Η τελευταία φορά που είδα κάποιο reality ήταν το πρώτο -σύγχρονο- survivor. Αρχικά το έκανα επειδή αναγκαζόμουν στο γραφείο. Μάλιστα, δεν σας κρύβω ότι μια μέρα είχα την ιδέα να κάνω και live τα αγωνίσματα και ξαφνικά τα analytics έφτασαν στο δι@ολο. Ξεκίνησα λοιπόν καθημερινά να παρακολουθώ διάσημους και μονομάχους να τρέχουν και να τα ποστάρω στα social media, βάζοντας για πρώτη φορά στο δημόσιο λόγο μου τέτοια φασούλα.

Πανικός. Σχολίαζαν όλοι και μάλιστα όχι για τις επιδόσεις των αθλούμενων, αλλά για το κουτσομπολιό του σόου. Με πόσες πήγε ο Σπαλιάρας, αν ο Ντάνος εκτός από το να δέρνει, γ@μεί κιόλας, κράξιμο δίχως αύριο σε κάποιους χαρακτήρες που δεν άργησαν να μας δείξουν τη μαλακία τους και δε συμμαζεύεται που λέγαμε κάποτε.

Συμμετείχα κι εγώ σε όποια θεωρούσα αστεία και είχα φτιάξει κάτι memes που τα γούσταραν οι αναγνώστες του Μέσου που δούλευα τότε. Είχα μπει σε ένα κακό τριπάκι, το οποίο -ευτυχώς- με άφησε γρήγορα. Μετά τον πρώτο ενάμιση μήνα βάρεσε ένα καμπανάκι μέσα μου και σταμάτησα μαχαίρι να το παρακολουθώ. Είχε ξεπεράσει πλέον τα όρια του παιχνιδιού και γινόταν σενάριο, δεν έβρισκες τίποτα αυθόρμητο. Ήταν η στιγμή που είχα κατανοήσει ότι το σενάριο πουλάει περισσότερο από αυτό που γίνεται αυθόρμητα, σε ένα σόου που θα έπρεπε να ψηφίζει ο κόσμος το ποιος θα συνεχίσει και ποιος θα φύγει.

bb-show-photo-new02Γιατί στα λέω όλα αυτά; Για τον ντόρο που γινόταν πριν λίγο καιρό με τα reality που προβάλλονται τώρα. Ιδίως το big brother και το bachelor, αφού τα υπόλοιπα είναι talent show και όχι χαρακτήρων. Παρακολούθησα μεμονωμένα κάποια επεισόδια του Big Brother και δύο του bachelor. Ειδικά για αυτό, θα πρέπει να σκεφτούμε σοβαρά αδέρφια να φτιάξουμε μια περιφρούρηση στα social media και να κάνουμε μαζικές αναφορές σε οποιονδήποτε το σχολιάζει. Να πέφτει το προφίλ για κανένα τρίμηνο να ισιώνει, διαφορετικά να βρούμε χάκερ να το κλείνει μαζί με άλλα όμοια σε ειδική «φυλακή», ένα ιντερνετικό Αλκατράζ.

Γιατί να πρέπει τόσες γυναίκες να κυνηγούν έναν άντρα και να ξεκατινιάζονται; Ο άλλος είναι ο Ροκαβλόν και τρέχουν όλες έτσι πίσω του; Πετάνε κρασιά η μια στην άλλη, εκείνος κλαίει και σπάει τραπέζια επειδή δεν μπορεί να διαλέξει. Δεν ξέρω τι προίκα έχει φίλε, αλλά εμένα αν μου την έπεφταν έτσι οι γυναίκες το πιο πιθανό είναι ότι θα έπεφτα στο πάτωμα και θα φώναζα «Κάντε έρωτα, όχι πόλεμο».

Θα περνούσα ένα σωστό μήνυμα και στο κοινό που παρακολουθεί. Η παραγωγή θα το έντυνε με κάτι σε Γούντστοκ και θα είχαμε γίνει όλοι μάγκες. Το να προάγεις τη βία στον έρωτα και ειδικά σε κοινό όπως το ελληνικό, που μπορεί να φάει τόσο αμάσητο ότι του σερβίρεις, είναι τουλάχιστον αισχρό.

Θεωρώ ότι όλες οι παραγωγές αυτού του τύπου δεν είναι για κοινό με απαιτήσεις. Η τηλεόραση εδώ και δεκαετίες έχει πάρει την κατιούσα σε ότι προβάλει και με ελάχιστες εξαιρέσεις, οι παραγωγές της είναι ΓΤΠ και δεν εννοώ αυτό του πρόσφατα φυλακισμένου Ηλία κι ας είναι το ίδιο πράγμα.

Υπάρχουν πολλοί και καλοί λόγοι για να σου εξηγήσω ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος για να στηθεί κάποιος μια καθημερινή και να δει το Big Brother. Θα σου πω λίγους από αυτούς. Δεν είναι τόσο αυθόρμητο όσο το διαφημίζουν. Και είναι χυδαίο, έχει αποδειχτεί παλιότερα. Επιλεγμένοι χαρακτήρες κάνουν το κομμάτι τους με σκοπό να δημιουργήσουν ίντριγκα. Γιατί την χρειαζόμαστε στη ζωή μας αυτή; Κάποιοι δεν την βιώνουν ήδη στις ζωές τους, πρέπει να τη βλέπουν και στην τηλεόραση να τους γίνει εμμονή;

vasilakosΗ μια έχει πρόβλημα με τα ψίχουλα στο τραπέζι, η άλλη με τους γκόμενους επειδή δεν την πέφτουν σε αυτή, αλλά σε κάποιες συμπαίκτριές της, η τρίτη επειδή ο γκόμενος της έχει βγει βαρβάτος και ζηλιάρης. Και τι σε νοιάζει εσένα που το βλέπεις; Σε τι σε κάνει καλύτερο; Το να βλέπεις μια 20αδα ανθρώπων να πρέπει ξαφνικά να συμβιώσουν ενώ δεν γνωρίζονταν στο παρελθόν, είναι από μόνο του creepy. Εφόσον τραβάει και το ενδιαφέρον τόσων τηλεθεατών, γίνεται και επικίνδυνο.

Το πρόβλημα λοιπόν δεν είναι απόλυτα το τι μας σερβίρουν, αφού αυτό συνήθως το προσαρμόζουν στα θέλω της «πελατείας». Οπότε αυτόματα, εκείνη ευθύνεται για το πρόγραμμα των καναλιών. Πιστεύω ότι το κοινό βλέπει και τα δύο reality είτε για να κράζει είτε επειδή τους αρέσει. Αυτά είναι δύο σενάρια το ένα χειρότερο από το άλλο, διότι δείχνουν ότι είτε είμαστε κακοί, είτε πεσμένοι στα τάρταρα.

Αν δεν έχει απαιτήσεις το κοινό, τα μαγαζιά αυτά θα προσφέρουν. Αν όλοι αλλάζουν το κανάλι όταν πέφτουν πάνω σε κάτι που δεν τους γεμίζει, οι τηλεοπτικοί σταθμοί θα το αντικαθιστούσαν. Αυτή είναι η άποψη μου. Οι τηλεθεατές όμως έχουν διαφορετική.

Νίκος Καλαμπάκας

Μοιρασθείτε το: