Iron Maiden – “Senjutsu”

Η φήμη, πόσο μάλλον η επιβεβαιωμένη είδηση, ότι οι Iron Maiden ετοιμάζονται να κυκλοφορήσουν νέο άλμπουμ δημιουργεί από μόνη της σεισμό και πανικό όχι μόνο στους φανατικούς οπαδούς του συγκροτήματος, αλλά και στον υπόλοιπο μεταλλικό κόσμο. Κάτι τέτοιο συνέβη αρχικά με την κυκλοφορία του single “The writing on the wall” και συνεχίστηκε την 3η Σεπτεμβρίου όταν οι οπαδοί του θηρίου άρχιζαν να εξαφανίζουν το νέο άλμπουμ από τα δισκοπωλεία και να κατακλύζουν, για χάρη της αγαπημένης τους μπάντας, με εκφράσεις λατρείας το διαδίκτυο. Όπως φυσικά όλοι έχετε αντιληφθεί όλα αυτά προκλήθηκαν από το νέο δίσκο των Iron Maiden “Senjutsu”.

Έξι χρόνια μετά το “The Book of Souls”, πρώτη φορά οι Maiden άφησαν να περάσει τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα μεταξύ των δίσκων τους, αποφάσισαν να επιστρέψουν διαλύοντας τα συναισθήματα στέρησης των οπαδών τους με ένα άλμπουμ που όπως λένε οι φήμες ήταν έτοιμο από το 2019.

Τι έχουμε λοιπόν να προσδοκούμε από τους Iron Maiden εν έτη 2021;

Η απάντηση είναι απολύτως τίποτα καθώς μετά από 17 άλμπουμ, συμπεριλαμβανομένου και του “Senjutsu”, το συγκρότημα δεν έχει να αποδείξει απολύτως τίποτα και απλά βιώνουμε μια Heavy Metal γιορτή, με κάθε τους νέα στουντιακή δουλειά. Ο αρχηγός της μπάντας Steve Harris για άλλη μια φορά δεν ακούει τις γκρίνιες ορισμένων οπαδών για την χρονική διάρκεια των προηγούμενων δίσκων “The Final Frontier” και “The Book of Souls” και τους γλεντάει καθώς μας προσφέρει έναν δίσκο διάρκειας 82 λεπτών.

Ο Harris έχει πάρει και την πρωτοβουλία στο συνθετικό τομέα αφού στα επτά από τα δέκα τραγούδια έχει βάλει το χεράκι του. Μουσικά δεν έχουμε εκπλήξεις όσον αφορά το ύφος καθώς ο δίσκος κινείται μέσα στα ηχητικά μονοπάτια του κλασσικού γνώριμου τους ήχου,  ενώ αξιοσημείωτο είναι το ότι απουσιάζουν τα γρήγορα τραγούδια, με εξαίρεση το “Days of future past”. Οι συνθέσεις του “Senjutsu” λοιπόν χαρακτηρίζονται από mid tempo ρυθμούς, πολλές εναλλαγές που τους δίνει έναν περιπετειώδη χαρακτήρα, αρκετά κιθαριστικά σόλο και όμορφες μελωδίες.

Εκτός από τα παραπάνω θετικά στοιχεία υπάρχουν και κάποια αρνητικά όπως η παραγωγή του δίσκου που πιστεύω ότι θα έπρεπε να προσεχθεί περισσότερο είναι καθώς ο ήχος ακούγεται ξερός χωρίς όγκο, ενώ και η φωνή του Dickinson ακούγεται θαμμένη, ίσως οφείλεται στη μίξη αυτό, και κουρασμένη.

Το “Senjutsu” αποτελεί ένα απαιτητικό άλμπουμ όσον αφορά τις ακροάσεις του, καθώς λόγω της μεγάλης τους διάρκειας χρειάζεται αρκετό χρόνο ώστε να κατασταλάξεις για το αν είναι καλό, κακό ή αριστούργημα. Η αλήθεια είναι ότι ο δίσκος είναι αξιόλογος δεν είναι ούτε μέτριος αλλά ούτε και κακός, σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορεί να εξηγηθεί, πόσο μάλλον να αποδειχθεί στην πράξη, η άποψη ότι έχουμε να κάνουμε με ένα αριστούργημα όπως κάποιοι το χαρακτηρίζουν. Λογικό όταν είσαι οπαδός και το αγαπημένο σου συγκρότημα βγάζει δίσκο να ενθουσιάζεσαι, αλλά βρισκόμαστε στο 2021 και γραφικότητες του τύπου μόνοmaiden θα πρέπει να ξεπεραστούν και τα συγκροτήματα όπως και οι δίσκοι τους θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με αντικειμενικότητα και με αποκομμένα τα συναισθήματα οπαδικού χαρακτήρα.

Απολαύστε λοιπόν το “Senjutsu” αφήνοντας στην άκρη τον όποιο αρχικό σας ενθουσιασμό και δώστε χρόνο και χώρο στην μουσική των Iron Maiden να μιλήσει στην ψυχή σας και μετά θα αντιληφθείτε ότι η άποψη και η κρίση σας για τον δίσκο θα έχουν μεστώσει.

Trond Valfar

Trond Valfar
Ήταν πριν μερικά χρόνια όταν μικρό και αθώο παιδί που ήμουν, πάταγα το play στο στερεοφωνικο για να ακούσω το “Trash” του Alice Cooper και να ξεκινήσει ένα μαγικό ταξίδι στον χώρο του σκληρής μουσικής. Η διαδρομή συναρπαστική, και μέσα από τους Metallica, τους Sepultura και τους Slayer, κατέληξε στους Morbid Angel και στη συνέχεια στον σκοτεινό κόσμο των Mayhem και Darkthrone, όπου και παραμένω ακόμα και σήμερα στα γεράματα. Είμαι ο Trond Valfar και θα σας μεταφέρω ότι νεότερο κυκλοφορεί στην extreme metal κοινότητα.

Share this post

MORE

Ηθοποιοί που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων

Σοκαρισμένη παρακολουθεί η παγκόσμια κοινή γνώμη το τραγικό περιστατικό, όταν κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων...

Chapelwaite: Αργή βασανιστική απόλαυση τρόμου

To 2021 μπορούμε να πούμε ότι δεν ήταν η χρόνια των διασκευών του Stephen King,...

Οι κορυφαίοι LGBTQ καλλιτέχνες της Rock και Metal σκηνής

Για πάνω από πενήντα χρόνια, η LGBT κοινότητα έχει προσθέσει στο ροκ και στη μέταλ...

MUSTS

Punked