Οι Septicflesh μέσα από την εμβληματική τους πορεία

Χωρίς να ξέρουμε τι μας επιφυλάσσουν για το μέλλον οι Septicflesh και παρά το γεγονός ότι κάποιοι παλιότεροι οπαδοί του συγκροτήματος ίσως να "ξενίζονται" από την ξεκάθαρη συμφωνική στροφή που έχει πάρει το σχήμα στα τελευταία τέσσερα στούντιο άλμπουμ του, είναι ολοφάνερο ότι οι FLESH περνάνε δημιουργικά μία από τις πλέον καρποφόρες και δημιουργικές περιόδους τους, παραδίδοντας το ένα αριστούργημα μετά το άλλο

Date:

Είναι δεδομένο πως η ελληνική “μεταλλική” σκηνή, αποτελεί μια από τις καλύτερες σε παγκόσμια κλίμακα. Είναι επίσης δεδομένο ότι παρά την αξία της, δεν τυγχάνει της επιτυχίας και της αναγνωρίσεως που της αξίζει, μιας και εμείς οι Έλληνες έχουμε την μοναδική πρωτοτυπία σε οτιδήποτε ξένο να το “αποθεώνουμε” και οτιδήποτε δικό μας να το “απαξιώνουμε”, ακόμα και αν είναι αρκετές φορές καλύτερο από αυτό που μας έρχεται έξω από τα σύνορα. Σίγουρα βέβαια δεν είναι μόνο αυτός ο λόγος, αλλά αυτή η συζήτηση δεν είναι της παρούσης.

Παρά το γεγονός λοιπόν ότι το παραπάνω προφανώς και ισχύει και παρά την ξενομανία μας, υπάρχουν σχήματα που το μέγεθος τους είναι τέτοιο, που ακόμα και αν είμαστε “παράξενο” και ιδιότροπο κοινό, η ποιότητα τους ξεπέρασε τις αγκυλώσεις και τα ελληνικά σύνορα, ενώ έλαμψε στο παγκόσμιο μουσικό στερέωμα του σκληρού ήχου.

Εκπρόσωποι της ελληνικής σκηνής υπάρχουν σε όλα τα ιδιώματα του μεταλλικού κόσμου. Από το Power Metal με τους FIREWIND και τους SILENT WINTER μέχρι το Heavy Metal με τους DIVINER και τους INNERWISH και το Thrash Metal με τους FLAMES, τους SUICIDAL ANGELS και τους PIRANHA. Εκεί όμως που υπάρχει τεράστια ποικιλία ελληνικών σχημάτων, είναι ο Exteme Metal χώρος, που από την αρχή είχε δείξει την δυναμική του, βγάζοντας μέσα από τα σπλάχνα του συγκροτήματα όπως οι NIGHTFALL, οι ELYSIAN FIELDS, οι AHERUSIA, οι NIGHTRAGE, οι ACID DEATH και οι MACABRE OMEN στο παρελθόν (και ευτυχώς συνεχίζουν), οι DRAMA NOIR στο παρόν και οι καινούργιοι και παράλληλα παλιοί YOTH IRIA των Magus και Jim Mutilator που εν έτη 2021, δίδαξαν στις νέες γενιές πως γίνεται σωστά η δουλειά.

Από τον παραπάνω Extreme χώρο, ξεκίνησε το 1990 κάνοντας απευθείας αίσθηση ένα από τα μεγαλύτερα (αν όχι το μεγαλύτερο) ελληνικό σχήμα, πρεσβευτές της σκηνής μας στον υπόλοιπο κόσμο, οι τεράστιοι Septicflesh. Ας ρίξουμε λοιπόν μια ματιά στην ιστορία αυτού του τόσο σπουδαίου συγκροτήματος.

Οι Septicflesh σχηματίστηκαν στην Αθήνα, το Μάρτιο του 1990 από τον Σωτήρη Βαγενά  (ψευδώνυμο Sotiris Anunnaki V) στην κιθάρα, τον Σπύρο Αντωνίου (ψευδώνυμο Seth Siro Anton) στο μπάσο και τα φωνητικά και τον Χρήστο Αντωνίου επίσης στις κιθάρες, ενώ κυκλοφόρησαν το ντεμπούτο EP τους, “Temple Οf Τhe Lost Race” το Δεκέμβριο του 1991. Η μπάντα ηχογράφησε το πρώτο full-length album της “Mystic Places Οf Dawn”, τον Απρίλιο του 1994 στο στούντιο Storm με την συμπαραγωγή του Magus Wampyr Daoloth (YOTH IRIA).

