Τα Plasmata κατέλαβαν το Πεδίον του Άρεως

Τα "Plasmata" έχουν κάνει… κατάληψη στο ανανεωμένο και πανέμορφο Πεδίον του Άρεως από τις 23 Μαΐου και δεν πρόκειται να το κουνήσουν από εκεί μέχρι τις 10 Ιουλίου.

Date:

Είναι αγέραστα, ίσως απόκοσμα και τρομακτικά, που μαζί σου δίνουν την αίσθηση της απόλυτης οικειότητας. Σε καλωσορίζουν στον ψηφιακό τους κόσμο, σου παρουσιάζουν την δική τους πραγματικότητα και εκφράζονται με μία αέναη κίνηση δίνοντας τη δυνατότητα στον κάθε ένα να τα αφουγκραστεί με τον δικό του τρόπο.

Τα “Plasmata” έχουν κάνει… κατάληψη στο ανανεωμένο και πανέμορφο Πεδίον του Άρεως από τις 23 Μαΐου και δεν πρόκειται να το κουνήσουν από εκεί μέχρι τις 10 Ιουλίου.

Πρόκειται για μία πρωτότυπη έκθεση ψηφιακής τέχνης από την Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, που συγκεντρώνει καθημερινά πλήθος κόσμου. Συνολικά 25 Πλάσματα με διαφορετικές οπτικές και ποικίλες ιδιότητες έχουν δημιουργηθεί από 250 τετραγωνικά μέτρα οθονών LED, ενώ 40 συσσωρευτές ηλιακής ενέργειας δημιουργούν ένα κατακόκκινο πλανήτη και ένα τεχνητό φεγγάρι.

Προσφέρουν θαυμασμό και προβληματισμό, προβλέπουν το μέλλον και κρούουν καμπανάκια για το παρόν. Συγκινούν, προσφέρουν χαμόγελα, ηρεμία, αλλά ταυτόχρονα τρομάζουν και μεταδίδουν το αίσθημα του πόνου, θέλοντας μέσα από μία σύνθετη διαδικασία να προσομοιάσουν το ανθρώπινο σώμα μέσω της ψηφιακής τεχνολογίας.

Όλο αυτό αντανακλά στην φύση και τον πλανήτη μας που επιστρέφει τελικά στον ίδιο μας τον εαυτό σε ένα τέλειο κύκλο που δεν σταματά την αμφίδρομη πορεία του.

Τα Πλάσματα μας δείχνουν τον εαυτό μας, μας εξηγούν το ανθρώπινο σώμα και τις ατελείωτες δυνατότητες που έχει, ενώ μιλούν και για την αναπηρία. Προβάλουν την μαγεία και την ζωή που προέρχεται από τη μητέρα φύση και μας ξεναγούν στην τεχνητή νοημοσύνη και στα videogames σε μία εκπληκτική έκθεση που καθηλώνει.

Ο χώρος στο Πεδίον του Άρεως διαθέτει χάρτες με την ακριβή τοποθεσία όλων των εκθεμάτων, όμως δεν υπάρχει συγκεκριμένη και προκαθορισμένη διαδρομή. Έτσι, ο επισκέπτης μπορεί να διαλέξει το δικό του μονοπάτι, να αφιερώσει όσο χρόνο θέλει σε κάθε ένα από τα διαφορετικά εκθέματα. Να σκεφτεί και να προβληματιστεί όσο το… αντέχει.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η οργάνωση είναι σε πολύ υψηλά πρότυπα, καθώς σε κάθε έκθεμα υπάρχουν τουλάχιστον δύο εθελοντές, πρόθυμοι να απαντήσουν σε κάθε ερώτηση και να εξηγήσουν στον επισκέπτη το τι ακριβώς βλέπει, καθώς σε μερικές περιπτώσεις είναι αναγκαίο. Παράλληλα, στην είσοδο σχηματίζονται ακόμα και γκρουπ που ακολουθούν μια συγκεκριμένη πορεία με τον ξεναγό να δίνει άλλη ποιότητα στο βαθύτερο νόημα των έργων ψηφιακής τέχνης.

Επίσης μπορείτε να διαβάσετε ή να ακούσετε περισσότερα για τα έργα σκανάρωντας με το κινητό σας τα QR code στην σήμανση των έργων. Παράλληλα, υπάρχει η δυνατότητα από την εφαρμογή “Clio Muse Tours” να αποθηκεύσετε την ξενάγηση «Plasmata» πριν την επίσκεψή σας στην έκθεση. Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη για κινητά Apple και Android και είναι διαθέσιμη και χρήση offline αν έχει αποθηκευτεί από πριν.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές τα “Πλάσματα” υπόσχονται να μας διασκεδάσουν, αλλά και να μας προβληματίσουν μέσα στο αθηναϊκό καλοκαίρι και πιστεύω ότι πετυχαίνουν και τους δυο σκοπούς τους στο 100%.

Plasmata συμμετέχουν στις εκδηλώσεις του “This is Athens City Festival” του Δήμου Αθηναίων και η είσοδος γα το κοινό είναι ελεύθερη.

Ανδρέας Αθανασούλης
Ανδρέας Αθανασούλης
Έμαθα τη μπαλίτσα από μικρός και ο τόπος συνάθροισης μου έδειξε το τι θα πει πειθαρχία, σεβασμός και πως η ανταλλαγή πληροφοριών και βιωμάτων παράγει κοινωνικοποίηση. Λίγο αργότερα ανακάλυψα ότι αφού δεν θα παίξω σε μεγάλο σύλλογο, μπορώ κάλλιστα να γραφώ γι αυτό. Με ξεκάθαρα αθλητικό τρόπο σκέψης και διαχείρισης των καθημερινών μου ζητημάτων βρήκα στο Punked το πρόσφορο χωράφι για να μοιραστώ τις απόψεις μου. Όχι απαραίτητα αθλητικές, καθώς μεγαλώνοντας προσάρμοσα τον αθλητικό τρόπο σκέψης και την κουλτούρα των ομαδικών αθλημάτων σε όλους τους τομείς της ζωής. Πιστεύω έντονα ότι αυτό είναι και το νόημα της ζωής. Ότι μου κάνει κλικ ή θα έκανα ο ίδιος θα φυτευτεί εδώ. Μουσική με ελληνικό rock ύφος, σειρές, βόλτες και σίγουρα βιβλία και videogames είτε αθλητικού περιεχομένου, είτε που προσεγγίσουν το βιογραφικό και το αληθινό γεγονός θα απασχολήσουν. Και άμπαλος να είσαι θα βρεις κάτι που θα σου δώσει να το σκεφτείς αλλιώς. Μέχρι τότε διαβάζω το υπόλοιπο καστ να νιώσω λίγο punked.

Share post:

LATEST

MUSTS

Κινηματογραφικές διακοπές που πήγαν κατά διαόλου

Ίσως βρίσκεσαι σε κάποια παραλία, ίσως ετοιμάζεσαι για κάποια...

Πέθανε ο διάσημος σκιτσογράφος Jean-Jacques Sempé

Ο Γάλλος σκιτσογράφος Jean-Jacques Sempé, γνωστός για την εικονογράφηση της...

Νέο επίσημο live βίντεο από τους Epica

Οι Epica γιορτάζουν τα 20 χρόνια καριέρας με ένα...

Tekken: Όλοι οι μαχητές που μας μεγάλωσαν!

Ένδοξη η βδομάδα που μας πέρασε! Είχαμε νέο trailer...
Punked