτσέτη τούς οδήγησαν σε δίκη. Ήταν ένα από τα ανταλλάγματα που έθεσαν οι άλλοι τρεις αντιβασιλείς για να συμφωνήσουν με τον Όθωνα στην απονομή χάριτος! Να τι είπε ο Τερτσέτης στην απολογία του: «Ζουν οι οπλαρχηγοί. Ζουν! Χαρείτε, ω Έλληνες. Ζουν! Φυλακισμένοι. Αληθινά, εις τα φρούρια, οπού προ δέκα χρόνων επήραν επί κεφαλής σας από τον εχθρόν, αλλά ζουν!…

Η ιστορική ευκαιρία της Ελλάδας να γίνει ένα σύγχρονο Ευρωπαικό κράτος χωρίς εξάρτηση από τα ξένα συμφέροντα όπως την οραματίστηκε ο Ιωάννης Καποδίστριας χάθηκε με τη δολοφονία του από τα χέρια των δολοφόνων  και πρωτοπαλίκαρων του Μαυροκορδάτου.

Έτσι κάπως απομείναμε για σχεδόν 200 χρόνια ραγιάδες, ελεύθεροι μέν από τους Τούρκους, αλλά απόλυτα εξαρτημένοι από Άγγλους, Γάλλους, Ρώσους και τα τελευταία χρόνια τους Αμερικάνους.

ethniko-istoriko-mouseio-i-epanastasi-tou-1821-me-playmobilΣε μια ιστορική συγκυρία κατά την οποία η πανδημία του covid 19 κατά την οποία χάνονται ανθρώπινες ζωές καθημερινά, που με χιλιάδες κρούσματα του ιού έχουν υπερφορτώσει τα δημόσια νοσοκομεία και που οι ατομικές ελευθερίες καταστρατηγούνται στο όνομα της δημόσιας υγείας, είναι μάλλον αρκετά οξύμωρο να κάνουμε γιορτές και πανηγύρια.

Όταν σε πολλές οικογένειες κατοίκων σε αυτή τη χώρα υπάρχουν νεκροί, μάλλον είναι ασέβεια ως προς αυτούς το να γιορτάζουμε σαν να μη «τρέχει»  τίποτα.

Είμαι σίγουρη ότι αν ζούσαν σήμερα οι ηρωίδες και οι ήρωες του 1821, δεν θα έστελναν «ανατριχιαστικά» μηνύματα μέσα από ένα F16 (του οποιου η κάθε πτήση κοστίζει όσο μια ΜΕΘ), αλλά πιθανότατα ως πραγματικοί ήρωες και ηρωίδες, θα έπεφταν  πρώτες και πρώτοι στη μάχη και εναντίον αυτού του παράξενου εχθρού.

33a47ba0-epanastash-playmobil-01Βλέπεις αυτοί δεν ήταν ραγιάδες, οσο για εμάς που μάλλον είμαστε ας νίωσουμε λιγάκι ακόμη εθνική υπερηφάνια, ας φάμε μπακαλιάρο( Νορβηγίας, γιατί ο Ισλανδίας είναι ακριβότερος και δεν βγαινώ μάνα μου οικονομικά) με σκορδαλιά για να γιορτάσουμε και τον Ευαγγελισμό, ας πιστέψουμε εκτός από τον κρίνο και το κρυφό σχολειό, αλλά ταυτόχρονα ας ετοιμαζόμαστε σιγά σιγά για άλλα 200 χρόνια μνημόνια ως συνέπεια της κατάρευσης της οικονομίας λόγω της πανδημίας, αντέχουμε γιατί ειμάστε Έλληνες εμείς, δεν βαριέσαι μωρέ;

Τουλάχιστον κάνουμε ωραίες παρελάσεις.

Βανέσα Βενέτη – Κοττίκα

Βανέσα Βενέτη – Κοττίκα
Βανέσα Βενέτη – Κοττίκα
Που σαι νιότη μου, που λεγες πως θα γινόμουν άλλος; Όταν ήμουν παιδάκι με προόριζαν για: Νοικοκύρη, σεξιστή, δικηγόρο και κοσμηματοπώλη. Τι είμαι; Είμαι μια τρανς γυναίκα, γονέας ενός θαυμάσιου πλάσματος, φεμινίστρια, nail artist και ροκού. Ήρθε η ώρα λοιπόν να μιλήσουμε για πολλά..

Share post:

LATEST

MUSTS

Οι Megadeth ανακοίνωσαν τις λεπτομέρειες του νέου τους άλμπουμ “The Sick, The Dying… And The Dead”

Η πολυαναμενόμενη επιστροφή των Megadeth και του Dave Mustaine...

Διάσημοι συγγραφείς που πέθαναν στον άσσο

Η εικόνα ενός φτωχού συγγραφέα που παλεύει για μια...

Οι Metallica κάνουν σεμινάρια στους θαυμαστές τους

Οι Metallica συνεργάστηκαν με τη Yousician, διαδραστική και εκπαιδευτική...

“Ants from up there”: Μετά από ένα χρόνο οι Black Country, New Road επιβεβαιώνουν όλους όσους πίστεψαν στο ντεμπούτο τους

Κινηματογραφικές μπαλάντες, δραματικότηταs "Funeral" των "Arcade Fire", sci-fi κατάθλιψη...
Punked