Τι παιζόταν στα ραδιόφωνα τέτοια εποχή το μακρινό 1975;

Τη δεκαετία του 1970 το να αλλάξεις σταθμό στο ραδιόφωνο, ήταν κάτι παραπάνω από μια απλή κίνηση. Είχες εξάλλου να επιλέξεις ανάμεσα σε μεγάλους μουσικούς θρύλους που πρωτοστατούν ακόμα και σήμερα, στα μουσικά δρώμενα. Είχες τη δυνατότητα να διαλέξεις ανάμεσα στον Elton John, τον Bob Dylan και τον David Bowie (#κλάψε).

Στις ραδιοσυχνότητες μπορούσες να ανακαλύψεις πολλά περισσότερα από ένα απλό κομμάτι. Υπήρχε μια άποψη, ένα στυλ, ένας τρόπος ζωής. Μια γενιά που γέννησε όλα όσα ενέπνευσαν μέχρι σήμερα τη μουσική βιομηχανία.

Το 1975 θεωρείται από τις πιο σημαντικές χρονιές, όσον αφορά τις κυκλοφορίες ροκ αλμπουμ και κομματιών που άφησαν εποχή. Καλλιτέχνες που πέρασαν τα όρια και καθόρισαν το σήμερα.

Ιούλιος 1975: Fleetwood Mac στο άλμπουμ “Fleetwood Mac”

71l-Cfil-J-k-L-SL1457

Η ιστορία των Fleetwood Mac, μπορεί να προσδιοριστεί τόσο από τη μουσική της όσο και από τα μέλη της. Ήταν το 1975 όταν το συγκρότημα έβγαλε τον ομώνυμο του δίσκο, που τους οδήγησε στην επιτυχία.

https://www.youtube.com/watch?v=JDG2m5hN1vo

Το ρομαντικό δίδυμο των Lindsey Buckingham και Stevie Nicks φρόντισε να κερδίσει το κοινό και χαράκτηκε στη μνήμη του για πάντα. Κομμάτια όπως το“Rhiannon” και το “Landslide” έδειξαν τις φωνητικές και στιχουργικές ικανότητες της Nicks και ακόμα και σήμερα, το συγκεκριμένο άλμπουμ θεωρείται ένα από τα καλύτερα όλων των εποχών.


Αύγουστος 1975: Bruce Springsteen στο άλμπουμ“Born to Run”

bruce-springsteen-born-to-run-tour-billboard-1548O Bruce Springsteen (aka “The Boss”), ξεκίνησε να γίνεται γνωστός με το τρίτο του άλμπουμ “Born to Run”. Αγαπήθηκε από τους κριτικούς αλλά το κοινό τον αγνόησε. Εκείνη την περίοδο ο  Springsteen μαζί με τους E Street Band, ξεκίνησαν να συνεργάζονται σε αυτό που θεωρούσαν ότι θα αποτελούσε το εισιτήριο τους, για το Rock & Roll Hall of Fame.

Οι προσπάθειες τους ευδοκίμησαν και το άλμπουμ κατέλαβε την τρίτη θέση στο Billboard 200. Η ικανότητα του Springsteen να συνθέτει μοναδικές μουσικές σε συνδυασμό με καινοτόμους στίχους, τον έκανε να μονοπωλεί τα ραδιόφωνα μέχρι και σήμερα. Μάλλον άξιζε η επιμονή του…


Σεπτέμβριος 1975: Pink Floyd στο άλμπουμ “Wish You Were Here”

pink-floyd-artist-topperΕνώ το “The Dark Side of the Moon” του 1973 θεωρείται το καλύτερο άλμπουμ εκείνης της περιόδου, το “Wish You Were Here” του 1975, είναι ένα πραγματικό κόσμημα με πέντε κομμάτια στο εσωτερικό του.

Τα μουσικά όργανα που έχουν χρησιμοποιηθεί, ειδικά στο κομμάτι “Shine On You Crazy Diamond” , αποτελούν ένα μελαγχολικό αφιέρωμα στον δημιουργό τους, Syd Barrett.


Νοέμβριος 1975: Queen στο άλμπουμ “A Night at the Opera”

Queen-portrait-1971-billboard-1548

Το θρυλικό βρετανικό συγκρότημα είχε στο τιμόνι του, τον μοναδικό Freddie Mercury. Από το 1973 έως και το 1978, έβγαλαν 7 άλμπουμ και καθιέρωσαν τη θέση τους για πάντα σε όλες τις ροκ συζητήσεις του πλανήτη. Το 1975 έβγαλαν το “A Night at the Opera”, που όπως αποδείχτηκε ήταν το πιο επιτυχημένο, “πειραματικό” τους άλμπουμ.

Από progressive rock, σε μπαλάντες (Love of My Life) και καινοτομίες σε ένα τρελό είδος όπερας (βλέπε Bohemian Rapsody). Παρόλο που κάθε άλμπουμ θεωρείται από κοινό και κριτικούς, το ένα καλύτερο από το άλλο, το “A Night at the Opera” είναι μια ολόκληρη εγκυκλοπαίδεια από μόνο του.


Δεκέμβριος 1975: Patti Smith στο άλμπουμ “Horses” 

0125-Smith-Linn-6-D1-PATBOLEX-5col-cΈνας μοναδικός συνδυασμός μουσικής, ποίησης και αισθητικής. Η Patti Smith με το ξεχωριστό της στυλ, κατάφερε με το άλμπουμ “Horses” να προσδιορίσει την Αμερικάνικη Punk rock μουσική σκηνή. 

Η Smith, κατάφερε για πάρα πολλά χρόνια να αποτελεί το απόλυτο είδωλο του ελεύθερου τρόπου σκέψης και αποτέλεσε έμπνευση για πολλά νεότερα συγκροτήματα, όπως τους “R.E.M.” και τους “The Smiths”.

Nancy Von X

Nancy Von X

Και εκεί που κάθεσαι ξανθιά και αμέριμνη λες "Βρε δεν κάνω ένα site, για όλα όσα μου καίνε το μυαλό και την ψυχή, εκτός από το μαλλί;". Και το κέρμα έπεσε φίλη/ε και η ιδέα έγινε πράξη και από τότε ποιός είδε τον Dali και δεν τον φοβήθηκε. Είμαι η Nancy και μπορείς να μου χρεώσεις ότι γράφεται και δημοσιεύεται στο Punked, αλλά στο κλείσιμο της ημέρας αγάπησε με, με τα ελαττώματα μου και ας μην έχω. Stay Punked!

Previous Story

Ozzy Osbourne και Tony Iommi ξανά μαζί στην σκηνή για την εκτέλεση του “Paranoid”

Next Story

Cobra Kai: Το νέο τρέιλερ μας υπόσχεται μία πέμπτη σεζόν γεμάτη δράση

Latest from Blog

Punked
Go toTop