Tι σημαίνει όταν κάποιος αυτοπροσδιορίζεται ως Cisgender;

Ας μιλήσουμε για το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού

Όπως πιθανότατα ήδη γνωρίζετε, το φύλο δεν αφορά μόνο ένα δυαδικό διαχωρισμό σε αρσενικό και θηλυκό γένος. Υπάρχει ένα ολόκληρο φάσμα ρευστών ορισμών και οι άνθρωποι δεν αναγνωρίζουν τους εαυτούς τους ως απόλυτα αρσενικοί ή αυστηρά θηλυκοί.

Επομένως, ακόμη κι αν ο γυναικολόγος διαπιστώσει μέσω του υπερηχογραφήματος στις 22 εβδομάδες της εγκυμοσύνης ότι το μωρό είναι αγόρι ή κορίτσι, είναι δικαίωμα του κάθε ατόμου να αποφασίσει για το φύλο του στην πορεία της ζωής του.

Cisgender λοιπόν, σημαίνει ότι συμφωνείτε με το φύλο που διαπιστώθηκε ότι έχετε τη στιγμή της γέννησής σας εξηγεί η Liz Powell PhD, η οποία είναι μια LGBTQ+ θεραπεύτρια του σεξ από το Oregon. Αν λοιπόν όταν βγήκες από τη μήτρα της μητέρας σου ο γιατρός αναφώνησε “Είναι αγόρι” και εσύ συμφωνείς, τότε λέγεσαι Cisgender.

photo-1461799821556-055545cf32dcEδώ θα πρέπει να προσθέσουμε ότι τα άτομα τα οποία δεν είναι cisgender, δηλαδή εκείνα που διαφωνούν με το φύλο το οποίο ορίστηκε κατά τη γέννησή τους είναι πολλά, ενώ το φάσμα της ταυτότητας φύλου ολοένα και μεγαλώνει.

“Κάποιος ο οποίος δε συμφωνεί με το φύλο που του δόθηκε κατά τη γέννηση του, μπορεί να επιλέξει το που ανήκει μέσα από μια ευρεία γκάμα όρων με τους οποίους μπορεί να ερευνήσει και να ταυτιστεί” εξηγεί η Liz Powell.

“Oι περισσότεροι από τους ανθρώπους που δεν ταυτίζονται με το φύλο της γέννησής τους, θα υιοθετήσουν κάποιον από τους όρους που αφορούν στην ταυτότητα του φύλου τους και βρίσκεται κάτω από την ομπρέλα του transgender.” προσθέτει.

Να τονίσουμε εδώ ότι κάποια από τα άτομα που δεν ταυτίζονται με το φύλο με το οποίο γεννήθηκαν, δηλαδή δεν είναι cisgender, μπορούν να είναι gender fluid, που σημαίνει ότι το φύλο τους είναι ρευστό και αισθάνονται άλλοτε θηλυκά και άλλοτε αρσενικά.

photo-1605818363303-7073f9171de9Ακόμη όμως κι αν κάποιος έχει αυτοπροσδιορισθεί ως cisgender είναι πολύ σημαντικό να δίνει σημασία στην ελευθερία και να αναγνωρίζει το δικαίωμα των άλλων να ζουν σύμφωνα με το φύλο που έχουν επιλέξει.


Έλενα Φάκου

Την Έλενα την βρίσκετε και στο προσωπικό της rebel spotwww.rebelchic.gr

Instagramwww.instagram.com/elenafakou_swkianou

Κάνε το Kink Motel δικό σου εδώ!

Έλενα Φάκου

Είδα πανκιά με εμβληματικές πανύψηλες χρωματιστές μοϊκάνες το 1993 στην πλατεία Piccadilly Circus του Λονδίνου ενώ πρόλαβα και κάποια να αράζουν στο σταθμό του τρένου στο Μοναστηράκι. Πήγαινα στη Βίλα Αμαλία και η πρώτη συναυλία που είδα ήταν των Panx Romana στο Πεδίο του Άρεως. Μου αρέσει να ονειρεύομαι και να χορεύω ξέφρενα. Τα έχω βρει με τον εαυτό μου και ψάχνω ακόμα την αληθινή αγάπη. Στο Punked δε χρειάζεται να απολογούμαι πλέον στους συντηρητικούς. Όταν φύγω από εδώ θα τα πω όλα στο Θεό. Αν υπάρχει φυσικά. Μέχρι τότε θα βρείτε κυρίως όσα σκέφτομαι στην κατηγορία Σέξινες αλλά ως guest θα κάνω εμφανίσεις και σε άλλες στήλες. Στην προηγούμενη ζωή μου, είπαν ότι ήμουν η Marilyn Monroe. Δεν τους πίστεψα. Νομίζω ότι δούλευα σε τσίρκο. Μπορεί και όχι. Δε θα μάθουμε ποτέ. Ζω για να γράφω και γράφω για να ζω. Να με διαβάζετε.

Previous Story

Ο Πέπε λε Πιου των Looney Tunes, η κουλτούρα του βιασμού και το σίκουελ του «Space Jam»

Next Story

Μια πρώτη ματιά στη σειρά “Pistol” του Danny Boyle

Latest from Blog

Punked
Go toTop