Monday, March 4, 2024

Punk ντοκιμαντέρ που σίγουρα δεν ήξερες ότι υπάρχουν

Το punk είναι το παγκόσμιο κίνημα που ξεκίνησε στις αρχές του '70 στη Βρετανία και κατάφερε να εξαπλωθεί σε ολόκληρο τον κόσμο σαν κουλτούρα, στυλ και τρόπο ζωής.

Το punk είναι το παγκόσμιο κίνημα που ξεκίνησε στις αρχές του ’70 στη Βρετανία και κατάφερε να εξαπλωθεί σε ολόκληρο τον κόσμο σαν κουλτούρα, στυλ και τρόπο ζωής. Αρκετοί το φοβήθηκαν , αρκετοί όμως το ακολούθησαν και το υπηρέτησαν σε όλη τους τη ζωή. Οι ρίζες του έχουν βασιστεί ενάντια στο σύστημα και όλα όσα εκείνο προστάζει. Το πανκ εξάλλου εξέφραζε την επανάσταση, και την αντίδραση ενάντια στο κατεστημένο.

Δεν υπάρχει μέρος στον κόσμο που να μην επηρεάστηκε από τη δυναμική του, αν και σήμερα αρκετοί θεωρούν ότι η πανκ σκηνή, καταστράφηκε από το ίδιο της το κοινό.

Σίγουρα οι καιροί έχουν αλλάξει. Παρόλα αυτά η επαναστατική νεανική φύση πάντα θα κρύβει μέσα της μια πανκ ιδεολογία. Στα παρακάτω ντοκιμαντέρ μπορούμε να δούμε λίγες πτυχές στην ιστορία του κινήματος απο τις αρχές του, μέχρι και τη σημερινή του εξέλιξη.


Was punk rock born in Peru? 

Είναι μια ερώτηση που έγινε ντοκιμαντερ. Το φιλμ αφηγείται την ιστορία των Los Saicos, ενός Περουβιανού συγκροτήματος, οι οποίοι χωρίς να το γνωρίζουν δημιούργησαν πανκ ήχο κατά τη διάρκεια των ’60s. Πρόκειται για ένα μικρού μήκους φιλμ, το οποίο αναφέρεται στα πραγματικά μέλη του συγκροτήματος, οι οποίοι εκείνη την περίοδο δεν είχαν ιδέα ότι θα ήταν οι δημιουργοί του κινήματος, που θα έμμελε να μείνει στην ιστορία.


Punk’s not dead!

Το φιλμ επικεντρώνεται στη μουσική σκηνή των ’90s και στα συγκροτήματα που υπηρετούν την σημερινή πανκ σκηνή, χωρίς να αλλοιώσουν τον στυλ της. Σήμερα ο ήχος είναι πιο εμπορικός από ποτέ, οπότε οι Green Day και οι Bad Religion σίγουρα έχουν διάφορα να μας αφηγηθούν.


Los Punks

Το Los Punks είναι ένα ντοκιμαντέρ που δημιουργήθηκε από τη Vans, και επικεντρώνεται στην σημερινή πανκ σκηνή του LA. Αναφέρεται στην ιστορία νέων συγκροτημάτων που κάνουν εμφανίσεις στην περιοχή τους, και στο πως διαχειρίζονται τις συγκεκριμένες τους εμφανίσεις.


Punk is Death

Το συγκρότημα Death μέσα από το ντοκιμαντέρ του, θέλει να αποκαλύψει ότι δεν ήταν οι Ramones οι πρωτοπόροι της πανκ σκηνής, αλλά οι Death, τρία αδέρφια Αφροαμερικανοί. Οι ίδιοι ισχυρίζονται μέσα από το φιλμ ότι ξεκίνησαν τις εμφανίσεις τους τρία χρόνια πριν τους Ramones, όταν μάλιστα το πανκ δεν είχε όνομα καν. Σφαχτείτε ελεύθερα, χώρος υπάρχει…


Pussy Riot: A punk prayer

Τέλος οι αγαπημένες μας Pussy Riot γνωστές για την ακτιβιστική τους δράση, μας μεταφέρουν με το φιλμ στη ζωή τους από την δημιουργία του συγκροτήματος, έως και το σήμερα που αναζητά ισότητα και αναγνώρισης της ιδεολογίας τους στη Ρωσία.

Έχουν συλληφθεί, έχουν φυλακιστεί και τους έχουν συμπεριφερθεί σαν να είναι εγκληματίες. Ίσως έχει έρθει η ώρα να μάθουμε περισσότερα για εκείνες.

Αρκετοί εναντιώνονται ακόμα και σήμερα στο σύστημα, παλεύουν για ιδεολογίες χωρίς να υπολογίζουν το κόστος. Εξάλλου όλοι δικαιούνται ένα αίσθημα ελευθερίας, οπότε ας δούμε τις παραπάνω ιστορίες με συναίσθημα, εξάλλου αυτό είναι που απαιτεί και το ίδιο το κίνημα.

Nancy Von X

Nancy Von X
Nancy Von X
Και εκεί που κάθεσαι ξανθιά και αμέριμνη λες "Βρε δεν κάνω ένα site, για όλα όσα μου καίνε το μυαλό και την ψυχή, εκτός από το μαλλί;". Και το κέρμα έπεσε φίλη/ε και η ιδέα έγινε πράξη και από τότε ποιός είδε τον Dali και δεν τον φοβήθηκε. Είμαι η Nancy και μπορείς να μου χρεώσεις ότι γράφεται και δημοσιεύεται στο Punked, αλλά στο κλείσιμο της ημέρας αγάπησε με, με τα ελαττώματα μου και ας μην έχω. Stay Punked!

Share post:

POPULAR

More like this
Related

Οι In Flames έδωσαν στη δημοσιότητα ένα νέο lyric βίντεο για το “A Dialogue In B Flat Minor”

Οι Σουηδοί In Flames έδωσαν στη δημοσιότητα ένα νέο...

“Horizon: An American Saga” – Το πρώτο trailer δια χειρός Kevin Costner

Δόθηκε στη δημοσιότητα μία πρώτη εικόνα από τη φιλόδοξη...

Άγαλμα του Lemmy Kilmister θα ανεγερθεί στη γενέτειρά του

Άγαλμα του αείμνηστου αρχηγού των Motörhead Lemmy Kilmister θα...

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: 25 αγαπημένα τραγούδια των Janis Joplin και Amy Winehouse

Ανήκουν σε δύο εντελώς διαφορετικές εποχές, σε δύο γενιές...
Punked