Από το σχηματισμό της μπάντας το 1991 μέχρι το 1997, το line-up ήταν σταθερό, αλλά στο “Ophidian Wheel”  του 1997 και στο “A Fallen Temple” του 1998 προστέθηκαν γυναικεία φωνητικά τα οποία ανέλαβε η Ναταλία Ρασούλη.

Το 1999 η μπάντα αλλάζει μουσική κατεύθυνση κυκλοφορόντας το άμπουμ “Revolution DNA”, πλησιάζοντας περισσότερο το κλασσικό μέταλ με μερικούς Gothic τόνους, ενώ παράλληλα το Death Metal στοιχείο υποχωρεί λίγο. Το άλμπουμ ηχογραφήθηκε στην Σουηδία με παραγωγό τον Fredrik Nordstrom.

To 2003 κυκλοφορεί το άλμπουμ “Sumerian Daemons”, πάλι με παραγωγό τον Fredrik Nordstrom. Ηχητικά σηματοδοτείται μια στροφή σε πιο ακραίο Death Metal ήχο, ενώ σημαντική παρουσία έχουν τα χορωδιακά σημεία. Στα live που ακολούθησαν για την προώθηση του άμπουμ, το συγκρότημα χρησιμοποίησε ως sesion μουσικό τον Bob Katsionis στα πλήκτρα.

Το συγκρότημα χωρίζει τον Οκτώβριο του 2003 και μετά τη διάλυση, τα μέλη του κινήθηκαν προς διαφορετικά ή υφιστάμενα σχήματα. Ο Χρήστος Αντωνίου συνέχισε με τους CHAOSTAR, τους οποίους είχε ιδρύσει το 1998 και ο Katsionis έπαιξε κιθάρα για τους NIGHTFALL και πλήκτρα για τους FIREWIND. Ένα χρόνο μετά την διάλυση των Septicflesh, σχηματίζονται οι THE DEVILWORKS όπου συμμετείχαν ορισμένα μέλη από το αρχικό line-up των Septicflesh, οι Σπύρος Αντωνίου και Χρήστος Αντωνίου. Τον Μάρτιο του 2007, ο κιθαρίστας Σωτήρης Βαγενάς αποκάλυψε τα σχέδιά του για ένα νέο solo project που ετοίμαζε με όνομα AENAOS.

Στις 19 Φεβρουαρίου 2007, οι Septicflesh ανακοινώνουν μία επανένωση για το ελληνικό Metal Healing Festival που συμμετείχαν οι ORPHANED LAND, RAGE και ABORTED, που πραγματοποιήθηκε στις 20 έως 22 Ιουλίου. Στις 3 Απριλίου 2007, το Blabbermouth.net ανέφερε ότι το συγκρότημα επανενώθηκε για ένα έβδομο full-length άλμπουμ, για τη Γαλλική δισκογραφική εταιρία Season of Mist. Σύμφωνα με τον Χρήστο Αντωνίου, στην παραγωγή θα περιλαμβανόταν πλήρης ορχήστρα και χορωδία, αποτελούμενη από 80 μουσικούς και 32 τραγουδιστές. Οι Septicflesh ολοκλήρωσαν το “Communion”, στο στούντιο Fredman της Σουηδίας το οποίο κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 2008. Μέχρι τότε η μπάντα είχε αλλάξει το όνομά της από Septic flesh στο Septicflesh. Σύμφωνα με τον Χρήστο (ο οποίος πέραν του ρόλου του κιθαρίστα, πλέον έχει και ρόλο κλασσικού ενορχηστρωτή στο συγκρότημα, η αλλαγή στο όνομα “φαίνεται καλύτερα και δηλώνει μια νέα φάση στη μπάντα”.

Στις 17 Δεκεμβρίου 2010, η μπάντα κυκλοφόρησε το πρώτο single με τίτλο “The Vampire From Nazareth” από την επόμενη δουλεία της το άλμπουμ “The Great Mass” το οποίο κυκλοφόρησε το 2011, στις 18 Απριλίου στην Ευρώπη και στις 19 Απριλίου στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Στις 20 Ιουνίου του 2014, ακολούθησε η κυκλοφορία του άλμπουμ τους με τίτλο “Titan”. Τo remix και το mastering του άλμπουμ έγινε στο Λός Αντζελες από τον αναγνωρισμένο παραγωγό Logan Mader.

