Monday, March 4, 2024

Joan Baez: H Folk ιέρεια με τη βελούδινη φωνή γίνεται 83 ετών

Η Joan Baez γεννήθηκε στις 9 Ιανουαρίου του 1941, και εκτός από την καρδιά του Bob Dylan, κατέκτησε και μια θέση ανάμεσα στους επιδραστικότερους καλλιτέχνες των τελευταίων δεκαετιών.

H Joan Baez βρίσκεται στα φώτα της δημοσιότητας σχεδόν έξι δεκαετίες. Το κορίτσι με το γλυκό χαμόγελο και τα μαύρα ίσια μαλλιά δε σταμάτησε ποτέ να γοητεύει το κοινό, με ακτιβιστική και πολιτική δράση που μετρά σχεδόν όσο και η καριέρα της. Η Joan Baez γεννήθηκε στις 9 Ιανουαρίου του 1941, και εκτός από την καρδιά του Bob Dylan, κατέκτησε και μια θέση ανάμεσα στους επιδραστικότερους καλλιτέχνες των τελευταίων δεκαετιών.

artworks-000173936789-i9ixvh-t500x500Υπηρέτησε τη Folk μουσική την δεκαετία του ’60, μιλώντας μέσα από τα τραγούδια της για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ειρήνη, παραμένοντας δημοφιλής τόσο στις ΗΠΑ όσο και στο εξωτερικό.

Το 1962 γνώρισε τον Bob Dylan και η σχέση τους πέρασε στην ιστορία, σαν μια από τις διασημότερες της showbiz. Η επιρροή της επάνω του ήταν εμφανής, ενώ οι δυό τους έκαναν αρκετές κοινές εμφανίσεις επί σκηνής, οι οποίες συνεχίστηκαν ακόμα και μετά το χωρισμό τους. Η τελευταία τους συνεργασία έληξε άδοξα το 1984, με την Baez να αναφέρει το 1987 ότι του είχε υποσχεθεί πως θα βρισκόντουσαν στην σκηνή κατά τον ίδιο χρόνο, κάτι το οποίο δε συνέβη ποτέ. Αρκετές δεκαετίες μετά και συγκεκριμένα το 2010 συναντήθηκαν σε μια συναυλία για τα ανθρώπινα δικαιώματα με την Baez να δηλώνει ότι ήθελε να τον…  αποφύγει, καθώς θα της ξυπνούσε συναισθήματα τα οποία δεν θα της ήταν και πολύ ευχάριστα.

Το 1968, παντρεύτηκε τον David Harris, έναν δημοσιογράφο και ακτιβιστή που φυλακίστηκε επειδή αρνήθηκε να στρατευτεί στον πόλεμο του Βιετνάμ. Το 1969 κυκλοφόρησε το “David’s Album”, αφιερωμένο σε εκείνον, ενώ χώρισαν επίσημα το 1973. Μαζί απέκτησαν έναν γιό τον Gabriel το 1969.

Τα τραγούδια, η ξεχωριστή φωνή και η ακτιβιστική της δράση της δε σταμάτησαν ποτέ να εμπνέεουν τους συμπατριώτες της. Τη δεκαετία του ’60 έγινε μέλος του τότε κινήματος “Protest Movement” το οποίο είχε σκοπό να συμπαρασταθεί στους φτωχούς και τους αδικημένους πολεμώντας αδιάκοπα το ρατσισμό. H Joan Baez αναφέρεται από αρκετούς ως η “ηρωίδα της αμφισβήτησης”.

Joan-Baez-at-home-in-Woodside-CA-Images-by-Cayce-CliffordΣημαντική είναι επίσης η συνεισφορά της στην LGBTQ κοινότητα. Συμμετείχε σε πάρα πολλές συναυλίες υποστήριξης για τα δικαιώματα τους, ενώ παράλληλα βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στις διαμαρτυρίες για την δολοφονία του γκέι ακτιβιστή Harvey Milk. To τραγούδι της “Altar Boy and the Thief” είναι αφιερωμένο στο LGBTQ κοινό της.

Η δισκογραφία της μετρά από το 1959 έως και το 2018, ενώ μέχρι και σήμερα αποτελεί πρότυπο, καθώς είναι από τους ελάχιστους μουσικούς με τόσο έντονη κοινωνική δράση και επιρροή.

Χρύσα Αντωνιάδη

Χρύσα Αντωνιάδη
Χρύσα Αντωνιάδη
I used to get upset by people not understanding me, but I’ve made a career out of it now...

Share post:

POPULAR

More like this
Related

Οι In Flames έδωσαν στη δημοσιότητα ένα νέο lyric βίντεο για το “A Dialogue In B Flat Minor”

Οι Σουηδοί In Flames έδωσαν στη δημοσιότητα ένα νέο...

“Horizon: An American Saga” – Το πρώτο trailer δια χειρός Kevin Costner

Δόθηκε στη δημοσιότητα μία πρώτη εικόνα από τη φιλόδοξη...

Άγαλμα του Lemmy Kilmister θα ανεγερθεί στη γενέτειρά του

Άγαλμα του αείμνηστου αρχηγού των Motörhead Lemmy Kilmister θα...

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: 25 αγαπημένα τραγούδια των Janis Joplin και Amy Winehouse

Ανήκουν σε δύο εντελώς διαφορετικές εποχές, σε δύο γενιές...
Punked