“La chimera” – Από 28 Ιανουαρίου στους κινηματογράφους και σύντομα αποκλειστικά στο cinobo.com

Η Αλίτσε Ρορβάχερ δημιουργεί ένα στοιχειωτικό, περιπετειώδες ταξίδι ανάμεσα στον κόσμο ζωντανών και νεκρών, ανάμεσα στη φύση και στο τσιμέντο των πόλεων, μια αναζήτηση ανάμεσα στην έκσταση και τη μοναξιά.

Κάθε άνθρωπος έχει τη δική του Χίμαιρα. Η Αλίτσε Ρορβάχερ δημιουργεί ένα στοιχειωτικό, περιπετειώδες ταξίδι ανάμεσα στον κόσμο ζωντανών και νεκρών, ανάμεσα στη φύση και στο τσιμέντο των πόλεων, μια αναζήτηση ανάμεσα στην έκσταση και τη μοναξιά. Πρωταγωνιστεί ο Τζος Ο’Κόνορ του «The Crown».

Σύνοψη

Έχοντας μόλις βγει από τη φυλακή, ο αρχαιολόγος Άρθουρ συνεχίζει να ψάχνει την χαμένη του αγάπη, τη Μπενιαμίνα. Ο Άρθουρ θα επανασυνδεθεί με τη συμμορία των τομπαρόλι, τυμβωρύχων που μαζί λεηλατούν ετρουσκικούς τάφους και συγκεντρώνουν τους αρχαίους θησαυρούς τους. Η ικανότητά του είναι να τους εντοπίζει, η ικανότητά τους είναι να τους λεηλατούν. Όμως ο στόχος τους διαφέρει. Εκείνοι θέλουν τα χρήματα – ο Άρθουρ θέλει τη Μπενιαμίνα. Ό,τι κι αν πρέπει να κάνει για να ενωθεί ξανά μαζί της.

Σημείωμα σκηνοθέτιδος

Εκεί που μεγάλωσα, ήταν συνηθισμένο να ακούς ιστορίες για μυστικές ανακαλύψεις, κρυφές ανασκαφές και μυστηριώδεις περιπέτειες. Αρκούσε να παραμένεις στο μπαρ μέχρι αργά τη νύχτα ή να σταματήσεις σε ένα μικρό πανδοχείο για να ακούσεις για τον τάδε που είχε ανακαλύψει έναν Βιλανοβικό τάφο με το τρακτέρ του, ή κάποιον άλλο που, ανασκάπτοντας κοντά στη νεκρόπολη μια νύχτα, είχε βρει ένα χρυσό κολιέ τόσο μακρύ που θα μπορούσε να περιστραφεί γύρω από ένα ολόκληρο σπίτι. Ή ακόμα και κάποιον άλλο που είχε πλουτίσει στην Ελβετία με την πώληση ενός ετρουσκικού αγγείου που είχε βρει στον κήπο του.

Ιστορίες για σκελετούς και φαντάσματα, για αποδράσεις και σκοτάδι.

Η ζωή γύρω μου αποτελούνταν από διάφορα κομμάτια: ένα γεμάτο φως, μοντέρνο, πολυσύχναστο και ένα νυκτόβιο, μυστηριώδες, μυστικό. Υπήρχαν πολλά επίπεδα και όλοι τα βιώναμε: αρκούσε να ανασκάψεις μερικά εκατοστά στο χώμα και το κομμάτι ενός αντικειμένου που είχε φτιαχτεί από τα χέρια κάποιου άλλου θα εμφανιζόταν ανάμεσα στα βότσαλα. Ποια εποχή με κοίταζε; Αρκούσε να εισχωρήσεις στους αχυρώνες και στα υπόγεια κελάρια κρασιού για να διαπιστώσεις ότι κάποτε ήταν κάτι άλλο. Μπορεί να ήταν ετρουσκικοί τάφοι, ή καταφύγια, ή και ιερά.

Η εγγύτητα μεταξύ του ιερού και του βέβηλου, θανάτου και ζωής, που χαρακτήριζε τα χρόνια που μεγάλωνα, με συνάρπαζε από πάντα και με βοήθησε να έχω αντίληψη στον τρόπο να βλέπω τα πράγματα. Γι’ αυτό αποφάσισα επιτέλους να κάνω ένα φιλμ που να διηγείται αυτήν την πολύστρωτη ιστορία, αυτήν τη σχέση ανάμεσα σε δύο κόσμους, το τελευταίο μέρος ενός τριπτύχου για μια τοπική περιοχή της οποίας η προσοχή εστιάζεται σε ένα κεντρικό ερώτημα: τι πρέπει να κάνει με το παρελθόν της; Όπως λένε μερικοί τομπάρολοι, στην περιοχή μας είναι οι νεκροί που δίνουν ζωή.

