Vikings: Valhalla – 100 χρόνια μετά ο Odin δε ζει πια

Date:

Ήταν σχεδόν αρχές του 2013 όταν οι Vikings κατέλαβαν τους δέκτες μας, και μαζί ότι βρέθηκε στο πέρασμα τους. Αφού λοιπόν ζήσαμε τα “πάντα όλα” στην φατρία του Ragnar Lothbrok, η σειρά μας αποχαιρέτησε έπειτα από έξι σεζόν που ακόμα και σήμερα δε μπορούμε να ξεπεράσουμε, ενώ παράλληλα πίνουμε νερό στο όνομα της. Ποιος μπορεί εξάλλου να ξεχάσει τους κεντρικούς χαρακτήρες; Ragnar, Lagertha, Bjorn, Ivar the Boneless πόσοι ακόμα, αλλά και στην τελική όλοι οι φανς γνωρίζουμε ότι δεν γυρνάς εύκολα την πλάτη σου, στο Κάτεγκατ.

Εκεί λοιπόν που όλα έμοιαζαν μάταια και είχε τηλεοπτικό “κρύο” και καταχνιά, έσκασε η νέα εκδοχή των Vikings: Valhalla, και όπως γίνεται σε κάθε τέτοια περίπτωση δεν την είδαμε με καλό μάτι, πριν καν δούμε το τρέιλερ. Εξάλλου όταν το “legacy” της προηγούμενης σειράς έχει ανεβάσει τόσο πολύ τον πήχη, κοιτάς την νέα “νυφαδιά” με ύφος ξινής συμπεθέρας μέχρι να σε πείσει για το αντίθετο. Όπως λοιπόν ήταν λογικό αρκετοί έσπευσαν να κατακρίνουν τη σειρά πριν καλά καλά ξεκινήσει, αλλά από ότι φαίνεται τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι.

Αρχικά στη νέα ιστορία μεταφερόμαστε 100 χρόνια μετά τα γεγονότα που συνέβησαν στην τελευταία σεζόν. Ο Χριστιανισμός έχει επηρεάσει αρκετούς από τους πρώην “Βαλχαλιστές” με αποτέλεσμα οι πάλαι ποτέ Vikings να έχουν βρεθεί σε δυό στρατόπεδα και δυό σταθμά, αλλά με κοινούς εχθρούς για παρονομαστή. Οπότε ναι μεν σου φταίνε οι έξω αλλά έχεις και ένα πρόβλημα να λύσεις από μέσα, ειδικά όταν πρέπει να κοιμάσαι με το ένα μάτι ανοιχτό, γιατί απλά παίζει να μην ξυπνήσεις ποτέ ξανά.

Από την αρχή η σειρά μας δίνει να καταλάβουμε ότι όντως έχουν περάσει εκατό χρόνια και οι Vikings δεν έχουν καμία σχέση με αυτό που γνωρίζαμε από τις προηγούμενες σεζόν. Οι χαρακτήρες χτίζονται από το πρώτο κιόλας επεισόδιο, ενώ τα γεγονότα τρέχουν πριν καταλάβουμε καν τι ακριβώς συμβαίνει. Η σφαγή των Vikings που πραγματοποιείται στην γιορτή του St. Brice’s φέρνει τον βασιλιά Κανούτ να αναζητά εκδίκηση για το λαό του και κάπως έτσι ξεκινά με τον Harald Sigurdsson (βασική υποψηφιότητα για βασιλιά της Νορβηγίας), τον Leif Eriksson (έναν Γροιλανδό που έχει αδερφικά χρωστούμενα) και ένα στρατό από πορωμένους Viking να κάνουν την Αγγλία “κούγκι” γιατί εδώ ότι γράφει δε ξεγράφει, αλλά ξεπλένεται με αίμα.

Μέσα στο όλο σκηνικό προστίθεται και ο βασικός χαρακτήρας της αδερφής του Leif, Freydis η οποία θα βρεθεί μπλεγμένη σε διαφορετικά μέτωπα από το πρώτο κιόλας επεισόδιο της σειράς.

Μέχρι εδώ λοιπόν τα σπόιλερ (κράτησα χαρακτήρα όσο μπορούσα), πάμε στο δια ταύτα της σειράς.

Το Vikings: Valhalla θεωρώ ότι καταφέρνει να ανταπεξέλθει στην αποστολή του. Γνωρίζει τι υπάρχει πίσω του (έξι υπέρτατες σεζόν ήταν αυτές), και συνεχίζει τα ιστορικά γεγονότα με μια διαφορετική εκδοχή από όσα ξέραμε.

Οι χαρακτήρες είναι έντονοι με δική τους προσωπικότητα και καταλαμβάνουν χώρο χωρίς να χρησιμοποιήσουν τις “πλάτες” των παλιών πρωταγωνιστών. Οι αναφορές βέβαια σε εκείνους είναι εμφανείς καθόλη τη διάρκεια της σειράς, αλλά αυτό δε σταματά τη σκυταλοδρομία των γεγονότων που λαμβάνουν τόπο.

Ενώ όπως και αρκετοί άλλοι, είχα προϊδεαστεί ότι “δε θα πάει καλά αυτό” μπορώ να πω ακριβώς το αντίθετο. Το Vikings: Valhalla μας αποδεινκύει ότι τα γεγονότα εξελίσσονται και μας δίνει μαθήματα ιστορίας μέσα από αυτά. Καταφέρνει να μας δώσει την σκληρή και έντονη εικόνα των γεγονότων, χωρίς να καταλήξει γραφικό ή μια καρικατούρα του παρελθόντος.

Αντικειμενικά οι πρωταγωνιστές γνώριζαν αρκετά καλά ότι έχουν “μεγάλα παπούτσια” να γεμίσουν, και μετά το “challenge accepted” φυσικά δεν υπήρχε γυρισμός. Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι η προηγούμενη σειρά ήταν παραγωγή του History Channel, ενώ το Vikings: Valhalla του Netflix, οπότε όσο να πείς περιμένουμε μια διαφορετική προσέγγιση σε όσα είχαμε δεί να συμβαίνουν στο παρελθόν, τουλάχιστον από την πλευρά των δημιουργών.

Η σειρά μας αφήνει “μπουκάλα” κυριολεκτικά πάνω στο καλύτερο, οπότε το μήνυμα ότι πάμε σε νέα σεζόν είναι ξεκάθαρο, και από εμάς είναι μεγάλο ναι.

Χρύσα Αντωνιάδη

 

Χρύσα Αντωνιάδη
Χρύσα Αντωνιάδη
I used to get upset by people not understanding me, but I’ve made a career out of it now...

Share post:

LATEST

Frankenstein- “O χαμένος παράδεισος” από την Λένα Κιτσοπούλου

Τίποτα δεν με αγάπησε περισσότερο από ότι το αγάπησα εγώ. Αυτό δεν είναι τέρας’; Αριστουργηματική κυνικότητα ή το γενεαλογικό δέντρο του τέρατος που απλώνεται από...

MUSTS

Jack White: Fear of the Dawn – Μήπως μιλάμε για το δίσκο της χρονιάς;

Τα ελληνικά ραδιόφωνα κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου. Μιλάμε...

Ατυχήματα στα γυρίσματα ταινιών: Όταν ο Drago έστειλε τον Stallone στο νοσοκομείο στο “Rocky 4”

Το ατύχημα με ταχύπλοα, τα οποία συμμετείχαν στα γυρίσματα...
Punked