Λευτέρης Πετρούνιας: Αρκεί μια δήλωση για να καταστρέψει μια καριέρα;

Μέχρι σήμερα, ο Λευτέρης Πετρούνιας ήταν ομολογουμένως μια συμπαθητική  φυσιογνωμία. Ίσως επειδή δεν είχε μάλλον ακόμα απαντήσει σε κάποια παρόμοια ερώτηση, όπως αυτή που του έγινε από δημοσιογράφο τώρα και η απάντηση του ισοδυναμούσε με την απόλυτη αυτο αποκαθήλωση μιας τεράστιας αθλητικής προσωπικότητας. Της δικής του. Γιατί θα το λέμε μέχρι να βραχνιάσουμε: όχι, πλέον δεν διαχωρίζουμε τον άνθρωπο από τον αθλητή. Ο πήχης έχει ανέβει πολύ ψηλά και οι μεγάλοι αθλητές, πρέπει να είναι και σπουδαίοι άνθρωποι. 

Η δήλωσή του με την οποία σαφέστατα αμφισβήτησε τις καταγγελίες αθλητών για σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση ενώ ταυτόχρονα υπονόησε ότι αυτό το κάνουν όποιοι θέλουν με κάποιον τρόπο να εμφανιστούν στο προσκήνιο ήταν η ακόλουθη:

«Αν, αν υπήρξαν, γιατί δεν είμαι σίγουρος, δεν έχω δει κάτι, μεμονωμένα περιστατικά, λυπάμαι πολύ. Όμως, δεν έχω δει αθλητή που να βρίσκεται στα “φώτα” και έχει υλοποιήσει τους στόχους του να έχει τέτοιο παράπονο. Ότι κι αν σημαίνει αυτό» είπε ο Λευτέρης Πετρούνιας όταν κάποιος δημοσιογράφος τον ρώτησε την γνώμη του για το κίνημα #metoo.

Στην άλλη άκρη του πλανήτη, η Simone Biles έχει ήδη καταθέσει στο δικαστήριο μαζί με τις συναθλήτριές της για την σεξουαλική κακοποίηση που δέχθηκε από τον Λάρι Νάσαρ, πρώην γιατρό της Εθνικής ομάδας ενόργανης γυμναστικής των ΗΠΑ, όντας όχι μόνο στα φώτα αλλά και στην κορυφή του αθλήματός της. Μάλιστα, μάζεψε όλο το θάρρος της ψυχής της και τον κατήγγειλε το 2018 στο twitter γράφοντας «Είμαι, επίσης, μία από τις πολλές που είχαν κακοποιηθεί σεξουαλικά από τον Λάρι Νάσαρ».

Που ζει άραγε ο “άρχοντας των κρίκων” και δεν υπέπεσε στην αντίληψή του ότι η super star του αθλήματός του, βιάστηκε, το κατήγγειλε και ο κακοποιητής της καταδικάστηκε ήδη σε 60 χρόνια φυλακή; Μήπως αντιμετωπίζει πρόβλημα αντίληψης; 

Αλλά ακόμα κι αν έχει μαύρα μεσάνυχτα για το τι συμβαίνει στον κόσμο γύρω του, γιατί απλώς δεν απολογείται επειδή δεν ξέρει τι του γίνεται, χωρίς να κατηγορήσει τα θύματα ότι είναι περιθωριακοί αθλητές που αναζητούν δημοσιότητα;

Μάλλον δεν περίμενε ότι όσα είπε ήταν απαράδεκτα και επιχείρησε αρχικά να δικαιολογηθεί γράφοντας: “Η δήλωσή μου πήρε μια διαφορετική κατεύθυνση από αυτό που στην πραγματικότητα πρεσβεύω. Πιστεύω ακράδαντα ότι κάθε ένας και κάθε μια που δημοσιοποιεί  την προσωπική του ιστορία είναι σίγουρα γενναίος και αξιέπαινος. Η στήριξη μου σε όποιον έχει υποστεί οποιαδήποτε μορφή βίας είναι απολύτως ξεκάθαρη».

Σαν να μας λέει δηλαδή ότι “άλλα είπα, κι άλλα καταλάβατε” ή ένα άλλο τσιτάτο ” είμαι υπεύθυνος γι αυτά που εγώ λέω, όχι γι αυτά που εσείς καταλαβαίνετε”. Η πικρή αλήθεια όμως είναι απλώς ότι ο Ολυμπιονίκης προσπαθούσε απλώς να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα. Και δεν μαζευόντουσταν. 

