Η χαμένη σοβιετική διασκευή για την τηλεόραση του “Αρχοντα των Δαχτυλιδιών” ανακαλύφθηκε και κυκλοφορεί ελεύθερη στο YouTube.

2

Η διαφύλαξη των πνευματικών δικαιωμάτων του “Αρχοντα των Δαχτυλιδιών” είναι τόσο αυστηρή ώστε οι διασκευές των βιβλίων του J.R.R. Tolkien σε άλλα μέσα να είναι σχεδόν ανύπαρκτες πέρα από την τριλογία του Peter Jackson. Αυτό όμως λίγη σημασία φάνηκε να είχε στη Σοβιετική Ρωσία της δεκαετίας του ’80, όταν το τηλεοπτικό κανάλι Leningrad TV πρόβαλε μια ντόπια μεταφορά του “Αρχοντα” η οποία παρέκαμπτε διακριτικά τις νομικές οδούς, δίνοντας στο δημιούργημα τον τίτλο “Khraniteli”.

3

Το “Khraniteli” λοιπόν προβλήθηκε σε δύο μέρη, με το κάθε μέρος να έχει διάρκεια περίπου μιας ώρας, και η ύπαρξή του είχε περάσει στη σφαίρα του μύθου αφού μόνο οι πιο σκληροπυρηνικοί φαν του Tolkien φαίνεται να το γνώριζαν, κι αυτό ως μια φήμη που δεν υπήρχαν οι παραμικρές ενδείξεις ότι είχε κάποια ουσιαστική υπόσταση. Και δεν είναι ότι δεν προσπάθησαν. Φαν, όχι μόνο από τη Ρωσία, έψαχναν επί χρόνια διάφορα αρχεία χωρίς επιτυχία. Το Leningrad TV δεν υπήρχε πια και το “Khraniteli” έμοιαζε πλέον οριστικά χαμένο.

Και να που στις 27 Μαρτίου 2021 το 5TV, ο σταθμός που διαδέχτηκε το Leningrad TV, ανέβασε το “Khraniteli” στο YouTube το οποίο ήδη μέσα σε 10 μέρες έχει φτάσει τις ένα εκατομμύριο προβολές.

4

Η παραγωγή αυτής της τηλεταινίας είναι αξιοσημείωτη για πολλούς λόγους. Η πιο κύρια ίσως είναι πως ο “Αρχοντας των Δαχτυλιδιών” ήταν δυσεύρετος στη Ρωσία επειδή η λογοκρισία είχε απαγορεύσει την κυκλοφορία του. Εν τούτοις, αντίτυπα των βιβλίων βρήκαν το δρόμο τους προς τη χώρα, πέρασαν από χέρι σε χέρι και μεγάλωσαν σε δημοφιλία. Η πρώτη μεταφρασμένη έκδοση στη Σοβιετική Ενωση κυκλοφόρησε το 1982.

Το “Khraniteli” ακολουθεί όσο το δυνατόν πιστά τα γεγονότα της “Συντροφιάς του Δαχτυλιδιού”.

5

Το πρώτο μέρος της τηλεταινίας περιλαμβάνει το πάρτι γενεθλίων του Μπίλμπο, τα Nazgul, το ταξίδι των τεσσάρων χόμπιτ, την απότομη αλλαγή του Σμέαγκολ σε Γκόλουμ από το δαχτυλίδι, το Παλιό το Δάσος, και το σπίτι του Τομ Μπομπαντίλ.

Το δεύτερο μέρος, που έχει μόλις το 1/5 των προβολών του πρώτου, δείχνει τη γνωριμία του Φρόντο με τον Αραγκορν στο Παιχνιδιάρικο Πόνυ, τη μάχη με τα Nazgul στην Κορυφή των Καιρών, το συμβούλιο του Ελροντ στο Σκιστό Λαγκάδι, τη μάχη του Γκάνταλφ με τον Σάρουμαν και τον μετέπειτα φυλακισμό του, τη Συντροφιά να αντιμετωπίζει ορκ στη Μόρια (αλλά όχι το Balrog), την αντιπαράθεση του Μπόρομιρ με τον Φρόντο, μέχρι το σημείο που ο Φρόντο και ο Σαμ αναχωρούν μόνοι τους.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε και τα δύο μέρη της τηλεταινίας εδώ:

Ορέστης Μαλτέζος

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

− 1 = 2

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.