Ο ξεχωριστός κύριος Rob Zombie

Αν παρατηρήσεις προσεκτικά τις δουλειές του Rob Zombie θα καταλήξεις στο εξής: Ή που θα τον λατρεύεις ή που θα τον μισείς, και αυτό γιατί αντικειμενικά ο διάσημος καλλιτέχνης έχει ένα στυλ που δεν απευθύνεται σε όλους

Date:

O Rob Zombie δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Αντικειμενικά αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες cult μορφές της παγκόσμιας μουσικής σκηνής και όχι μόνο απαραίτητα για τα τραγούδια του, αλλά γιατί πολύ απλά από μόνος του αποτελεί μια ολόκληρη σχολή. Διαθέτει ένα “aesthetic star quality” που σπάνια βρίσκεις σε κάποιο καλλιτέχνη, και αυτό γιατί έχει φροντίσει να παραμείνει πιστός στο στυλ που υπηρετεί. O Zombie έχει κάνει σημαία την θεατρική “εκκεντρικότητα” του καθώς για εκείνον φαίνεται να αποτελεί ένα μέσο έκφρασης, όπως ακριβώς διακρίνουμε και από τις περισσότερες επαγγελματικές του απόπειρες.

Ο κατά κόσμον Rob Cummings, γεννήθηκε στη Μασαχουσέτη τον Ιανουάριο του 1965 και γαλουχήθηκε στον κόσμο των ρετρό σινεφίλ, με μια ιδιαίτερη προτίμηση στις ταινίες τρόμου. Αυτό ίσως θα ήταν και το εισιτήριο που του έδωσε μια θέση στην καρέκλα του σκηνοθέτη αρκετές φορές στο αντίστοιχο είδος, με μια σπλάτερ οπτική που αρκετές φορές αμφιταλαντεύεται ανάμεσα στα όρια της κωμωδίας και των ταινιών horror.

Γνώρισε την επιτυχία μέσα από το μεταλ συγκρότημα του White Zombie, μέχρι που αποφάσισε να ακολουθήσει σόλο καριέρα στα τέλη της δεκαετίας του ’90 με πωλήσεις που άγγιξαν την κορυφή, αλλά από ότι φαίνεται δεν ήταν ακριβώς αυτός ο σκοπός του. Ο Zombie είχε κρυφό πάθος με τη σκηνοθεσία με αποτέλεσμα το 2003 να κυκλοφορήσει την πρώτη του σκηνοθετική απόπειρα με την ταινία “House of 1000 Corpses”, ενώ ακολούθησαν αρκετές ακόμα μέχρι και την κυκλοφορία του “Halloween”, το 2007.

Ακόμα βέβαια και αν δεν είσαι φαν, όλο και κάπου θα έχει πάρει το αυτάκι σου το καλτ iconic πλέον Dragula.

Σε μια από τις τελευταίες του απόπειρες ο Zombie αποφάσισε να επιστρέψει στη μεγάλη οθόνη το The Munsters, σε ένα πολλά υποσχόμενο reboot που έχει συζητηθεί όσο λίγα, ίσως γιατί έχει αποφασίσει να επαναφέρει ακριβώς το σετ που γυριζόταν η διάσημη σειρά το 1965.

Το Μάρτιο του 2021 κυκλοφόρησε το έβδομο κατά σειρά άλμπουμ του, έπειτα από απουσία πέντε ετών με τίτλο “The Lunar Injection Kool Aid Eclipse Conspiracy”, ενώ το πρώτο κομμάτι που ξεχώρισε ήταν το “The Triumph of King Freak” όπου απέδειξε ότι διατηρεί το  χαρακτηριστικό του στυλ έως και σήμερα.

Αν παρατηρήσεις προσεκτικά τις δουλειές του Rob Zombie θα καταλήξεις στο εξής: Ή που θα τον λατρεύεις ή που θα τον μισείς, και αυτό γιατί αντικειμενικά ο διάσημος καλλιτέχνης έχει ένα στυλ που δεν απευθύνεται σε όλους. Παρόλα αυτά κανείς δε μπορεί να αμφισβητήσει το iconic ταλέντο του, το οποίο τον κρατάει στο προσκήνιο σχεδόν για δύο ολόκληρες δεκαετίες.

Οι ταινίες του Zombie σε καμία περίπτωση δε θα μπορούσαν να “χαρακτηριστούν” οικογενειακές, αλλά από τις σπλάτερ που μπορεί να σε κάνουν απλά να κλείσεις γρήγορα την οθόνη. Οι περισσότερες διαθέτουν αρκετές σκηνές βίας, ενώ αγγίζουν τα όρια του disturbing horror με τις ακραίες τους ερμηνείες, αλλά ίσως και αυτό να είναι μια μορφή τέχνης, ειδικά για τους λάτρεις του είδους.

Σας αφήνω λοιπόν με μια απολαυστική συνέντευξη του Zombie, όπου σχολιάζει στο γιατί θεωρεί ότι οι κλόουν είναι pathetic (και θα συμφωνήσω ξεκάθαρα με αυτό!). Rob Zombie για πάντα λοιπόν και να θυμάστε αγαπημένοι μου, “Dig through the ditches and burn through the witches”!

Χρύσα Αντωνιάδη

Χρύσα Αντωνιάδη
Χρύσα Αντωνιάδη
I used to get upset by people not understanding me, but I’ve made a career out of it now...

Share post:

LATEST

MUSTS

Πέθανε ο Κωνσταντίνος Τζούμας σε ηλικία 78 ετών

Απεβίωσε σήμερα, Σάββατο σε ηλικία 78 ετών ο Κωνσταντίνος Τζούμας,...

‘Oλα όσα μας έταξε το Disney + (Ταινίες Ορόσημα)

Στις 14 Ιουλίου 2022, ήρθε (μετά από αρκετές καθυστερήσεις)...

Πόσες διασκευές του “Enjoy The Silence” είμαστε ικανοί να αντέξουμε;

Αγαπάμε ίσως και λατρεύουμε Depeche Mode! Το συγκρότημα από...
Punked