Σεξισμός και πατριαρχία, αυτή η μάστιγα που κάποιες φορές οδηγεί ακόμη και στον βιασμό

Συγκλόνισε σχεδόν ολόκληρη την Ελλάδα το γεγονός της Νέας Σμύρνης κατά το οποίο ένας τύπος νεαρής ηλικίας, ακολούθησε μια κοπέλα μέχρι την είσοδο της πολυκατοικίας της, έχοντας έξω από το παντελόνι το μόριο του.

Η λέξη “σχεδόν” μπήκε γιατί δυστυχώς θα πρέπει να εξαιρέσουμε τα άτομα εκείνα τα οποία πήραν το συγκεκριμένο θέμα σαν πλάκα, και για ακόμη μια φορά βρήκαν αφορμή για σεξιστικά αστεία, τα οποία ανήκουν στη συντριπτική τους πλειοψηφία στο αντρικό φύλο.

Μέσα στο όλο άκρως σεξιστικό κλίμα, δεν έλειψαν τα σχόλια που αφορούν και μειώνουν τη σύντροφο του, ούτε φυσικά η προσπάθεια να βγει λάδι ο δράστης από την οικογένεια του, αλλά και γενικότερα από κάθε είδους νοικοκύρη.

759357-rape-02Ακούσαμε ότι είναι καλό παιδί – όχι κανένας αναρχικός (καινούργιο αυτό, έφτασα στα 40 κάτι μου για να μάθω ότι μόνο οι αναρχικοί βγαίνουν με τα πουλιά τους στον δρόμο, παρεμπιπτόντως  γνωρίζω αρκετούς άνδρες του αναρχικού χώρου κι ούτε ένας δεν κυκλοφορεί έτσι), ότι είναι επιστήμονας, όμορφος και δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο ακόμη.

Μαντέψτε φίλες και φίλοι μου, όσοι τα κάνουν αυτά, δεν είναι συνήθως τίποτα κουασιμόδοι, σκοτεινοί τύποι με καμπούρα και μια ελιά στη μύτη, αλλά οι άντρες της διπλανής πόρτας, οι οποίοι μπορεί να είναι ωραίοι, με κοπέλα ή σύζυγο, καλή δουλειά και την έξωθεν καλή μαρτυρία.

Η υπόθεση κατά κάποιον περίεργο τρόπο πήρε τη δικαστική οδό και φαίνεται περίεργο γιατί πολύ απλά, δεν έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε τόσο γρήγορα αντανακλαστικά σε τέτοιου είδους υποθέσεις κι όσο να ναι, μία εντύπωση μας την έκανε.

Δεν έχω να γράψω περισσότερα σχετικά με τη συγκεκριμένη υπόθεση, ούτως η άλλως έχει χυθεί πολύ μελάνι και ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί.

142339-How-Do-I-Know-If-I-Was-Raped-or-Sexually-Assaulted-1296x728-Header-1296x728Η συγκεκριμένη υπόθεση όμως ξύπνησε λίγο – πολύ άσχημες μνήμες στις γυναίκες και γενικότερα στις θηλυκότητες, καθώς οι περισσότερες εξ’ ημών έχουμε βρεθεί σε παρόμοια θέση, έχουμε νιώσει τον κίνδυνο και δυστυχώς κάποιες δεν έχουμε αποφύγει τα χειρότερα.

Την ίδια μέρα έπεσαν στην αντίληψη μου κι άλλα παρόμοια περιστατικά που όλα είχαν ως σημείο αναφοράς τον σεξισμό. Στο κέντρο της Αθήνας ένας άλλος τύπος, μπήκε στο κατάστημα που εργάζεται μια γυναίκα με το μόριο του επίσης έξω από το παντελόνι του, δήθεν για να ψωνίσει, και η κοπέλα που εργάζεται στο συγκεκριμένο κατάστημα σοκαρίστηκε όπως μου είπε ίδια (πριν γίνει γνωστή η υπόθεση στη Νέα Σμύρνη κι αυτό έχει τη δική του σημασία).

Το βράδυ της ίδιας μέρας μια φίλη μου, μου έστειλε ταραγμένη μήνυμα ότι επιστρέφοντας στο σπίτι της με το μηχανάκι της, σε κάποιο stop , την πλησίασε ένας άντρας με σαφέστατα κακές διαθέσεις και αφού την έβρισε χυδαιότατα, άρχισε να την ακολουθεί μέχρι να επιταχύνει και να χαθεί κι όλο αυτό μόνο και μόνο επειδή τυχαίνει να είναι μια πανέμορφη γυναίκα!!!