Αυτό λοιπόν τον οδήγησε και σε τρίτη δήλωση για να το κάνει ακόμα χειρότερο προσπαθώντας να ζητήσει συγγνώμη λέγοντας: “Η διατύπωση του τρόπου σκέψης μου ήταν εντελώς λάθος νιώθω χρέος σε όποιον Έλληνα βλέπει τη συνέντευξη να ζητήσω συγγνώμη γι’ αυτή τη λάθος διατύπωση της σκέψης μου.Αυτό που απάντησα είχε να κάνει αποκλειστικά και μόνο για την ενόργανη γυμνατιστική για κάποιες καταγγελίες που είχαν να κάνουν με ψυχολογική βία, αυτό έπρεπε να διευκρινίσω. Για περιστατικά που όταν έγιναν ήμουν αγέννητος. Όπως είχα πει αναφερόμουν σε περιστατικά που αφορούν τη ψυχολογική βία, εννοώντας ότι προερχόμαστε από ένα σκληρό άθλημα. Αν όντως έχει συμβεί κάτι, σίγουρα έχουν την πλήρη στήριξή μου. Ειλικρινά είπα ότι δεν το έχει δει και αν έχει γίνει λυπάμαι”. 

Δυστυχώς έχουν συμβεί Λευτέρη και οι κρίκοι σου θα έπρεπε να αποτελούν χρυσά κομμάτια της αλυσίδας συμπαράστασης στα θύματα του #metoo. Είσαι πατέρας, σύζυγος, παγκόσμιος πρωταθλητής και ολυμπιονίκης. Όλες αυτές οι ιδιότητές σου φάνηκαν να καταρρέουν μέσα σε λίγα μόλις δευτερόλεπτα, όταν αμφισβήτησες τα θύματα και δήλωσες άγνοια για την πραγματικότητα. Χρειάζονται πάρα πολλά χρόνια για να χτίσεις μια καριέρα, αλλά μόλις μια στιγμή για να την καταστρέψεις. Ίσως μετά από αυτό σου το ατόπημα να το συνειδητοποίησες κι εσύ. Ένας πραγματικός βασιλιάς όπως σε αποκαλούν οφείλει να βρίσκεται με το μέρος των αδυνάτων. Κάνε την αυτοκριτική σου κι αν θεωρείς ότι δεν είσαι καλός στο να χειρίζεσαι το λόγο, τότε μην μιλάς. Είναι καλύτερο για όλους.


‘Ελενα Φάκου

Έλενα Φάκου
Είδα πανκιά με εμβληματικές πανύψηλες χρωματιστές μοϊκάνες το 1993 στην πλατεία Piccadilly Circus του Λονδίνου ενώ πρόλαβα και κάποια να αράζουν στο σταθμό του τρένου στο Μοναστηράκι. Πήγαινα στη Βίλα Αμαλία και η πρώτη συναυλία που είδα ήταν των Panx Romana στο Πεδίο του Άρεως. Μου αρέσει να ονειρεύομαι και να χορεύω ξέφρενα. Τα έχω βρει με τον εαυτό μου και ψάχνω ακόμα την αληθινή αγάπη. Στο Punked δε χρειάζεται να απολογούμαι πλέον στους συντηρητικούς. Όταν φύγω από εδώ θα τα πω όλα στο Θεό. Αν υπάρχει φυσικά. Μέχρι τότε θα βρείτε κυρίως όσα σκέφτομαι στην κατηγορία Σέξινες αλλά ως guest θα κάνω εμφανίσεις και σε άλλες στήλες. Στην προηγούμενη ζωή μου, είπαν ότι ήμουν η Marilyn Monroe. Δεν τους πίστεψα. Νομίζω ότι δούλευα σε τσίρκο. Μπορεί και όχι. Δε θα μάθουμε ποτέ. Ζω για να γράφω και γράφω για να ζω. Να με διαβάζετε.

LATEST

Black Altar – single “Sacrilegious Congregation” από το επερχόμενο split single “Sacrilegious Congregation”

Η ODIUM RECORDS παρουσιάζει το πρώτο σινγκλ των BLACK ALTAR από το split με τους...

The Texas Chainsaw Massacre: Ο Leatherface σκορπά ξανά τον τρόμο στην επερχόμενη ταινία του Netflix

Το Netflix έδωσε στην δημοσιότητα το πρώτο τρέιλερ της πολυαναμενόμενης επιστροφής του Leatherface, καθώς στις...

Χρόνια πολλά Ozzy!

Σαν σήμερα 3/12 το 1948 γεννήθηκε το απόλυτο ίνδαλμα Ozzy Osbourne. O Ozzy έχει καταφέρει...

House of Gucci: Όλες οι λεπτομέρειες της ταινίας που πρέπει να γνωρίζεις

Η πολυσυζητημένη ταινία House of Gucci με πρωταγωνιστές τη Lady Gaga και τον Adam Driver...

Share this post

MUSTS

The Texas Chainsaw Massacre: Ο Leatherface σκορπά ξανά τον τρόμο στην επερχόμενη ταινία του Netflix

Το Netflix έδωσε στην δημοσιότητα το πρώτο τρέιλερ της πολυαναμενόμενης επιστροφής του Leatherface, καθώς στις...

House of Gucci: Όλες οι λεπτομέρειες της ταινίας που πρέπει να γνωρίζεις

Η πολυσυζητημένη ταινία House of Gucci με πρωταγωνιστές τη Lady Gaga και τον Adam Driver...

Γιατί ο Krampus είναι καλύτερος από τον Άι Βασίλη- Fite me!

Αρχικά να τονίσω ότι ο μήνας δεν μου μπήκε καλά. Έχω περισσότερα νεύρα από τη...
Punked