“The Peasants” – Από 4 Ιανουαρίου στους κινηματογράφους και σύντομα αποκλειστικά στο cinobo.com

Πανέμορφη αισθητικά και αξιοθαύμαστη τεχνικά, η νέα ταινία της ομάδας που μας έδωσε το Loving Vincent είναι ένα υπερθέαμα που μετατρέπει χιλιάδες ελαιογραφίες σε κινούμενες εικόνες, για τη μεταφορά του βιβλίου του βραβευμένου με Νόμπελ Βλάντισλαβ Ρέιμοντ.

Σύνοψη

Μια νεαρή επαρχιώτισσα αναγκάζεται να παντρευτεί έναν πολύ μεγαλύτερό της πλούσιο κτηνοτρόφο, παρά τον έρωτά της για τον γιο του. Σύντομα, θα γίνει αντικείμενο ζήλιας και έχθρας από τους υπόλοιπους χωρικούς και θα χρειαστεί να παλέψει για να διαφυλάξει την ανεξαρτησία της. Με φόντο την Πολωνία των αρχών του 20ου αιώνα, οι ιστορίες των χωρικών ξεδιπλώνονται καθώς οι εποχές διαδέχονται η μία την άλλη.

Σημείωμα σκηνοθέτιδος Ντορότα Κομπιέλα

Ήρθα για πρώτη φορά σε επαφή με το βιβλίο Οι Χωρικοί στο λύκειο, σε ηλικία 17 ετών, γιατί διδάσκεται σε όλα τα σχολεία της Πολωνίας. Το ξανασυνάντησα πολλά χρόνια αργότερα, ακούγοντας ένα audiobook ενώ ζωγράφιζα ένα πλάνο για την προηγούμενη ταινία μου, Loving Vincent. Το να το ακούς ως ενήλικας ήταν μια εντελώς διαφορετική εμπειρία. Αυτό που με εντυπωσίασε ως animator και σκηνοθέτιδα ήταν τα στοιχεία που δεν με εντυπωσίασαν ως έφηβη: η ηρωική περιγραφή μιας χρονιάς στην κοινοτική ζωή, η ποιητική απεικόνιση της φύσης, και οι περήφανοι και σκληροί αγώνες των χαρακτήρων, διανθισμένοι με σχολαστικές στιγμές τρυφερότητας και συγκλονιστικές προσωπικές τραγωδίες.

Φαντάστηκα το πώς θα μπορούσα να σεβαστώ αυτό που είχε δημιουργήσει ο Βλάντισλαβ Ρέιμοντ με τόση ευσέβεια και αγάπη: πώς να δείξω αυτές τις περίπλοκες περιγραφές της φύσης, αυτή την απόλαυση στη ζωή, τη φύση, τη γη και την ανθρώπινη φύση: μετατρέποντάς τες ξανά σε μια ταινία μεγάλου μήκους με την τεχνική της ζωγραφικής κινουμένων σχεδίων.

Ενθουσιάστηκα με την ιδέα να προσαρμόσω αυτό το βιβλίο σε αυτή την τεχνική, η οποία θα επέτρεπε τόσο την αφήγηση της ιστορίας όσο και τις αποχρώσεις των λεπτομερών ποιητικών περιγραφών της φύσης που είναι τόσο σημαντικές στο μυθιστόρημα, και αποτελούν τόσο μεγάλο μέρος του έργου. Τα γυρίσματα μιας ταινίας μεγάλου μήκους με ηθοποιούς και στη συνέχεια η ζωγραφική από πάνω καρέ-καρέ στο post-production θα επέτρεπε και τις δύο αυτές πτυχές –τεταμένα προσωπικά δράματα και ζωγραφικά οράματα– να συνδυαστούν με συνεκτικό τρόπο.

Μετά από χρόνια δουλειάς σε μια ταινία για τον Βίνσεντ Βαν Γκογκ, ένιωθα επίσης έντονα την ανάγκη να πω μια ιστορία για τις γυναίκες: να δείξω τους αγώνες και το πάθος και τη δύναμή τους. Η Γιάγκνα και η Χάνκα είναι και δύο πολύ ξεχωριστοί και σημαντικοί χαρακτήρες στην πολωνική λογοτεχνία, η καθεμία αντιπροσωπεύει διαφορετικές αξίες, αλλά συνδέονται με τους αγώνες τους σε μια ανδροκρατούμενη κοινωνία.

Το βιβλίο του Ρέιμοντ ξεχωρίζει από άλλα ρεαλιστικά μυθιστορήματα, διότι όχι μόνο αφηγείται τις δυσκολίες της αγροτικής ζωής αλλά δείχνει και κάτι περισσότερο. Κατά τη διάρκεια των τεσσάρων εποχών στις οποίες εκτυλίσσεται η ιστορία, συμβαίνουν πολλές τραγωδίες τόσο σε μεμονωμένους χαρακτήρες όσο και σε ολόκληρο το χωριό. Οι αγρότες προστατεύουν τα δικαιώματά τους με μεγάλο πάθος. Παρόλο που αγωνίζονται άνισα και συχνά βρίσκονται στην πλευρά των χαμένων, προσπαθούν πάντα να υπερασπιστούν την ελευθερία τους και το δικαίωμα να είναι κύριοι της μοίρας τους.

