“Jimmy Savile: A British Horror Story”: Ο Jimny Savile δοξάστηκε επί 49 χρόνια αλλά κατάφερε να πεθάνει κτήνος

Ο Savile κατάφερε να ξεγελάσει την κοινή γνώμη, να την κάνει να τον λατρέψει σα θεό και εκείνος άπλωσε το απόλυτο σκοτάδι επάνω της. Πως γίνεται όμως 40 χρόνια να μην υπάρχει καμία τιμωρία; Κανείς δε γνώριζε; Κανείς δεν άκουσε τις μαρτυρίες; Και πόσο να αντέξουν τα χαλιά τα "χάλια" του από κάτω;

Date:

Η αλήθεια είναι ότι μέχρι και σήμερα οι “εκκεντρικοί” άνθρωποι μου τραβούσαν πάντα την προσοχή, με ένα “μαγνητικό” τρόπο που δε μπορώ να εξηγήσω καν. Θεωρούσα τις περισσότερες φορές ότι είχαν μια πολύ ιδιαίτερη ιστορία να διηγηθούν και πως κάτι ενδιαφέρον βρισκόταν πίσω από την “περσόνα”, στην περίπτωση όμως του Jimmy Savile μπορώ να πω ότι ενώ σοκαρίστηκα, δεν έπεσα από κάποιο ιδιαίτερο σύννεφο.

Ομολογώ ότι αγνοούσα παντελώς την περσόνα του πρώην παρουσιαστή, ίσως λόγω των χρόνων που υπήρξε ενεργός στο BBC (έχουμε ένα χάσμα δεκαετιών όσο να πεις), μέχρι που πρόσφατα συνάντησα στο Netflix ένα ντοκιμαντέρ που αποτελεί μια αναλυτική περιγραφή για τα ειδεχθή εγκλήματα του. Και ειλικρινά απορώ, πως γίνεται ένας άνθρωπος ότι πλάτες και να έχει, να δρα ανενόχλητος μπροστά στα μάτια της κοινής γνώμης; Πως ένα τέρας μπορεί να καλύψει τις κτηνώδεις πράξεις του για 40 ολόκληρα χρόνια;

Ο Savile κατάφερε να ξεγελάσει την κοινή γνώμη, να την κάνει να τον λατρέψει σα θεό και εκείνος άπλωσε το απόλυτο σκοτάδι επάνω της. Ο άνθρωπος που μπήκε σε όλα τα σπιτικά μέσω της συχνότητας του δημοφιλούς BBC πρόδωσε με το χειρότερο τρόπο τους θαυμαστές του, αλλά με μια παράμετρο, δεν ήταν ποτέ αυτός που νόμιζαν καθώς φρόντιζε επιμελώς να συντηρεί την “αγιοσύνη” του μπροστά στα μέσα, με φιλανθρωπίες και καλές πράξεις ημέρας που κάλυπταν παντελώς τη χυδαιότητα του. Ο Savile αποδείχτηκε ένα κακοποιητικό τέρας το οποίο ασελγούσε σε παιδικές ψυχές, και κατάφερε να κρύψει παντελώς το σκοτεινό του μυστικό, μέχρι και το θάνατο του.

Πως γίνεται όμως 40 χρόνια να μην υπάρχει καμία τιμωρία; Κανείς δε γνώριζε; Κανείς δεν άκουσε τις μαρτυρίες; Και πόσο να αντέξουν τα χαλιά τα “χάλια” του από κάτω;

Στην νέα σειρά του Netflix με τίτλο Jimmy Savile: A British Horror Story, ξεδιπλώνεται η ιστορία του παρουσιαστή ο οποίος από τη δεκαετία του ’60 βρισκόταν στα φώτα της δημοσιότητας και μέσα από διάφορες εκπομπές και κοινωνικές δράσεις, μπορούσε να δρα ανενόχλητος προσεγγίζοντας και κακοποιώντας τα θύματα του, τα οποία σήμερα δεκαετίες μετά, βρήκαν το κουράγιο να μιλήσουν και να καταγγείλουν όλα όσα βίωσαν.

Μπορώ να πω ότι είναι από τις λίγες φορές που γίνομαι τόσο triggered από μια σειρά, ίσως γιατί πολύ απλά δε μπορώ σε καμία περίπτωση να δεχτώ ότι ένας άνθρωπος πέθανε στα 84 του χρόνια και δε πλήρωσε ποτέ για καμία από τις πράξεις του. Το γεγονός βέβαια ότι κηδεύτηκε με τιμές σαν Sir καθώς δεν είχαν βγει ακόμα στη φόρα τα εγκλήματα του δεν εμπόδισε μια οργισμένη κοινωνία, να ξηλώσει ακόμα και τον τάφο του λίγο αργότερα, αλλά οκ και τι να το κάνεις; Λίγο μας νοιάζει η τύχη του από δω και πέρα, αφού το μυαλό μας είναι μόνο στα επιζήσαντα θύματα των ειδεχθών πράξεων του.

Κλείνοντας δε θα πω ότι θεωρώ τον Savile εκκεντρικό, όχι αγάπη μου εκκεντρικός ήταν ο Andy Warhol, o Jimmy Savile ήταν ένα κακοποιητικό κάθαρμα και θα πρέπει η τηλεοπτική ιστορία να τον γράψει ακριβώς εκεί που του αξίζει, στο μαύρο πουθενά που εκπέμπει στα σκουπίδια της κολάσεως και μόνο.

Δε ξέρω, μερικές φορές σκέφτομαι ότι σημασία έχει πως θες να σε θυμούνται, αλλά στην περίπτωση αυτή καλό θα είναι να σβηστεί το όνομα του από την ανθρωπότητα και να ξεχάσουμε ότι υπήρξε καν. Λέω εγώ τώρα.

Χρύσα Αντωνιάδη

Χρύσα Αντωνιάδη
Χρύσα Αντωνιάδη
I used to get upset by people not understanding me, but I’ve made a career out of it now...

Share post:

LATEST

MUSTS

Οι Megadeth ανακοίνωσαν τις λεπτομέρειες του νέου τους άλμπουμ “The Sick, The Dying… And The Dead”

Η πολυαναμενόμενη επιστροφή των Megadeth και του Dave Mustaine...

Διάσημοι συγγραφείς που πέθαναν στον άσσο

Η εικόνα ενός φτωχού συγγραφέα που παλεύει για μια...

Οι Metallica κάνουν σεμινάρια στους θαυμαστές τους

Οι Metallica συνεργάστηκαν με τη Yousician, διαδραστική και εκπαιδευτική...

“Ants from up there”: Μετά από ένα χρόνο οι Black Country, New Road επιβεβαιώνουν όλους όσους πίστεψαν στο ντεμπούτο τους

Κινηματογραφικές μπαλάντες, δραματικότηταs "Funeral" των "Arcade Fire", sci-fi κατάθλιψη...
Punked