Νωρίτερα και κατά τη διάρκεια της ίδιας ημέρας σε ένα τηλεφώνημα που είχα, με πληροφόρησαν από την άλλη άκρη της γραμμής ότι έχουν στα χέρια τους ένα βίντεο ερωτικού περιεχομένου στο οποίο όπως μου είπαν πέρασα καλά  ( με κέρασαν λιγάκι σεξισμούλη, λες και είναι κακό να περνάς καλά) κι ότι αν δεν συμμορφωθώ, θα βγάλουν αυτό το βίντεο…

Θα επανέλθουμε σε αυτά αφού πρώτα κάνουμε μια αναφορά στα συναισθήματα και στην ευαλωτότητα που νιώθει κάθε γυναίκα όταν νυχτώσει και γυρνάει μόνη της στο σπίτι της, ακόμη και αν η απόσταση που καλείται να διανύσει είναι μόλις 2-3 μέτρα, από το ταξί που συνήθως παίρνουμε για να επιστρέψουμε σπίτια μας, μέχρι την είσοδο του σπιτιού μας κι έχοντας ετοιμάσει πάντα τα κλειδιά από πριν μέσα στο ταξί, ώστε να μη χρειαστεί να τα ψάχνουμε στην εξώπορτα και δεχτούμε κάποιου είδους επίθεση τη τελευταία στιγμή. Βλέπεις ακόμη και το κεφαλόσκαλο της πολυκατοικίας μας, στο μυαλό μας εκείνη τη στιγμή φαντάζει σαν πεδίο μάχης όπου μπορεί να εμφανιστεί ο εχθρός από το πουθενά.

5Είμαι σίγουρη ότι αυτή τη στιγμή οι περισσότερες από τις γυναίκες που διαβάζουν αυτές τις γραμμές, ταυτίζονται άλλες λιγότερο, άλλες περισσότερο και έχουν έρθει στιγμές που έχουν στη τσάντα τους είτε, λακ για να ψεκάσουν το πρόσωπο σε όποιον επιτεθεί, ή κλειδιά ανάμεσα στα δάχτυλα η κάποια άλλη πατέντα στη προσπάθεια τους να προστατέψουν τον εαυτό τους.

Είμαι σίγουρη επίσης ότι οι περισσότερες όταν περπατάμε στο πεζοδρόμιο και δούμε μπροστά μας μια παρέα ανδρών, θα προτιμήσουμε να περάσουμε στο απέναντι πεζοδρόμιο ακόμη και να περάσουμε από τον δρόμο αν δεν υπάρχει εναλλακτική λύση, πάντα με χαμηλωμένο το βλέμμα μη τυχόν και προκαλέσουμε.

Την ώρα που γράφω το συγκεκριμένο κείμενο περνάνε διάφορες σκέψεις από το μυαλό μου και ειλικρινά ψάχνω να βρω αν μου έχουν πει άλλες γυναίκες να έχω αυτή τη συμπεριφορά, αν είναι προϊόν μίμησης, ή αν απλώς μου βγαίνει φυσικά ως ένστικτο αυτοσυντήρησης και καταλήγω στο τελευταίο όπως είναι φυσικό, γιατί πολύ απλά σε τέτοιες στιγμές μόνο αυτό το ένστικτο λειτουργεί.

Κάτω και απέναντι από το σπίτι μου, έχει δυο καταστήματα εστίασης που με τους ιδιοκτήτες και των δύο έχω πολύ φιλικές σχέσεις. Τον καιρό των lockdown που ήταν κλειστά η γειτονιά μου έχασε τη ζωντάνια της και μαζί με αυτή και την ασφάλεια της, καθώς σαφέστατα νιώθω μεγαλύτερη ασφάλεια όταν είναι ανοιχτά και έχει κόσμο η γειτονιά και αν κάποιοι από τους υπόλοιπους γείτονες κάνουν παράπονα για τη φασαρία, εμένα προσωπικά δεν με ενοχλεί καθόλου.

Είναι σχεδόν σίγουρο, ότι οι περισσότεροι από τους άντρες που τυχαίνει να διαβάζουν αυτό το κείμενο, να βρίσκουν υπερβολικά τα όσα διαβάζουν και να λένε το κλασικό: δεν είμαστε όλοι ίδιοι ( το έγραφαν άλλωστε σε πολλές αναρτήσεις στα social media, κάτι που είναι από μόνο του προβληματικό).

