Ας βάλουμε επιτέλους τα πράγματα στη θέση τους: το καπέλο θρύλος πήρε το όνομά του από τον Παναμά, αλλά φτιάχνεται στον Ισημερινό. Ο λόγος; Το 1906, ο Τεοντόρ Ρούσβελτ, φόρεσε ένα από τα καπέλα αυτά όταν επισκέφθηκε τη διώρυγα του Παναμά. Η φωτογραφία του έκανε το γύρο του κόσμου, και από τότε, το καπέλο αυτό έγινε θρύλος και, αν και δεν κατασκευάζεται στον Παναμά, έγινε γνωστο με το όνομα “καπέλο Παναμά”.

Το “Παναμά”, αγαπήθηκε και φορέθηκε από πολλούς διάσημους όπως, Γουίστον Τσώρτσιλ, Νικίτα Χρουτσώφ, Χάρυ Τρούμαν, Πώλ Νιούμαν και άλλους. Είναι φτιαγμένο από τεχνίτες που μεταφέρουν την τέχνη αυτή από γενιά σε γενιά. Κατασκευάζεται από τις  φυτικές ίνες “toquilla” που είναι ένα είδος φοίνικα. Η ποιότητά του έχει να κάνει με το πόσο λεπτές και πόσο πυκνοπλεγμένες είναι οι ίνες αυτές. Αυτό καθορίζει και το χρόνο πλέξης του. Ενα καπέλο “fini-fino” παίρνει έως και 8 μήνες για να πλεχτεί.

6Aκριβώς λοιπόν επειδή πρόκειται για ένα legendary αξεσουάρ, οι οδηγίες χρήσης του είναι πολύ συγκεκριμένες και κάποιος οφείλει να τις τηρεί κατά γράμμα αν θέλει να διατηρήσει το Panama Hat του σε άψογη φόρμα:

Το καπέλο Panama θα σας χαρίσει δροσιά το καλοκαίρι, αλλά θέλει και κάποια φροντίδα για να παραμείνει σε καλή κατάσταση για πολύ καιρό:

  1. Για να το φορέσουμε δεν το πιάνουμε από την τσάκιση, αλλά από το γείσο.
  2. Δεν το διπλώνουμε, τυλίγουμε, τσακίζουμε.
  3. Το καλοκαίρι, δεν το εγκαταλείπουμε για εβδομάδες στο αυτοκίνητο, αλλά το διατηρούμε σε δροσερό και σκιερό μέρος.
  4. Για να διατηρείται ευλύγιστο, το καλύπτουμε κάπου – κάπου με ένα νωπό πανάκι. Αυτό δίνει την απαραίτητη υγρασία στις ίνες για να μη σπάζουν εύκολα.
  5. Δεν το πετάμε στη θάλασσα και δεν το μουλιάζουμε στο νερό. Αν συμβεί αυτό, χάνεται το σχήμα του πάνω μέρους του. Για τον καθαρισμό του χρησιμοποιούμε ένα νωπό πανάκι.
  6. Το καπέλο PANAMA (που πλέκεται από τις φυσικές ίνες tocilla)
  7. Eίναι ένας ζωντανός οργανισμός και χρειάζεται μια τέτοια φροντίδα.

Eυχαριστούμε για τις πολύτιμες πληροφορίες τον κ. Alvaro Perry, ιδιοκτήτη του καταστήματος Sinu Artefactos ο οποίος ειδικεύεται στην εισαγωγή αυθεντικών καπέλων τύπου Παναμά.

Έλενα Φάκου

Την Έλενα την βρίσκετε και στο προσωπικό της rebel spotwww.rebelchic.gr

Instagramhttps://www.instagram.com/elenafakou_swkianou/?hl=en

Κάνε το Kink Motel δικό σου εδώ!

Previous articleΗ Laverne Cox και η Trace Lysette έφαγαν ban από dating app επειδή είναι τρανς
Next articleΑντηλιακό μαλλιών: ο σύμμαχος για λαμπερά και υγιή μαλλιά
Έλενα Φάκου
Είδα πανκιά με εμβληματικές πανύψηλες χρωματιστές μοϊκάνες το 1993 στην πλατεία Piccadilly Circus του Λονδίνου ενώ πρόλαβα και κάποια να αράζουν στο σταθμό του τρένου στο Μοναστηράκι. Πήγαινα στη Βίλα Αμαλία και η πρώτη συναυλία που είδα ήταν των Panx Romana στο Πεδίο του Άρεως. Μου αρέσει να ονειρεύομαι και να χορεύω ξέφρενα. Τα έχω βρει με τον εαυτό μου και ψάχνω ακόμα την αληθινή αγάπη. Στο Punked δε χρειάζεται να απολογούμαι πλέον στους συντηρητικούς. Όταν φύγω από εδώ θα τα πω όλα στο Θεό. Αν υπάρχει φυσικά. Μέχρι τότε θα βρείτε κυρίως όσα σκέφτομαι στην κατηγορία Σέξινες αλλά ως guest θα κάνω εμφανίσεις και σε άλλες στήλες. Στην προηγούμενη ζωή μου, είπαν ότι ήμουν η Marilyn Monroe. Δεν τους πίστεψα. Νομίζω ότι δούλευα σε τσίρκο. Μπορεί και όχι. Δε θα μάθουμε ποτέ. Ζω για να γράφω και γράφω για να ζω. Να με διαβάζετε.