Το Χαμένο Ημερολόγιο της “Άλλης” – Πρώτη παρουσίαση της έκδοσης του βιβλίου του Μάνου Λαμπράκη

Οι εκδόσεις «ΑΣΤΑΡΤΗ» και το Θέατρο Σταθμός σας προσκαλούν στην πρώτη παρουσίαση της έκδοσης του βιβλίου του Μάνου Λαμπράκη Το Χαμένο Ημερολόγιο της «Άλλης», στο Θέατρο Σταθμός (Βίκτωρος Ουγκώ 55, στάση Μετρό: Μεταξουργείο-τηλ:2105230267) την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2022, στις 20:00.

Εξήντα δυο χειρόγραφες σελίδες.

Παγιδευμένη; Διαψευσμένη;

Η «σταρ» καταγράφει όλα όσα ορίζουν την αποδέσμευση από κάθε παρελθόν.

Αταξινόμητα. Απελευθερωτικά. Μη έχοντας κανέναν άλλο όρο.

Μια Ελλάδα νευρώσεων. Μια Ελλάδα που πεθαίνει. Πέθανε;

Εξήντα δυο χειρόγραφες σελίδες. Σε έναν κάδο ανακύκλωσης πίσω από τα παλιά Ανάκτορα των Αθηνών. Μυθοπλασία; Ένα σχεδίασμα ζωής. Που έρχεται από μια άλλη όχθη. Μια άλλη εποχή. Η «σταρ» πεθαίνει το 1996. Μας προ(σ)καλεί σήμερα να αγκιστρωθούμε στην «Άλλη».

Η «Άλλη» αποτελεί το εσωτερικό τοπίο μιας «σταρ» της μετεμφυλιακής Ελλάδας, η οποία λίγο πριν από τη Δύση της ζωής της, καταγράφει τις μεγάλες Πτώσεις και τις κορυφαίες Επιτυχίες της.
Τα τραύματα και τα αποτυπώματα από τις ιστορίες που ανακαλεί στην μνήμη της είναι εκδηλώσεις μιας Μεγάλης Εικόνας της «Άλλης», η οποία γνωρίζει πια πως ολοσχερώς δικαιωμένη δεν υπήρξε ούτε στην Τέχνη, μα ούτε και στην Αγάπη.
Χωρίς να χάνεται ποτέ ο ειρμός της, αναζητεί εκείνο το επίπεδο που θα της εξασφαλίσει τη μέγιστη εξύψωση: πως θα περάσει στο πεδίο της Ιστορίας.

Παρουσιάζει και συντονίζει τη συζήτηση ο Παναγιώτης Φύτρας, δημοσιογράφος – διευθυντής προγράμματος Ρ/Σ Κανάλι Ένα 90,4 FM

Συμμετέχουν:

Μάνος Καρατζογιάννης, ηθοποιός-σκηνοθέτης, θεατρικός συγγραφέας, καλλιτεχνικός διευθυντής του Θεάτρου Σταθμός
Άννα Κουρουπού, συγγραφέας- Ιδρυτικό Μέλος του Red Umbrella Athens
Κωνσταντίνος Μενελάου, σκηνοθέτης – Ιδρυτής του Queer Archive
Βασιλική Πλιάτσικα, Δρ. Αρχαιολόγος / ΥΠΠΟΑ – Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
Ιόλη Σίμου, υπεύθυνη εκδόσεων «ΑΣΤΑΡΤΗ»
Δήμητρα Σταμπουλτά, φιλόλογος- μεταφράστρια

Αποσπάσματα από το βιβλίο διαβάζει η ηθοποιός Μαρία Παρασύρη

Χορηγός Επικοινωνίας: Κανάλι Ένα 90,4 FM – Δημοτικό Ραδιόφωνο Πειραιά

Μουσική Επιμέλεια: Γιάννης Κολλιάκος

Ακούστε τη συνέντευξη του Μάνου Λαμπράκη στον Παναγιώτη Φύτρα στο Κανάλι Ένα 90,4 FM:

https://www.youtube.com/watch?v=h3aPV37w9e0&t=1s

Ο Μάνος Λαμπράκης γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης και μετεκπαιδεύτηκε στην Αρχαιολογία, στην Πολιτιστική Διαχείριση και στην Ιστορία του Θεάτρου στην Ελλάδα και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Υπήρξε καλλιτεχνικός συνεργάτης του Λευτέρη Βογιατζή από το 2000 έως το 2013.

Το πρώτο του θεατρικό κείμενο «Happy Birthday” ανέβηκε από το θίασο «Nέες Μορφές» το 2002 κι εκπροσώπησε την Ελλάδα στην 11η Biennale νέων καλλιτεχνών της Μεσογείου.

Επιστημονικός σύμβουλος Ιστορίας της Τέχνης στην «Κλεψύδρα» της Τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004» υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Δημήτρη Παπαϊωάννου. Το έργο του «Puerto Grande» σκηνοθετήθηκε από τη Ρούλα Πατεράκη το 2009 και κέρδισε το «Βραβείο Σκηνοθεσίας Ελληνικού Έργου ΚΑΡΟΛΟΣ ΚΟΥΝ». Έχει μεταφράσει το Βόυτσεκ του Γκέοργκ Μπύχνερ (Θέατρο Δωματίου, Νέες Μορφές, ομάδα Kursk), τις Ευτυχισμένες Μέρες του Σάμουελ Μπέκετ (Θέατρο skrow) και το Λαχταρώ της Σάρα Κέην (θέατρο ροές).

Έχει συνεργαστεί με το Εθνικό Θέατρο, τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, το Θέατρο Τέχνης «Κάρολος Κουν» και την «Ελευσίνα- Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2023».

Previous Story

1899 – 2 χρόνια μετά το “Dark” δε ζει πια;

Next Story

Punks Not Dead – Μια μικρή αναδρομή

Latest from Blog

Rotting Christ: Animated βίντεο για το single “Primal Ressurection”

Λίγες εβδομάδες μετά την κυκλοφορία του νέου τους δίσκου “Pro Xristou” οι Rotting Christ μας παρουσιάζουν ένα νέο animated lyric βίντεο για το single “Primal Ressurection”. Θα πρέπει να αναφερθεί πως το συγκεκεριμένο…
Punked
Go toTop