Στις 15 Δεκεμβρίου 2014, ανακοινώθηκε ότι ο Kerim “Krimh” Lechner είχε ενταχθεί στους Septicflesh ως ο νέος ντράμερ, μετά την αποχώρηση του πρώην μακροχρόνιου ντράμερ τους, Fotis Benardo (γνωστού και ως Fotis Gianakopoulos).

Την 1 Σεπτεμβρίου του 2017 κυκλοφόρησε το άλμπουμ με τίτλο “Codex Omega”. Αυτή την φορά το συγκρότημα συνεργάστηκε με τον παραγωγό Jens Bogren ο οποίος επιμελήθηκε το remix και το mastering.

Στις 29 Αυγούστου 2018, ανακοινώθηκε ότι το συγκρότημα είχε υπογράψει συμβόλαιο με την Nuclear Blast Records.

Τον Φεβρουάριο του 2019, οι Septicflesh πραγματοποίησαν την πρώτη τους ζωντανή παράσταση με πλήρη ορχήστρα και χορωδία, σε ένα sold out σόου στο Metropolitan Theatre του Μεξικό. Το Live αυτό βιντεοσκοπήθηκε, ηχογραφήθηκε και κυκλοφόρησε αργότερα μέσω της προηγούμενης εταιρείας Season of Mist, στις 31 Ιουλίου του 2020 ως το πρώτο επίσημο ζωντανό άλμπουμ της μπάντας, με τίτλο “Infernus Sinfonica MMXIX”, τόσο σε μορφή ήχου όσο και σε βίντεο.

Χωρίς να ξέρουμε τι μας επιφυλάσσουν για το μέλλον οι Septicflesh και παρά το γεγονός ότι κάποιοι παλιότεροι οπαδοί του συγκροτήματος ίσως να “ξενίζονται” από την ξεκάθαρη συμφωνική στροφή που έχει πάρει το σχήμα στα τελευταία τέσσερα στούντιο άλμπουμ του, είναι ολοφάνερο ότι οι FLESH περνάνε δημιουργικά μία από τις πλέον καρποφόρες και δημιουργικές περιόδους τους, παραδίδοντας το ένα αριστούργημα μετά το άλλο, τολμώντας με το Live τους αυτό που μόνο πραγματικά μεγάλα ονόματα μπορούν να τολμήσουν, επιτυγχάνοντας με τρόπο που μόνο πραγματικά μεγάλα ονόματα μπορούν να επιτύχουν.

Είναι πραγματικά τιμή μας που συγκαταλέγονται σε αυτό που ονομάζουμε ελληνική σκηνή και περιμένουμε για άλλη μία φορά να μας εκπλήξουν, επιβεβαιώνοντας το μέγεθος και την πρωτοκαθεδρία τους.

Lord Invictus

Lord Invictus
Lord Invictus
Peace is a lie. There is only Passion. Through Passion, I gain Strength. Through Strength, I gain Power. Through Power, I gain Victory. Through Victory my chains are Broken. The Force shall free me. Μαθαίνοντας την "Σκοτεινή Πλευρά" ως εν άγνοια μου παράλληλος Apprentice του Δασκάλου μου Darth Plagueis, μετά τον θάνατο του, βρέθηκα στις σκιές αναζητώντας το πεπρωμένο μου. Μέσα από τις αναζητήσεις μου λοιπόν γνώρισα την μουσική. Κάποια συγκροτήματα και κάποια είδη που ταίριαξαν με τις διδαχές που έλαβα με βοήθησαν να αναπτυχθώ, και γι' αυτά θα συζητάμε μέσα από το Punked.

Share post:

LATEST

MUSTS

Οι Megadeth ανακοίνωσαν τις λεπτομέρειες του νέου τους άλμπουμ “The Sick, The Dying… And The Dead”

Η πολυαναμενόμενη επιστροφή των Megadeth και του Dave Mustaine...

Διάσημοι συγγραφείς που πέθαναν στον άσσο

Η εικόνα ενός φτωχού συγγραφέα που παλεύει για μια...

Οι Metallica κάνουν σεμινάρια στους θαυμαστές τους

Οι Metallica συνεργάστηκαν με τη Yousician, διαδραστική και εκπαιδευτική...

“Ants from up there”: Μετά από ένα χρόνο οι Black Country, New Road επιβεβαιώνουν όλους όσους πίστεψαν στο ντεμπούτο τους

Κινηματογραφικές μπαλάντες, δραματικότηταs "Funeral" των "Arcade Fire", sci-fi κατάθλιψη...
Punked