Πρώτον αγαπητοί μου φίλοι, δεν είπαμε ότι είσαστε όλοι ίδιοι και δεύτερον και σημαντικότερο, λυπάμαι αλλά δεν έχει μπράβο και σοκολατάκι για όσους κάνετε το αυτονόητο και δεν είσαστε κάφροι.

thequint-2017-08-e0d90a3c-4af9-45f3-ab86-2433a2dfd0bc-Gang-Rape-HC-01Από μία μεριά βέβαια τους καταλαβαίνω, γιατί για όποιον έχει το αντρικό προνόμιο, δεν είναι καθόλου εύκολο να καταλάβει το μέγεθος του προβλήματος, όσο φεμινιστής, ή σύμμαχος, ή υποστηρικτικός κι αν είναι όχι γιατί δεν θέλει, αλλά πολύ απλά γιατί δεν έχει το βίωμα και χωρίς αυτό δεν μπορείς ποτέ να καταλάβεις το τι σημαίνει να κινδυνεύεις σχεδόν καθημερινά.

Η αλήθεια αγαπητές μου φίλες και φίλοι είναι ότι πριν ξεκινήσω κι εγώ τη δική μου φυλομετάβαση, δεν μπορούσα να διανοηθώ καν τι περνάει στη καθημερινότητα της μια θηλυκότητα, έχοντας για περίπου 40 χρόνια το αντρικό προνόμιο, αλλά και τη σωματοδομή (τότε) ενός ψηλού, γυμνασμένου τύπου με γνώση στα συστήματα αυτοάμυνας, δεν φοβήθηκα ούτε μια στιγμή να κυκλοφορήσω με άνεση οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας ή της νύχτας και σε οποιοδήποτε μέρος της Ελλάδας ή και στο εξωτερικό (όπου τέλος πάντων έτυχε να πάω).

Στην αρχή του transition και μην έχοντας τα βιώματα και τη γνώση που προανέφερα, νόμιζα ότι είναι το ίδιο και δυστυχώς για μένα το διαπίστωσα με τον χειρότερο τρόπο ότι δεν είναι το ίδιο.

Κάποιο βράδυ και πολύ πριν μετακομίσω στη σημερινή μου γειτονιά, σε ένα μέρος όπου δεν πίστευα ότι θα μπορούσε να μου συμβεί κάποιο κακό, μου συνέβη το χειρότερο και δέχτηκα κι εγώ σεξουαλική κακοποίηση και αυτή είναι η πρώτη φορά που μιλάω δημόσια για τον βιασμό που έχω υποστεί.

ehimetalor-akhere-unuabona-q-WN1rw-Da-NIo-unsplashΕίναι απίστευτα τρομακτικό ακόμη και σήμερα. Μου κόβει την ανάσα το συναίσθημα να σου συμβαίνει κάτι τέτοιο και εσύ να παγώνεις, ενώ ταυτόχρονα το μυαλό σου παίζει περίεργα παιχνίδια και σκέφτεσαι ότι ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ, ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ να συμβαίνει αυτό σε σένα, είναι κάποιος εφιάλτης από τον οποίο θα ξυπνήσω και μέχρι να το συνειδητοποιήσεις, να βρίσκεσαι με μώλωπες σε πρόσωπο και σώμα, μέσα στο αίμα με τα πόδια σου να τρέμουν και να μη μπορούνε να σε κρατήσουν όρθια, με ολόκληρο το κορμί σου να πονάει, αλλά ακόμη περισσότερο να πονάει η ψυχή σου, το μέσα σου, το οποίο εκτός του πόνου να έχει να αντιμετωπίσει και τις ενοχές.

Ο βιαστής, ο κακοποιητής, αυτός ο κάποιος τέλος πάντων θεωρώ ότι δεν αντλεί ευχαρίστηση από τη σεξουαλική πράξη αυτή καθαυτή, αλλά από τον πόνο και την ταπείνωση που προκαλεί στο θύμα του, όπως και ο επιδειξίας από το σοκ που προκαλεί με το να επιβάλει οπτικά σε μια άγνωστη γυναίκα τον φαλλό του ως σύμβολο εξουσίας και δύναμης, για αυτό σε κάθε θηλυκότητα, υπάρχουν στο inbox της μηνύματα από αγνώστους με dick pics.

Υπάρχει λύση σε όλο αυτό και φυσικά δεν είναι άμεση, ή λύση σε αυτό το πρόβλημα είναι να μαθαίνουν από παιδιά ακόμη να δέχονται το όχι ως απάντηση, να μαθαίνουν να κρατάνε το πουλί τους στο εσώρουχο του, να σέβονται τις γυναίκες και οπωσδήποτε να υπάρξουν πολύ σκληροί νόμοι, οι οποίοι όμως να εφαρμόζονται, μέχρι τότε εγώ προσωπικά έχω κηρύξει ανένδοτο ενάντια στη πατριαρχία και στη κουλτούρα του βιασμού και δηλώνω φεμινίστρια μέχρι να σβήσει ο ήλιος γιατί επιτέλους όπως πολύ σωστά λέμε όλες οι θηλυκότητες αυτές τις ημέρες: θέλουμε να είμαστε ελεύθερες και όχι γενναίες.

