Πολλοί από την επονομαζόμενη γενιά Χ, όσους δηλαδή γεννηθήκαμε και κατά την δεκαετία του ‘70 έως το ’80, είναι σήμερα γονείς. Κάποιοι από αυτούς έχουν, ήδη, παιδιά στην εφηβεία ή στην πρώτη νεότητα.
Ίσως θα είχε ενδιαφέρον λοιπόν, να ρίξουμε μία ματιά στο πώς γαλουχήθηκε η γενιά των σημερινών γονιών. Με ποιες αξίες, εικόνες, συμπεριφορές, προσλαμβάνουσες, πέρασε από την παιδική ηλικία, στην εφηβεία και έπειτα στην ενηλικίωση. Γονείς μας υπήρξαν οι baby boomers (όρος που επικράτησε στην Αμερική μετά τον Β’Παγκόσμιο Πόλεμο), όσοι δηλαδή ήρθαν στον κόσμο μεταξύ 1946-1962. Οι boomers, λοιπόν, κλήθηκαν να μας μεγαλώσουν σε μία Ελλάδα χωρίς ταυτότητα. Μία χώρα μπερδεμένη κοινωνικά, βουτηγμένη στον πολιτικό φανατισμό και στα μίση του πρόσφατου παρελθόντος. Την Ελλάδα της μεταπολίτευσης η οποία δεν ήξερε «πού βρίσκεται και πού πατάει».
Γεννηθείσα το 1978, πρόλαβα εκτός από την σχολική ποδιά στο νηπιαγωγείο και στην 1η δημοτικού και κάτι ακόμα. Την υπέροχη κυλινδρική βέργα. Το θυμάμαι σαν να ήταν χθες. Ακουμπισμένη στην έδρα, δίπλα στα βιβλία και στα τετράδια της Κυρίας Άννας. Όποιο παιδί έκανε φασαρία-κατά 99% αγόρι, τα κοριτσάκια είχαμε μάθει από τότε να κρατάμε το στόμα μας κλειστό- με το πρώτο κάλεσμα της δασκάλας σηκωνόταν στον πίνακα και άνοιγε την παλάμη. Χωρίς δεύτερη κουβέντα. Οι υπόλοιποι παρακολουθούσαμε σιωπηλοί. Η συγκεκριμένη δασκάλα ήταν απομεινάρι της προ-μεταπολιτευτικής εποχής και συνταξιοδοτήθηκε έπειτα από 3 χρόνια.
Διάβασε περισσότερα στο Brooklyne.gr