Ο ξεχωριστός κύριος Ulay

Η εκκεντρικότητα ενός καλλιτέχνη, δεν έχει ποτέ όρια και ηθικούς φραγμούς

Date:

Η εκκεντρικότητα ενός καλλιτέχνη, δεν έχει ποτέ όρια και ηθικούς φραγμούς. ‘Οταν λοιπόν καταφέρνει να συναντήσει το άλλο του μισό, την λεγόμενη “αδερφή” ψυχή του… τότε τα πράγματα παίρνουν μια τελείως διαφορετική τροπή. Ίσως σε αυτή την περιγραφή να ταιριάζουν λίγοι, όσο ο Ulay και η Marina Abramovic.

Πριν από δύο χρόνια περίπου ο Ulay άφησε την τελευταία του πνοή, στο σπίτι του στη Σλοβενία, ενώ υπέφερε για χρόνια από καρκίνο στους λεμφαδένες. Ήταν 76 ετών.

Το πραγματικό του όνομα ήταν Frank Uwe Laysiepen. Γεννήθηκε στις 30 Νοεμβρίου του 1943 στη Γερμανία, και αρχικά ξεκίνησε να ασχολείται με τη φωτογραφία. Εξερευνούσε πάντα την ταυτότητα του, ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που πειραματίστηκε με το cross-dressing.

Η σχέση του με την Abramovic διήρκεσε από το 1976 έως το 1988 και θα μπορούσε κάλλιστα να χαρακτηριστεί σαν κάτι περισσότερο από θεαματική. Γνωρίστηκαν στο Άμστερνταμ το 1975, θεώρησαν τη σχέση τους αμέσως καρμική και σίγουρα κανείς δεν θα μπορούσε να ισχυριστεί το αντίθετο. Η δουλειά τους είχε πολλές φορές χαρακτηριστεί “επικίνδυνη” από κοινό και κριτικούς, αλλά ίσως έτσι να ήταν και ο μόνος τρόπος να αποδοθεί η “ένταση” της σχέσης τους.

Στο έργο τους “Rest Energy” του 1980, στεκόντουσαν απέναντι ο ένας από τον άλλο, με ένα τόξο και ένα βέλος ανάμεσα τους. Η Abramovic έγερνε προς τα πίσω, τη στιγμή που ο Ulay τη σημάδευε απευθείας στην καρδιά. Ένα δικό του λάθος και θα της στοίχιζε τη ζωή.

88214345-10220768854947102-9093436249514967040-nΣτο “Light/Dark” χαστούκιζαν ασταμάτητα ο ένας τον άλλο, και στο “Breathing In/Breathing Out”, έκλειναν ο ένας την μύτη του άλλου με φίλτρα τσιγάρων, μετά έκλειναν τα στόματα τους και μοιραζόντουσαν τις αναπνοές τους, μέχρι να λιποθυμήσουν.

Στο “Nightsea Crossing” το ζευγάρι καθόταν για εφτά συνεχόμενες ώρες αντικριστά σε ένα τραπέζι, χωρίς να κουνιούνται και με το ζόρι ανοιγόκλειναν τα μάτια τους. Η συγκεκριμένη δουλειά είχε προκύψει μετά τη συγκατοίκηση του ζευγαριού το 1986. Ήταν μια προσπάθεια τους, να ενωθούν πνευματικά.

ce6ee0356ae2f651988a8713a7ab31b0

Στο τελευταίο τους έργο με τίτλο “The Lovers” περπάτησαν για μέρες κατά μήκος του Σινικού Τοίχους, συναντήθηκαν στη μέση αγκαλιάστηκαν και δεν ξαναμίλησαν για τα επόμενα είκοσι χρόνια. Ίσως αντικειμενικά να είναι και ένας από τους πιο ξεχωριστούς χωρισμούς στην ιστορία.

Το 2010 είχαν την πρώτη τους δημόσια συνάντηση στο “The Artist is Present”. Η ιέρεια της τέχνης καθόταν απαθής σε μια καρέκλα για 7 ώρες περίπου την ημέρα, και επισκέπτες είχαν την δυνατότητα να σταθούν απέναντι της σιωπηλοί για ένα λεπτό. Ανάμεσα στο κοινό ήταν και ο Ulay χωρίς η ίδια να το γνωρίζει. Η συγκινητική στιγμή καταγράφηκε στο φακό με το κοινό να τους χειροκροτεί.

Το 2015 ο Ulay μήνυσε την Abramovic για τα πνευματικά δικαιώματα των έργων τους και ζήτησε αποζημίωση. Το 2016 το δικαστήριο τον δικαίωσε.

Ο ίδιος είχε δηλώσει ότι ποτέ δεν κάνει πρόβα τα έργα του. Για εκείνον εξάλλου δεν υπήρχαν κανόνες και όρια. Για εμάς όμως, ίσως να ήταν μια από τις πιο όμορφες σχέσεις, στην πολύπαθη ιστορία της μοντέρνας τέχνης.

Χρύσα Αντωνιάδη

Χρύσα Αντωνιάδη
Χρύσα Αντωνιάδη
I used to get upset by people not understanding me, but I’ve made a career out of it now...

Share post:

LATEST

Elvis – Ο Austin Butler μεταμορφώνεται στον Βασιλιά!

Μισώ τις μουσικές βιογραφίες. Μισώ τις μουσικές βιογραφίες και περισσότερο μισώ τους πρωταγωνιστές τους. Δεν έχω κάποια προκατάληψη. Δεν μπήκα να δω το Bohemian...

MUSTS

Επίσημο μουσικό βίντεο από τους Queensrÿche για το νέο τραγούδι “In Extremis”

Οι Queensrÿche έδωσαν στην δημοσιότητα ένα νέο μουσικό βίντεο...

Ο Johnny Depp ξεκινάει περιοδείες με τους Hollywood Vampires το 2023

Ο Johnny Depp οδεύει προς την Ευρώπη για περιοδεία...

Το μιούζικαλ “Back To The Future” επιστρέφει στο Broadway

Μετά τις επιτυχημένες παραστάσεις στο West End, το μιούζικαλ...
Punked