Και εκεί που εδώ και χρόνια είχαμε το Godzilla να πρωταγωνιστεί στην επιστημονική μας φαντασία, οι Νορβηγοί αποφάσισαν να θέσουν το Όσλο σε “κόκκινο συναγερμό”, ξυπνώντας από την μυθολογία τους ένα Troll, με πάρα πολλά νεύρα.
Σίγουρα δε θα δεις το Troll για να παρακολουθήσεις μια ρεαλιστική ταινία, θα δεις το Τroll για μια νέα προσέγγιση στον κόσμο του απίθανου, εκεί που ανήκουν ίσως τα τέρατα του Clive Barker και οι κόσμοι του LOTR.
Το παράδοξο είναι πως ενώ βασίζεται σε μια μυθολογική κατάσταση, το Troll είναι μια ωραία ταινία, ίσως γιατί η προσέγγιση της δεν έχει υπερβολές (ως προς το χειρισμό μιας έκτακτης κατάστασης πάντα) αλλά παρουσιάζει μια χώρα η οποία δέχεται απειλή και πρέπει όπως είναι λογικό να την αντιμετωπίσει (κλασσική αμερικανιά δε). Όπου Troll λοιπόν βάλε σεισμούς, πλημμύρες και λοιπές καταστροφές, η αντίδραση θα είναι ίδια. Θεωρώ λοιπόν την υπόθεση λίγο πιο “παραβολική” σε σχέση με αυτό που πραγματικά είναι. Ναι μεν υπάρχει ένα τέρας από το πουθενά, αλλά το ηθικό δίδαγμα είναι πως μπορούμε να βγούμε αλώβητοι και πιο δυνατοί μέσα από μια τέτοια απειλή.
Σε πολύ απλά νέα λοιπόν το Troll λοιπόν ξυπνάει έπειτα από μια μεγάλη έκρηξη στο βουνό και αποφασίζει να γυρίσει σπίτι του, που δεν είναι άλλο από το τωρινό παλάτι, το οποίο έχει χτιστεί πάνω στο βασίλειο της τότε εποχής (ίσως και να είναι η μόνη ουσιαστική περίληψη της ταινίας).
Αγωνία, ένα έθνος σε απόγνωση και ένα τέρας που μπορεί να μη καταλαβαίνει τίποτα από πυρηνικά, αλλά θα πεθάνει από προβολείς γιατί είναι ευαίσθητο στο φως. Sense, this movie makes none!
Δε θα σου κάνουμε περισσότερα σποιλερ, ήδη είπαμε αρκετά, δες την ταινία και βγάλε τα συμπεράσματα μόνος/η σου!
Nancy Von X