“Tully” του Jason Reitman με την Σαρλίζ Θερόν

Date:

Τα παιδιά είναι ευτυχία; Για τη Μάρλο δεν υπάρχει ερωτηματικό.

Είναι μια σαραντάχρονη γυναίκα, μητέρα δύο παιδιών δημοτικού, σύζυγος ενός σκληρά εργαζόμενου άντρα, εργαζόμενη και η ίδια σε ένα πολύ υπεύθυνο πόστο που καλείται να αναλάβει για τρίτη φορά την ανατροφή ενός νέου μέλους στην οικογένεια, της νεογέννητης κόρης της πρακτικά ολομόναχη.

Κάτω από το βάρος όλων αυτών των διαφορετικών ρόλων στους οποίους πιέζεται να ανταπεξέλθει, αρχίζει με μαθηματική ακρίβεια να οδηγείται στην ψυχική και σωματική κατάρρευση και τότε ως από μηχανής θεός μπαίνει στη ζωή της η Τάλι, μια νεαρή κοπέλα γεμάτη ασίγαστη ενέργεια και πάθος για ζωή, που αναλαμβάνει να σηκώσει για λίγο το βάρος από τους ώμους της εξαντλημένης μητέρας και να της θυμίσει όλα τα στοιχεία του εαυτού της που θεωρεί πως έχει χάσει για πάντα.

tully_charlize_theron_today_191101_tease_03_2852959446ae0e3b7eeef46253ba76fdΗ Μάρλο λατρεύει τα παιδιά της, είναι ερωτευμένη με τον άντρα της και ποτέ δεν τους θεωρεί υπαίτιους για την κατάστασή της. Ο γιος της πάσχει μάλλον από μια μορφή αυτισμού και η διευθύντρια του σχολείου του, της κάνει συνεχώς ευγενικές πλην τελεσίγραφες συστάσεις, να τον μεταφέρουν κάπου αλλού. Το νεογέννητο ως νεογέννητο κλαίει συνεχώς και αναγκάζεται να μένει ξύπνια όλο το βράδυ για να το θηλάσει, ενώ ο άντρας της έχει υψηλό φόρτο εργασίας και το μόνο που κάνει όταν επιστρέφει αργά το βράδυ στο σπίτι είναι να παίζει ηλεκτρονικά μέχρι να τον πάρει ο ύπνος. Η Μάρλο όμως δεν θα άλλαζε κανέναν τους, ούτε αγαπά κανέναν λιγότερο λόγω της καθημερινότητας που βιώνει.

Tully_Movie_PosterΟ μόνος που έχει πάψει να αγαπά είναι ο εαυτός της και η Τάλι, ως μια άλλη Μαίρη Πόππινς για ενηλίκους, έρχεται για να της θυμίσει ότι έχει το δικαίωμα και την ανάγκη να επαναφέρει στη ζωή της τα στοιχεία του εαυτού της που έχει χάσει, όχι μόνο από τις υποχρεώσεις της μητρότητας αλλά και από τις προσδοκίες της κοινωνίας.

Το σενάριο είναι γεμάτο από μικρές λεπτομέρειες, απολύτως ρεαλιστικές και γνώριμες, που σκιαγραφούν με ακρίβεια τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει μια μητέρα στον σημερινό κόσμο, από ουσιώδη ζητήματα που αφορούν τις ξεχωριστές ανάγκες των παιδιών, μέχρι γραφικά προσχήματα που καλείται να κρατήσει για να μην επικριθεί από τους γύρω της.

Η Σαρλίζ Θερόν κατορθώνει με απόλυτη επιτυχία να μεταφέρει με την ερμηνεία της όλους τους παραπάνω ρόλους σε μια ταινία που εναποθέτει την αποτελεσματικότητά της στην καθαρή ερμηνευτική απεικόνιση μιας ιστορίας, που δεν πέφτει στην παγίδα της σοβαροφάνειας και κρύβει στο μανίκι της έναν άσσο που μόλις εμφανιστεί στο τραπέζι, θα δώσει ένα έξτρα νόημα σε όσα εξελίσσονται στην οθόνη.

tully_2018ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ: Μπορεί, με μια πρώτη εκτίμηση, η ιστορία μιας κουρασμένης μητέρας να μην αφορά τους πάντες και να φαντάζει ότι δεν οδηγεί πουθενά, αλλά το σενάριο αποδεικνύεται διαολεμένα συνεπές και ολοκληρωμένο, με την Σαρλίζ Θερόν να δίνει ζωή σε όλα όσα γκρίνιαζαν οι μανάδες μας, που θα μας κάνει να επανεκτιμήσουμε την προσφορά και τις δυσκολίες τους που τόσο συχνά σνομπάρουμε.

Ορέστης Μαλτέζος

Ορέστης Μαλτέζος
Ορέστης Μαλτέζος
Η πρώτη μου ανάμνηση είναι να γράφω ταινίες στο βίντεο, και παρότι άλλαξε η τεχνολογία, το χούι του συλλέκτη ταινιών έμεινε αναλλοίωτο. Με λένε Ορέστη Μαλτέζο, είμαι σκηνοθέτης, και ο κινηματογράφος είναι ο δεύτερος έρωτας της ζωής μου. Γιατί ακόμα κι αν η μέρα σου είναι σκατά, μπορείς να δεις μια ταινία με κάποιον που η μέρα του είναι πολύ χειρότερη.

Share post:

LATEST

Frankenstein- “O χαμένος παράδεισος” από την Λένα Κιτσοπούλου

Τίποτα δεν με αγάπησε περισσότερο από ότι το αγάπησα εγώ. Αυτό δεν είναι τέρας’; Αριστουργηματική κυνικότητα ή το γενεαλογικό δέντρο του τέρατος που απλώνεται από...

MUSTS

Jack White: Fear of the Dawn – Μήπως μιλάμε για το δίσκο της χρονιάς;

Τα ελληνικά ραδιόφωνα κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου. Μιλάμε...

Ατυχήματα στα γυρίσματα ταινιών: Όταν ο Drago έστειλε τον Stallone στο νοσοκομείο στο “Rocky 4”

Το ατύχημα με ταχύπλοα, τα οποία συμμετείχαν στα γυρίσματα...
Punked