SABATON: Μαθήματα ιστορίας με heavy metal ανάστημα

Οι Σουηδοί Heavy/Power Metallers, με σκληρή δουλειά και πολύ μεράκι, κατόρθωσαν να ανέβουν σημαντικά στο Metal στερέωμα, δημιουργώντας τον δικό τους πυρήνα οπαδών, εισάγοντας πολύ κόσμο (κυρίως νεότερες ηλικίες) στον χώρο και δίνοντας μία νέα πνοή στο ιδίωμα.

Date:

SABATON, ένα συγκρότημα το οποίο χαρακτηρίζει η στρατιωτική εμφάνιση, η πολεμική θεματολογία, οι αναφορές του σε γνωστές και άγνωστες, μικρές και μεγάλες μάχες από όλη την ιστορία, αλλά με έμφαση στους δύο Μεγάλους Πολέμους. Μέσα από τους στίχους τους, παρουσιάζουν πολεμικά κατορθώματα, φυσιογνωμίες και προσωπικότητες που συμμετείχαν σε μάχες, γνωστούς και άγνωστους ήρωες και αντιήρωες, καθιστώντας το κάθε τους τραγούδι ένα μικρό μάθημα ιστορίας.

Οι Σουηδοί Heavy/Power Metallers, με σκληρή δουλειά και πολύ μεράκι, κατόρθωσαν να ανέβουν σημαντικά στο Metal στερέωμα, δημιουργώντας τον δικό τους πυρήνα οπαδών, εισάγοντας πολύ κόσμο (κυρίως νεότερες ηλικίες) στον χώρο και δίνοντας μία νέα πνοή στο ιδίωμα. Παράλληλα όμως, κατηγορήθηκαν και λοιδορήθηκαν από πολλούς, κυρίως μεγαλύτερους σε ηλικία, οι οποίοι αφενός δεν αντιλαμβάνονται ότι οι εποχές αλλάζουν, νέα ονόματα θα προκύπτουν και αντί να στηρίξουν αυτήν την νέα πνοή, θεώρησαν γραφικό το συγκρότημα, επαναλαμβανόμενη τη μουσική τους και χωρίς ουσιαστικό λόγο οι θέσεις που καταλαμβάνουν στα μεγάλα φεστιβάλ, αγνοώντας φυσικά ότι τέτοιες κερδίζονται και δεν δωρίζονται.

Συναυλιακά, οι SABATON παρουσιάζουν ολόκληρο σόου σε κάθε ζωντανή τους εμφάνιση, ενώ κάθε συναυλία τους είναι μία γιορτή, γεμάτη θετική διάθεση, ευχάριστη ατμόσφαιρα και κλίμα με μεγάλη αλληλεπίδραση μεταξύ συγκροτήματος και κοινού. Ας γνωρίσουμε όμως λίγο καλύτερα τους Σουηδούς, ρίχνοντας μία ματιά στην μέχρι τώρα πορεία τους.

Οι SABATON δημιουργήθηκαν τον Δεκέμβριο του 1999. Μετά την ηχογράφηση των πρώτων τραγουδιών στο στούντιο του Peter Tägtgren, The Abyss, οι SABATON επικοινώνησαν με μερικές δισκογραφικές. Το συγκρότημα υπέγραψε με την ιταλική εταιρεία Underground Symphony, η οποία στη συνέχεια κυκλοφόρησε, διεθνώς, το promo CD “Fist for Fight”. Ο δίσκος, που αποστάχθηκε από δύο promo κασέτες που ηχογραφήθηκαν μεταξύ 1999 και 2000, είχε σκοπό να προωθήσει τις επερχόμενες κυκλοφορίες των SABATON. Το 2002, ηχογραφήθηκε ένα νέο άλμπουμ, το “Metalizer” και υποτίθεται ότι θα διαθέτονταν από την Underground Symphony ως το ντεμπούτο άλμπουμ του συγκροτήματος. Μετά από δύο χρόνια αναμονής, κατά τη διάρκεια των οποίων το συγκρότημα πραγματοποίησε διάφορες συναυλίες σε όλη τη Σουηδία, το άλμπουμ εγκαταλείφθηκε. Το συγκρότημα επέστρεψε με ένα δεύτερο άλμπουμ με τίτλο “Primo Victoria”. Ο Brodén δήλωσε ότι το ομότιτλο κομμάτι του άλμπουμ “ξεκίνησε” την ενασχόληση με τα ιστορικά θέματα του συγκροτήματος.