Βιογραφικό σκηνοθέτιδος

Η Αλίτσε Ρορβάχερ γεννήθηκε στο Φιέζολε και σπούδασε στο Τορίνο και τη Λισαβόνα. Έγραψε και έπαιξε μουσική για το θέατρο προτού την τραβήξει ο κινηματογράφος, όπου ξεκίνησε να εργάζεται ως μοντέζ σε ντοκιμαντέρ. Το 2011 σκηνοθέτησε την πρώτη της ταινία μεγάλου μήκους, Corpo Celeste (Ουράνιο Σώμα), η οποία προβλήθηκε στο Δεκαπενθήμερο Σκηνοθετών του Φεστιβάλ Καννών, στο Σάντανς, στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Νέας Υόρκης, του Λονδίνου, του Ρίο και του Τόκιο. Η δεύτερη της ταινία, Le meraviglie (Τα θαύματα), κέρδισε το Μεγάλο Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής  στο 67o Φεστιβάλ Καννών 2014, ενώ η τρίτη της, Lazzaro Felice (Ευτυχισμένος Λάζαρος), έλαβε το Βραβείο Καλύτερου Σεναρίου στις Κάννες, καθώς και μεγάλη διεθνή αναγνώριση. Το 2015 σκηνοθέτησε το De Djess, μια ταινία μικρού μήκους που ανήκει σε μια συλλογή ταινιών για τον οίκο Miu Miu. Το 2016 σκηνοθέτησε την La Traviata (Λα Τραβιάτα) του Τζουζέπε Βέρντι. Το 2020 σκηνοθέτησε το τρίτο και τέταρτο επεισόδιο στην τηλεοπτική σειρά My Brilliant Friend (Η υπέροχη φίλη μου), προσαρμοσμένη από τα μυθιστορήματα της Έλενα Φερράντε. Το 2021 παρουσίασε το ντοκιμαντέρ Futura, που σκηνοθέτησε σε συνεργασία με τον Πιέτρο Μαρτσέλο και τον Φραντσέσκο Μούντζι, το οποίο προβλήθηκε στο Δεκαπενθήμερο Σκηνοθετών του Φεστιβάλ των Καννών. Το 2023 έλαβε υποψηφιότητα για Όσκαρ στην κατηγορία Μικρού Μήκους Live Action για την ταινία Le Pupille (Οι Μαθητές).

Συντελεστές

Σενάριο | Σκηνοθεσία: Αλίτσε Ρορβάχερ

Φωτογραφία: Ελέν Λουβάρ

Σκηνικά: Eμίτα Φριγκάτο

Μοντάζ: Νέλι Κετιέ

Κοστούμια: Λορεντάνα Μπουσέμι

Ήχος: Ξαβιέ Λαβορέλ

Παραγωγή: Τζόρτζιο Γκασπαρίνι

Πρωταγωνιστούν: Τζος Ο’ Κόνορ, Κάρολ Ντουάρτε, Βιντσέντζο Νεμολάτο

Διάρκεια: 130’

Χώρα, Έτος Παραγωγής: Ιταλία, Γαλλία, Ελβετία 2023

Από 28 Μαρτίου στους κινηματογράφους και σύντομα αποκλειστικά στο cinobo.com


Σχετικά με το Cinobo

Το Cinobo είναι η ελληνική streaming πλατφόρμα και εταιρία διανομής που ειδικεύεται στον ανεξάρτητο και arthouse κινηματογράφο. Ιδρύθηκε το 2020, έχει παρουσία σε Ελλάδα και Κύπρο και όραμά του είναι να φέρει το “μεγάλο σινεμά, σε όλες τις οθόνες”, συγκεντρώνοντας προσεκτικά επιλεγμένο κινηματογραφικό περιεχόμενο από όλο τον κόσμο και την Ελλάδα που είναι συχνά διάσπαρτο ή και δυσεύρετο. Σήμερα, το Cinobo δίνει πρόσβαση στον μεγαλύτερο κατάλογο ανεξάρτητου κινηματογράφου μέσω μιας εκτενούς επιμελημένης online ταινιοθήκης για όλες τις διαθέσεις. Η πρόσβαση στην πλατφόρμα είναι δυνατή από εφαρμογή σε Smart TV, smartphone και tablet και μέσω του cinobo.com σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Ο χρήστης έχει τη δυνατότητα δωρεάν δοκιμής για 14 ημέρες και έκτοτε με 8.99€/ μήνα, δίχως μακροχρόνιες δεσμεύσεις, έχει απεριόριστη πρόσβαση σε όλο τον κατάλογο, με δυνατότητα παρακολούθησης από 2 οθόνες ταυτόχρονα και δυνατότητα προβολής εκτός σύνδεσης.

 Επισκεφτείτε το Cinobo στα:

www.cinobo.com | Facebook | Instagram | YouTube | LinkedIn | TikTok

Previous Story

Πρεμιέρα για το νέο single των Pestilence με τίτλο “Horror Detox”

Next Story

“No Remorse: The Illustrated True Stories of Lemmy Kilmister and Motörhead” – Νέο εικονογραφημένο μυθιστόρημα για τον Lemmy και τους Motörhead πρόκειται να κυκλοφορήσει το καλοκαίρι

Latest from Blog

Το απόλυτο είδωλο Iggy Pop γίνεται 77 ετών

Το απόλυτο είδωλο Iggy Pop γεννήθηκε στο Michigan στις 21 Απριλίου 1947. Με μια “διονυσιακή” αισθητική ο “Νονός του Punk” επηρέασε καθοριστικά το συγκεκριμένο κίνημα δίπλα στο πλευρό των “The Stooges”, ενώ…

O Mr “Purple Rain” Prince που έφυγε σαν σήμερα

O Prince μπορεί να μη βρίσκεται πια ανάμεσα μας, αλλά θεωρείται ένας από τους κορυφαίους μουσικούς ερμηνευτές της παγκόσμιας μουσικής σκηνής. Η εκκεντρική του παρουσία, και η ικανότητα του να ερμηνεύει μουσικά…
Punked
Go toTop