Ωστόσο, ο Ρέιμοντ απέχει πολύ από το να εξιδανικεύει τους Πολωνούς αγρότες. Δείχνει ότι μπορεί να είναι άπληστοι, περήφανοι, μικροπρεπείς, ζηλιάρηδες και μισαλλόδοξοι. Από ιστορική σκοπιά, αυτά τα χαρακτηριστικά καθόρισαν συχνά τη μοίρα του έθνους μας.

Οι Χωρικοί είναι ένα υπέροχο μυθιστόρημα που αξίζει μια εξαιρετική και πρωτοποριακή προσαρμογή. Αξίζει να ανακαλυφθεί εκ νέου όχι μόνο σε εθνικό αλλά και διεθνές επίπεδο, καθώς πρόκειται για ένα από τα σπουδαία έργα της ευρωπαϊκής πεζογραφίας.

Βιογραφικό σκηνοθέτιδος

Απόφοιτος της Ακαδημίας Καλών Τεχνών της Βαρσοβίας, τέσσερις φορές βραβευμένη με την υποτροφία του Υπουργού Πολιτισμού για τα επιτεύγματά της στη ζωγραφική και τα γραφικά. Μετά την αποφοίτησή της, το ενδιαφέρον της στράφηκε στον κινηματογράφο και στο animation, και είχε σκηνοθετήσει 5 μικρού μήκους πριν την πρώτη της μεγάλου μήκους ταινία, το υποψήφιο για Όσκαρ Loving Vincent.

Συντελεστές

Σενάριο |  Σκηνοθεσία: Ντορότα Κομπιέλα, Χιού Βέλχμαν

Φωτογραφία: Ράντοσλαβ Λάτζουκ, Καμίλ Πόλακ, Σιμόν Κουριάτα

Διεύθυνση animation: Πιότρ Ντομίνιακ

Μοντάζ: Ντορότα Κομπιέλα, Πατρίσια Πιρόγκ, Μίκι Βέσελ

Διεύθυνση παραγωγής: Ελβίρα Πλούτα

Κοστούμια: Καταρζίνα Λεβίνσκα

Μουσική: Λούκας “L.U.C.” Ροστκόφσκι

Ήχος: Μίκαλ Γιανκόφσκι

Μακιγιάζ: Βάλντεμαρ Ποκρόμσκι, Μιροσλάβα Βόζτσακ

Παραγωγή: Σον Μπόμπιτ, Χιου Βέλχμαν

Με την υποστήριξη του προγράμματος Creative Europe MEDIA της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Πρωταγωνιστούν: Καμίλα Ουρζεντόφσκα, Ρόμπερτ Γκουλάτσικ, Μιροσλάβ Μπάκα

Διάρκεια: 114’

Χώρα, Έτος Παραγωγής: Πολωνία, 2023

Από 4 Ιανουαρίου στους κινηματογράφους και σύντομα αποκλειστικά στο cinobo.com


Σχετικά με το Cinobo

Το Cinobo είναι η ελληνική streaming πλατφόρμα και εταιρία διανομής που ειδικεύεται στον ανεξάρτητο και arthouse κινηματογράφο. Ιδρύθηκε το 2020, έχει παρουσία σε Ελλάδα και Κύπρο και όραμά του είναι να φέρει το “μεγάλο σινεμά, σε όλες τις οθόνες”, συγκεντρώνοντας προσεκτικά επιλεγμένο κινηματογραφικό περιεχόμενο από όλο τον κόσμο και την Ελλάδα που είναι συχνά διάσπαρτο ή και δυσεύρετο. Σήμερα, το Cinobo δίνει πρόσβαση στον μεγαλύτερο κατάλογο ανεξάρτητου κινηματογράφου μέσω μιας εκτενούς επιμελημένης online ταινιοθήκης για όλες τις διαθέσεις. Η πρόσβαση στην πλατφόρμα είναι δυνατή από εφαρμογή σε Smart TV, smartphone και tablet και μέσω του cinobo.com σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Ο χρήστης έχει τη δυνατότητα δωρεάν δοκιμής για 14 ημέρες και έκτοτε με 8.99€/ μήνα, δίχως μακροχρόνιες δεσμεύσεις, έχει απεριόριστη πρόσβαση σε όλο τον κατάλογο, με δυνατότητα παρακολούθησης από 2 οθόνες ταυτόχρονα και δυνατότητα προβολής εκτός σύνδεσης. 

Επισκεφτείτε το Cinobo στα:

www.cinobo.com | Facebook | Instagram | YouTube | LinkedIn | TikTok

Previous Story

ANOHNI and the Johnsons “My Back Was a Bridge for You to Cross” – Μια διαμαρτυρία ενάντια στην κακοποίηση με όπλο υπερδύναμη: Την αγάπη!

Next Story

Νέο live βίντεο από τους Samael για το τραγούδι “Jupiterian Vibe”

Latest from Blog

Rotting Christ: Animated βίντεο για το single “Primal Ressurection”

Λίγες εβδομάδες μετά την κυκλοφορία του νέου τους δίσκου “Pro Xristou” οι Rotting Christ μας παρουσιάζουν ένα νέο animated lyric βίντεο για το single “Primal Ressurection”. Θα πρέπει να αναφερθεί πως το συγκεκεριμένο…
Punked
Go toTop