Monday, March 4, 2024

“Poor Things” – Η ζωή δίχως ελευθερία δεν έχει νόημα

Ο εμβρυϊκός ιστός σώζει αυτόχειρα μητέρα στα χέρια ενός σύγχρονου Φρανκενστάιν με ορμές.

Σε μια νέα εκδοχή του Φράνκενσταϊν, παρουσιάζεται η ιστορία μιας γυναίκας που δραπετεύει από το πετρωμένο της και επιβιώνει χάρη στον εμβρυικό ιστό του παιδιού της. Με την ιδέα για την υλοποίηση αυτού του εγxειρήματος να τρέχει στο μυαλό του Λάνθιμου από το 2011, την χρονιά που κυκλοφόρησαν οι “‘Αλπεις”, η συνεργασία του με την Emma Stone μοιάζει να είναι ο μεγαλύτερος έρωτας μιας και η μεταξύ τους χημεία ταιριάζει στο πόσο συναρπαστικό είναι το ταξίδι στο “Poor Things”.

markr

Η αφήγηση στην οθόνη διαφέρει από τη λογική του βιβλίου και χωρίζεται στην ασπρόμαυρη, πριν τον οργασμό, εποχή και στην γεμάτη χρώμα εποχή μετά. Η Μπέλα φεύγωντας από το σπίτι που την είχε έγκλειστη ο δημιουργός της God (Willem Dafoe) ανοίγει σαν την ουρά από ένα παγώνι όλη την παλέτα με τα ταπεινά ένστικτα, εξερευνώντας το αιδοίο της στη ρομαντική Λισαβόνα με τα Pasteis και τα Fado ως εξωτερικά ερεθίσματα που ενεργοποιούν τον νου μακριά από την κλίνη του εραστή της, που αποδίδεται με εξαιρετικό τρόπο από τον Mark Ruffalo σε αυτή γκροτέσκ εκδοχή του άντρα που διεγείρεται μόνο όταν έχει την αποκλειστικότητα στην εξαπάτηση απέναντι στο γυναικείο φύλο. Καθώς η ηρωίδα απελευθερώνεται από τα πατριαρχικά δεσμά, οι εικόνες, οι εμπειρίες την δυναμώνουν μέσα από τα “εμπνευστικά” μυαλά φωτισμένων ανθρώπων που συναντά σε αυτήν την διαδρομή διαβάζοντας βιβλία και αδιαφορεί εντελώς για τον θυμό και τη ζήλεια του εραστή της σε ένα παιχνίδι που μοιάζει σπάσιμο νεύρων και μια ευκαιρία για εκδίκηση σε αυτό το άσβεστο μίσος κατά των γυναικών.

william da

Η επιδεξιότητα του Λάνθιμου στην κατασκευή αυτού του κόσμου γίνεται με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο για να ενταχθούν όλοι οι ηθοποιοί στο σύμπαν του, χρησιμοποιώντας εύστοχα τις εναλλαγές στις κάμερες και τον σαρκαστικό ρομποτικό του λόγο. Στις πιο ασύντακτες προτάσεις καταφέρνει να περάσει το νόημα στην μάχη ενάντια στην πατριαρχεία και μπασταρδεύει τα ζώα όπως ακριβώς κάνει και με τους ανθρώπους, βλέπε και “Lobster”,  σε μια ακόμα προσπάθεια, όπως προκύπτει από το μυθιστόρημα του Αλέσαντερ Γκρέι, να επισημάνει ότι η ζωή χωρίς ελευθερία δεν έχει νόημα.

poorr

Η εμπειρία στην αίθουσα είναι μοναδική με 141 λεπτά μελετημένα να ισορροπούν με τέτοιο τρόπο που η ροή της ταινίας σε μεταφέρει από την μία κατάσταση στην άλλη, στα κεφάλαια, με τον πιο διασκεδαστικό τρόπο και δεν θέλεις να πάρεις τα μάτια σου από την οθόνη. Τέλεια μουσική, εκπληκτικές ερμηνείες σε κινησιολογία που μπουσουλάει παρέα με τον λόγο για να πάρει ξανά τον θεατή από το χέρι και να τον ξεσηκώσει να χορέψει σε μία σκηνή η οποία θα μείνει στην ιστορία του σινεμά με το χορό στο κατάστρωμα του πλοίου. Δεν υπάρχει κάτι που να μην είναι ωραίο σε αυτή την ταινία. Η αγάπη του Λάνθιμου για τη λεπτομέρεια είναι βέβαιο ότι θα αιχμαλωτίσει τόσο τους κριτικούς όσο και την υπάρχουσα βάση θαυμαστών του, οδηγώντας τους να αναπολούν όμως εντελώς διαφορετικές πτυχές της προηγούμενης φιλμογραφίας του.

‘Αρης Μπαγεώργος

Αρης Μπαγεώργος "Mr thriller"
Αρης Μπαγεώργος "Mr thriller"
Όταν ήμουν στο σχολείο μου άρεσε να γράφω περιλήψεις ή ποιήματα και έκλεβα λεφτά από τη μαμά μου για να αγοράζω cd από το Metropolis. Παιδί του Mtv αλλά με την ελληνική ποπ κουλτούρα των 90s ακομπλεξάριστα να τρέχει στο αίμα μου εξ’απαλών ονύχων. Τραγουδάω όλη μέρα και οργανώνω ταξίδια μιας και το app της RyanAir με κρατάει στη ζωή σε συνδυασμό με το δισκογραφημένο έργο του Thom Yorke και τους υδατάνθρακες. Έχω αυτόγραφο από τον Δημήτρη Μπάση και τον Αντώνη Βαρδή και η αγαπημένη μου συναυλία είναι των Sigur Ros το 2016 στην Αθήνα. Μετά το τέλος του λάιβ του Matt Elliot ξέρασα όλη την τουαλέτα του Half Note από τη στεναχώρια μου και αυτό που αναζητάω περισσότερο στη ζωή μου είναι οι τρίχες. Απο ταινίες, θα ήμουν το ‘Fight Club’ του David Fincher και ελπίζω μια μέρα οι ‘Βάκχες’ του Ευρυπίδη να ανέβουν στην Επίδαυρο από τα χεράκια του Tarantino και να μην ταλαιπωρηθούν άλλο θεατές και συγγραφέας. Λατρεύω τον Βιζυηνό και τον Παπαδιαμάντη, έχω σκηνοθετήσει και έχω παίξει στο θέατρο, γράφω τραγούδια και κείμενα αλλά αρνούμαι πεισματικά να χάσω την ιδιότητα του θεατή γιατί θέλω να είμαι πάντα επισκέπτης.

Share post:

POPULAR

More like this
Related

Οι In Flames έδωσαν στη δημοσιότητα ένα νέο lyric βίντεο για το “A Dialogue In B Flat Minor”

Οι Σουηδοί In Flames έδωσαν στη δημοσιότητα ένα νέο...

“Horizon: An American Saga” – Το πρώτο trailer δια χειρός Kevin Costner

Δόθηκε στη δημοσιότητα μία πρώτη εικόνα από τη φιλόδοξη...

Άγαλμα του Lemmy Kilmister θα ανεγερθεί στη γενέτειρά του

Άγαλμα του αείμνηστου αρχηγού των Motörhead Lemmy Kilmister θα...

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: 25 αγαπημένα τραγούδια των Janis Joplin και Amy Winehouse

Ανήκουν σε δύο εντελώς διαφορετικές εποχές, σε δύο γενιές...
Punked