To κίνημα του Punk

Date:

Η δεκαετία του 70 θα περνούσε σαν μια από της πιο βαρετές στην ιστορία. Αν δεν ξεσπούσε το κίνημα του Punk.

Τώρα η δεκαετία θα αποτελέσει ορόσημο στην ιστορία. Μια άποψη που κυριαρχεί στους μουσικούς και όχι μόνο κύκλους.

Τι είναι λοιπόν η Punk μουσική ή αλλιώς το Punk κίνημα;

Αγγλία 1976. Στην πιο παλιά βιομηχανική δημοκρατία, τα έντονα προβλήματα του πληθωρισμού και της ανεργίας μεταξύ των νέων με μια ταυτόχρονη ανάπτυξη της αστυφιλίας, οδηγούν τους νέους σε έναν σκουπιδοτενεκέ απογοήτευσης. Η μουσική όπως πάντα αφουγκράζεται την κατάσταση. Η μουσική γενιά του ’60 βρίσκεται σε τέλμα. Μεγάλα τραγούδια με παρατραβηγμένα σόλο, μεγάλες ανούσιες συναυλίες.

Το Punk ξεπετάχθηκε σαν μια αντίδραση σε όλο αυτό το σκηνικό. Η μουσική του είναι εύκολη να την νιώσεις και να την παρακολουθήσεις. Άγρια, σε έναν ρυθμό και τόνο που σε ξεκούφαινε, δεν χρειάζεται να τη μάθεις, τα τραγούδια ταιριάζουν με το πάθος της νεολαίας, μιλανε για της ουρές της ανέχειας, την έλλειψη αισθημάτων, την πλήξη, την απογοήτευση, κοροϊδεύουν αξίες που έπαυαν να έχουν νόημα και σημασία.

« ποιος φτιάχνει τους κανόνες, που κάνουν τους ανθρώπους να διαλέγουν;

Ποιος κρίνει αν οι τρόποι μας είναι σωστοί ;

Τα μέσα ενημέρωσης στο ρόλο του φύλακα είναι σκατα.

Η τηλεόραση σου λέει τι να σκέπτεσαι.»

Έχοντας της ρίζες του στο Garage Rock και με πρωτεργάτες συγκροτήματα όπως οι Sex Pistols, Clash, Jam και ως βάση της Pups, το νέο αυτό  μουσικό κίνημα  διαμόρφωσε με τον αντιδραστικό χαρακτήρα του στην συμπεριφορά, στο ντύσιμο και στη μουσική, ένα σημαντικό πολιτιστικό φαινόμενο,  πρώτα στην Αγγλία και στην συνέχεια σε όλον τον κόσμο.

Μια ή δυο ηλεκτρικές  κιθάρες, ένα  ηλεκτρικό μπάσο, μια ντραμς, μια φωνή που δεν τραγουδούσε αλλά ούρλιαζε, Rock an roll , ρυθμός με διάρκεια 2 λεπτών, στίχοι αντιδραστικοί και σε κάποιες περιπτώσεις ανατρεπτικοί, Anarchy in the U.K, got save the Queen των Sex Pistols, Career Opportunities, Clash , Right to work, Chelsea’s .

Στην σκηνή η απόσταση με τους ακροατές είναι μηδαμινή, οι πρόβες γίνονται λίγο πριν το ξεκίνημα, χώρος μικρός, πριν τελειώσει η παράσταση τα μισά  μουσικά όργανα είναι κατεστραμμένα, απολυτό χαος, ενώ τις πιο πολλές φορές οι συναυλίες δεν διαρκούν πάνω από μισή ώρα. Το πιο σημαντικό γνώρισμα του Punk  είναι ότι τίποτα δεν είναι οριστικό και σκοπός του είναι η αλλαγή, η οποιαδήποτε αλλαγή.

Στο ίδιο μήκος φυσικά και το ντύσιμο. Η φτηνή παραμάνα σήμα κατατεθέν, στα ρούχα στο σώμα, παντού…

Πηγή: musicheaven.gr

Share post:

LATEST

Νέο lyric βίντεο από τους Manowar για το single “Immortal”

Οι Manowar έδωσαν στην δημοσιότητα ένα νέο lyric βίντεο για το τραγούδι τους "Immortal". Το τραγούδι συμπεριλαμβάνεται στο EP του συγκροτήματος με τίτλο "Highlights From...

MUSTS

Freddie Mercury: Σαν σήμερα έφυγε από τη ζωή το μεγαλύτερο είδωλο όλων των εποχών

O αγαπημένος frontman όλων των εποχών, Freddie Mercury έφυγε σαν σήμερα...

Punks Not Dead – Μια μικρή αναδρομή

Έχοντας διαμορφώσει αρκετές γενιές, η Punk βρίσκεται ακόμα εδώ. Pop-Punk,...

Το Χαμένο Ημερολόγιο της “Άλλης” – Πρώτη παρουσίαση της έκδοσης του βιβλίου του Μάνου Λαμπράκη

Οι εκδόσεις «ΑΣΤΑΡΤΗ» και το Θέατρο Σταθμός σας προσκαλούν στην πρώτη παρουσίαση της...
Punked