Το 2012, τα δύο τρίτα της σύνθεσης των SABATON αποχώρησαν από το συγκρότημα. Στις 31 Μαρτίου, ο τραγουδιστής Joakim Brodén επιβεβαίωσε τις φήμες ότι το συγκρότημα θα ακολουθούσε χωριστούς δρόμους, με μόνο τον ίδιο τον Brodén και τον μπασίστα Pär Sundström να παραμένουν στο σχήμα. Στους SABATON προστέθηκαν τα νέα μέλη Chris Rörland και Thobbe Englund στην κιθάρα και ο Robban Bäck στα ντραμς. Οι πρώην κιθαρίστες των SABATON Oskar Montelius και Rikard Sundén, ο ντράμερ Daniel Mullback και ο keyboardistας Daniel Myhr συνέχισαν, μαζί με τον τραγουδιστή Nils Patrik Johansson και τον μπασίστα Stefan Eriksson, σχημάτισαν ένα νέο συγκρότημα, τους CIVIL WAR. Τον Νοέμβριο του 2012, ο ντράμερ Robban Bäck αποφάσισε να κάνει ένα διάλειμμα από τις περιοδείες λόγω του ότι έγινε πατέρας. Ο Snowy Shaw τον αντικατέστησε ως ντράμερ για τις περιοδείες, ο οποίος με τη σειρά του αντικαταστάθηκε από τον Hannes Van Dahl τον Νοέμβριο του 2013. Πριν αντικαταστήσει τον Shaw, ο Van Dahl είχε εργαστεί ως τεχνικός ντραμς του Shaw ενώ έπαιζε ντραμς για τους EVERGREY.

Την ίδια χρονιά, οι SABATON κυκλοφόρησαν ένα νέο concept άλμπουμ, το “Carolus Rex” που σημείωσε αξιοσημείωτη επιτυχία.

Τον Ιανουάριο του 2014, το συγκρότημα ανακοίνωσε το νέου του άλμπουμ με το όνομα “Heroes”, το οποίο επρόκειτο να κυκλοφορήσει στις 16 Μαΐου 2014. Το άλμπουμ αποδείχθηκε απολύτως επιτυχημένο και έγινε #1 στο επίσημο σουηδικό τσαρτ άλμπουμ.

Στις 8 Ιανουαρίου 2019, το συγκρότημα ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός καναλιού στο YouTube με το όνομα “Sabaton History”, μια συνεργασία μεταξύ των Indy Neidell, TimeGhost History και των SABATON. Το κανάλι καταγράφει την ιστορία των γεγονότων πίσω από τα τραγούδια των SABATON και τα ίδια τα τραγούδια και δημιουργήθηκε τελικά στις 7 Φεβρουαρίου 2019.

Στις 2 Απριλίου 2019, το συγκρότημα ανακοίνωσε ένα νέο concept άλμπουμ για τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο με τίτλο “The Great War”. Το άλμπουμ κυκλοφόρησε στις 19 Ιουλίου 2019.

Με αυτό το άλμπουμ στις αποσκευές τους, οι SABATON επισκέπτονται και φέτος την χώρα μας, headliners σε μία από τις μέρες του Release Athens Festival. Ας τους απολαύσουμε για άλλη μία φορά, αφήνοντας κατά μέρους έριδες και ενδοοικογενειακές κόντρες, γιορτάζοντας και μαζί τους την επιστροφή μας στις συναυλίες.

Lord Invictus

Lord Invictus
Lord Invictus
Peace is a lie. There is only Passion. Through Passion, I gain Strength. Through Strength, I gain Power. Through Power, I gain Victory. Through Victory my chains are Broken. The Force shall free me. Μαθαίνοντας την "Σκοτεινή Πλευρά" ως εν άγνοια μου παράλληλος Apprentice του Δασκάλου μου Darth Plagueis, μετά τον θάνατο του, βρέθηκα στις σκιές αναζητώντας το πεπρωμένο μου. Μέσα από τις αναζητήσεις μου λοιπόν γνώρισα την μουσική. Κάποια συγκροτήματα και κάποια είδη που ταίριαξαν με τις διδαχές που έλαβα με βοήθησαν να αναπτυχθώ, και γι' αυτά θα συζητάμε μέσα από το Punked.

Share post:

LATEST

Frankenstein- “O χαμένος παράδεισος” από την Λένα Κιτσοπούλου

Τίποτα δεν με αγάπησε περισσότερο από ότι το αγάπησα εγώ. Αυτό δεν είναι τέρας’; Αριστουργηματική κυνικότητα ή το γενεαλογικό δέντρο του τέρατος που απλώνεται από...

MUSTS

Jack White: Fear of the Dawn – Μήπως μιλάμε για το δίσκο της χρονιάς;

Τα ελληνικά ραδιόφωνα κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου. Μιλάμε...

Ατυχήματα στα γυρίσματα ταινιών: Όταν ο Drago έστειλε τον Stallone στο νοσοκομείο στο “Rocky 4”

Το ατύχημα με ταχύπλοα, τα οποία συμμετείχαν στα γυρίσματα...
Punked