Βανέσα Βενέτη – Κοττίκα 


*Ακολουθήστε το Punked.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα μας άρθρα!

vannesa
Βανέσα Βενέτη – Κοττίκα
Που σαι νιότη μου, που λεγες πως θα γινόμουν άλλος; Όταν ήμουν παιδάκι με προόριζαν για: Νοικοκύρη, σεξιστή, δικηγόρο και κοσμηματοπώλη. Τι είμαι; Είμαι μια τρανς γυναίκα, γονέας ενός θαυμάσιου πλάσματος, φεμινίστρια, nail artist και ροκού. Ήρθε η ώρα λοιπόν να μιλήσουμε για πολλά..

LATEST

Οι Jinjer μας παρουσιάζουν το πρώτο single από το νέο τους άλμπουμ “Wallflowers”

Οι Ουκρανοί Modern Metallers Jinjer ανακοίνωσαν πως στις 27 Αυγούστου θα κυκλοφορήσουν το πολυαναμενόμενο νέο άλμπουμ τους "Wallflowers". Παράλληλα το συγκρότημα έδωσε στην δημοσιότητα...

MUSTS

Οι Metallica επανακυκλοφορούν το “Black Album” σε remasterd έκδοση με αρκετό σπάνιο υλικό

Στις 12 Αυγούστου 1991 η πιο πετυχημένη μπάντα στην ιστορία της Metal μουσικής οι Metallica κυκλοφόρησαν το ομώνυμο τους άλμπουμ ή "Black Album" όπως...

Το σοκ που προκαλεί η υπόθεση του βιασμού στα Πετράλωνα, ενώ ακόμη γίνεται χαμός με το θέμα της γυναικοκτονίας της Caroline

Είναι πραγματικά σοκαριστικό το γεγονός ότι ενώ ολόκληρη η Ελλάδα είναι ακόμη μουδιασμένη με τις εξελίξεις στην υπόθεση της γυναικοκτονίας της Καρολάιν και παρακολουθεί...

Νέος δίσκος και νέο single για τους Bullet For My Valentine

Οι Bullet For My Valentine ανακοίνωσαν πως στις 22 Οκτωβρίου θα κυκλοφορήσουν το νέο τους ομώνυμο άλμπουμ, ενώ η μπάντα μας παρουσιάζει και το...

Νέο Βίντεο κλιπ από τους Unverkalt

Βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση, να ανακοινώσουμε το "Les Fleurs de la Vanité" το τέταρτο κατά σειρά επίσημο βίντεο κλιπ της μπάντας, από το δίσκο...

Τα καλύτερα κλισέ σε ταινίες και σειρές

Σας έλειψα; Όχι; Σήμερα το μενού παρέχει μια εσάνς κουλτούρας και σοφιστικέ ερωτιΖμού, με μερικά κλισέ της έβδομης τέχνης που μπφφφφΧΑΧΑΧΑΧΑ… ΟΚ μ@λ@κίες λέω...

TAKE A LOOK

Μπάμπη μάλλον φτάνει πια

Έχοντας περάσει μια δύσκολη χρονιά στην οποία ίσως να φλερτάραμε περισσότερο με την ιδέα του θανάτου από ποτέ, δε μας έχει απομείνει ενέργεια να...

Θυμός, θυμός και οργή. Είναι ΓΥΝΑΙΚΟΚΤΟΝΙΑ πες το επιτέλους με το όνομα της, έχει σημασία

Θυμός….. Θυμός που μεγαλώνει και μετατρέπεται σε οργή, οργή τόσο μεγάλη που σε κάνει να νιώθεις ότι σου κόβεται η ανάσα, οργή για πολλά....

H Diana Ross επιστρέφει στη δισκογραφία μετά από 15 χρόνια

Η Νταϊάνα Ρος επιστρέφει στη δισκογραφία, καθώς ανακοίνωσε το πρώτο της σόλο άλμπουμ μετά από 15 χρόνια. Ο επερχόμενος δίσκος, με τίτλο Thank You, ακολουθεί...

Τα καλύτερα κλισέ σε ταινίες και σειρές

Σας έλειψα; Όχι; Σήμερα το μενού παρέχει μια εσάνς κουλτούρας και σοφιστικέ ερωτιΖμού, με μερικά κλισέ της έβδομης τέχνης που μπφφφφΧΑΧΑΧΑΧΑ… ΟΚ μ@λ@κίες λέω...
Punked