The Alienist: Η νέα σειρά του Netflix σας βυθίζει στα άδυτα της εγκληματολογικής ψυχολογίας

Date:

Η νέα σειρά του Netflix σας βυθίζει στα άδυτα της γέννησης της εγκληματολογικής ψυχολογίας.

328690_1Κατ’ αρχάς, μην μπερδεύεστε. Ο Alienist του τίτλου δεν είναι εξωγήινος. Πρόκειται για τον κεντρικό χαρακτήρα της ομώνυμης σειράς του Cary Fukunaga (True Detective), ένα σκοτεινό, μουντό και τραχύ αστυνομικό δράμα εποχής, βασισμένο στο ιστορικό μυθιστόρημα του Caleb Carr. Πρωταγωνιστεί ο Daniel Brühl (Good Bye Lenin!) στο ρόλο του Λάζλο Κράισλερ, ενός ψυχίατρου που ειδικεύεται στις νομικές προεκτάσεις των ψυχικών νοσημάτων – alienist σύμφωνα με την ορολογία της εποχής – που αναλαμβάνει να εξιχνιάσει μια σειρά από βάναυσους φόνους. Τα καλά νέα είναι ότι έχει μια ομάδα από αντισυμβατικούς συνεργάτες, με αρχηγό τον Luke Evans (Dracula Untold), έναν sketch artist αλκοολικό μεν αποτελεσματικό δε, ονόματι Τζον Μουρ. Τα κακά νέα είναι ότι για να το καταφέρουν πρέπει να ανακαλύψουν ένα σωρό νέους τρόπους ερευνών, που θα εκμοντερνίσουν τις εγκληματολογικές διαδικασίες.

the_alienist5_xlarge_trans_Nv_BQz_QNjv4_Bq_EDj_Tm7_Jpzh_SGR1_8_Ap_EWQA1v_Lvhk_Mt_Vb21d_Mmp_QBf_EsΗ ιστορία ξεκινά στη Νέα Υόρκη του 1896 όταν ο Τέντι Ρούζβελτ (ο μελλοντικός πρόεδρος, τότε αρχηγός της αστυνομίας) ζητά από τους δυο παλιούς του φίλους, Κράισλερ και Μουρ, να ανακαλύψουν ποιος κρύβεται πίσω από μια σειρά δολοφονιών με στόχο εκδιδόμενους άντρες, κάπως ανεπίσημα αφού οι μέθοδοι που ακολουθεί ο Κράισλερ είναι πειραματικές και παρότι δεν μπορεί νόμιμα να τις εφαρμόσει, φαίνεται να είναι ο μόνος τρόπος να λυθεί το μυστήριο. Μαζί τους έχουν την Σάρα, προσωπική βοηθό του Ρούζβελτ – την υποδύεται η Dakota Fanning (Twilight) – η οποία φιλοδοξεί να γίνει η πρώτη γυναίκα αστυνομικός της Νέας Υόρκης, και τους δίδυμους αδερφούς Άιζακσον που ανακαλύπτουν νέους τεχνολογικούς τρόπους για τις αστυνομικές έρευνες. Όλα αυτά χωρίς την στήριξη της αστυνομίας.

the_alienistΜην περιμένετε πάντως ένα ακόμα εκλεπτυσμένο δράμα εποχής. Είναι βίαιο, είναι ανατριχιαστικό, είναι σκληρό. Ορισμένες εικόνες ακραία ρεαλιστικών τεμαχισμένων πτωμάτων θα σας πείσουν, όπως επίσης και μια πλούσια οπτική αναδημιουργία εκείνης της περιόδου. Τα σκηνικά περιλαμβάνουν ολόκληρα τμήματα της πόλης, ειδικά χτισμένα έξω από τη Βουδαπέστη όπου πραγματοποιήθηκαν τα γυρίσματα, ενώ σαν ατμοσφαιρικό φόντο υπάρχει όλη η φτώχεια και η εξαθλίωση μιας Νέας Υόρκης των αρχών του 20ου αιώνα που δεν έχει ξαναπαρουσιαστεί σε τέτοιο βαθμό στη μικρή οθόνη.

Πιο κοντά σε ύφος στο Mindhunter του David Fincher αλλά με περισσότερη απόγνωση καθώς η προαναφερθείσα ομάδα χωρίς καμία στήριξη και ασφάλεια καλείται να φέρει εις πέρας την αποστολή της στους πιο κακόφημους δρόμους της Νέας Υόρκης, το Alienist υπόσχεται μια προκλητική οπτική εμπειρία.

Η σειρά “The Alienist” αποτελείται από 10 ωριαία επεισόδια και είναι διαθέσιμη μέσω Netflix.

Ορέστης Μαλτέζος
Ορέστης Μαλτέζος
Η πρώτη μου ανάμνηση είναι να γράφω ταινίες στο βίντεο, και παρότι άλλαξε η τεχνολογία, το χούι του συλλέκτη ταινιών έμεινε αναλλοίωτο. Με λένε Ορέστη Μαλτέζο, είμαι σκηνοθέτης, και ο κινηματογράφος είναι ο δεύτερος έρωτας της ζωής μου. Γιατί ακόμα κι αν η μέρα σου είναι σκατά, μπορείς να δεις μια ταινία με κάποιον που η μέρα του είναι πολύ χειρότερη.

Share post:

LATEST

MUSTS

John Malkovich: Ο κορυφαίος ηθοποιός θα παίξει τον Οκτώβριο στο Ηρώδειο

Ένας από τους κορυφαίους ηθοποιούς διεθνώς, ο χαρισματικός Τζον Μάλκοβιτς έρχεται...

Frankenstein- “O χαμένος παράδεισος” από την Λένα Κιτσοπούλου

Τίποτα δεν με αγάπησε περισσότερο από ότι το αγάπησα...
Punked