Μήπως πιάνετε τον εαυτό σας να εργάζεται τόσο πολύ που να μην έχει το κουράγιο, τη δύναμη και τη διάθεση να ασχοληθεί με οτιδήποτε άλλο μετά τη δουλειά σας; Αν ναι, τότε είναι πολύ πιθανόν αυτό το άρθρο να σας ενδιαφέρει αφού μιλά για το σύνδρομο του “Burn Out” ή αλλιώς της εργασιακής εξουθένωσης στα ελληνικά, ένα πρόβλημα με το οποίο ασχολήθηκε πρώτος ο  ψυχολόγος Herbert Freudenberger το 1974 και έκτοτε οι έρευνες συνεχίστηκαν μέχρι που σήμερα, 45 χρόνια μετά, να θεωρείται και επίσημα πλέον ψυχική διαταραχή η οποία μαστίζει ένα μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων της σύγχρονης κοινωνίας οι οποίοι πραγματικά “καίγονται” από την ίδια τους τη δουλειά.

1-1-Oky-T-UBJffk-OHAMPc-VCQΟ Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέδωσε ένα εγχειρίδιο το οποίο ουσιαστικά αποτελεί την ιατρική διάγνωση η οποία καθοδηγεί τους γιατρούς ώστε να διαγνώσουν την πάθηση στον ασθενή η οποία περιγράφεται ως το αίσθημα του υπερβολικού άγχους το οποίο προκαλείται από την υπερβολική δουλειά. Παράλληλα ο ασθενής που έχει υποστεί εργασιακή εξουθένωση παρουσιάζει και διάφορα ψυχοσωματικά προβλήματα ενώ μπορεί να έρθει αντιμέτωπος και με διάφορα αυτοάνοσα νοσήματα τα οποία εμφανίζονται ακριβώς γι αυτό το λόγο, επειδή δηλαδή ο οργανισμός του είναι καταπονημένος σε τέτοιο βαθμό που έχει γίνει γενικότερα ευάλωτος και ευπαθής.

2019-05-31-11-13-49-sdΣύμφωνα λοιπόν με το επίσημο εγχειρίδιο του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας, οι γιατροί μπορούν να διαγνώσουν το σύνδρομο του burnout αν εντοπίσουν τα ακόλουθα τρία συμπτώματα:

1. Αν ο ασθενής αισθάνεται εξόντωση και εξάντληση ενώ δεν διαθέτει ενέργεια όχι μόνο για να εργαστεί αλλά και για να κάνει οτιδήποτε άλλο μετά τη δουλειά του. Τα άτομα που έχουν υποστεί “Βurn Out” θα σας φανεί περίεργο, αλλά δεν αντέχουν ούτε να κάνουν κάτι για να διασκεδάσουν. Δεν έχουν τις ψυχικές ούτε τις σωματικές δυνάμεις.

2. Το άτομο έχει αυξημένη πνευματική αποστασιοποίηση από τη δουλειά του και βιώνει συναισθήματα αρνητισμού και κυνισμού σχετικά με το επάγγελμά του. Δηλαδή, απαξιώνει πλέον την εργασία του, τον εαυτό του και το πόσο καλά κάνει τη δουλειά του αφού δεν τον ενδιαφέρει ουσιαστικά πλέον το αντικείμενο-αιτία της πάθησής του.

3.Διαπιστώνεται μειωμένη εργασιακή αποτελεσματικότητα ή απόδοση. Ως φυσικό επακόλουθο όλης αυτής της κούρασης και της ταυτόχρονης απαξίωσης, η απόδοση του εργαζομένου μειώνεται δραματικά, αφού ούτε το σώμα του αλλά ούτε και το μυαλό του δεν τον βοηθούν να ανταποκριθεί στις τεράστιες προσδοκίες της δουλειάς του.


Έλενα Φάκου

Την Έλενα την βρίσκετε και στο προσωπικό της rebel spot, www.rebelchic.gr

Instagram: www.instagram.com/elenafakou_swkianou

Κάνε το Kink Motel δικό σου εδώ!

Previous articleΟ Iggy Pop εμπνεύστηκε από τον κορονοιό και έβγαλε νέο τραγούδι
Next articleΕρχεται τηλεοπτική σειρά για τους Sex Pistols διά χειρός Danny Boyle στο FX
Έλενα Φάκου
Είδα πανκιά με εμβληματικές πανύψηλες χρωματιστές μοϊκάνες το 1993 στην πλατεία Piccadilly Circus του Λονδίνου ενώ πρόλαβα και κάποια να αράζουν στο σταθμό του τρένου στο Μοναστηράκι. Πήγαινα στη Βίλα Αμαλία και η πρώτη συναυλία που είδα ήταν των Panx Romana στο Πεδίο του Άρεως. Μου αρέσει να ονειρεύομαι και να χορεύω ξέφρενα. Τα έχω βρει με τον εαυτό μου και ψάχνω ακόμα την αληθινή αγάπη. Στο Punked δε χρειάζεται να απολογούμαι πλέον στους συντηρητικούς. Όταν φύγω από εδώ θα τα πω όλα στο Θεό. Αν υπάρχει φυσικά. Μέχρι τότε θα βρείτε κυρίως όσα σκέφτομαι στην κατηγορία Σέξινες αλλά ως guest θα κάνω εμφανίσεις και σε άλλες στήλες. Στην προηγούμενη ζωή μου, είπαν ότι ήμουν η Marilyn Monroe. Δεν τους πίστεψα. Νομίζω ότι δούλευα σε τσίρκο. Μπορεί και όχι. Δε θα μάθουμε ποτέ. Ζω για να γράφω και γράφω για να ζω. Να με διαβάζετε.