21/3/1952: Η πρώτη ροκ συναυλία με την ονομασία “Moondog Coronation Ball”

Στις αρχές του 1952 ο Αλαν Φριντ (1921 – 1965) παρουσίαζε μια δημοφιλή εκπομπή στον ραδιοφωνικό σταθμό WJW του Κλίβελαντ. Έπαιζε κατά βάση μαύρη μουσική και ειδικότερα ριθμ εντ μπλουζ, που εκείνη την περίοδο ήταν αρκετά στα πάνω του.

Ο Φριντ, που είχε το παρατσούκλι «Μούντογκ», και ο χορηγός της εκπομπής του, αποφάσισαν να διοργανώσουν μια συναυλία σε μεγάλο χώρο για να φέρουν πιο κοντά το ακροατήριό τους, γνωστούς στην τοπική κοινωνία και ως «Μούντογκερς». Επέλεξαν το «Κλίβελαντ Αρίνα», χωρητικότητας 10.000 ατόμων, ένα κλειστό για αθλητικούς αγώνες και πολιτικές συγκεντρώσεις, ποτέ για μουσικές εκδηλώσεις. Ο Φριντ τόλμησε κι έγραψε ιστορία.

Η συναυλία ορίστηκε για το βράδυ της Παρασκευής 21 Μαρτίου 1952.

Ονομάστηκε «Moondog Coronation Ball» και θα εμφανίζονταν γνωστά ονόματα της ριθμ εντ μπλουζ σκηνής, όπως οι Πολ «Χακλμπακκ» Γουίλιαμς, Τίνυ Γκράιμς, Δε Ντόμινος, Ντάνι Κομπ και Βαρέτα Ντίλαρντ. Η διοργάνωση της συναυλίας ήταν υποτυπώδης. Ο Φριντ εξέδωσε αρχικά 7.000 εισιτήρια προς 1,5 δολάριο έκαστο και αφού είδε τη μεγάλη απήχηση που είχε το γεγονός στη νεολαία της πόλης άρχισε να διαθέτει και νέα πακέτα εισιτηρίων.

Το βράδυ εκείνο πάνω από 20.000 νέοι βρέθηκαν στον χώρο της συναυλίας, με αποτέλεσμα γρήγορα να ξεσπάσουν τα πρώτα μικροεπεισόδια. Τα πνεύματα δεν ηρέμησαν ακόμα και όταν ανέβηκε στη σκηνή ο Πολ Γουίλιαμς, γύρω στις 10 το βράδυ. Θορυβημένη η διεύθυνση του σταδίου κάλεσε την Πυροσβεστική, η οποία διέκοψε αμέσως τη συναυλία και διέταξε την εκκένωση του γηπέδου, λόγω έλλειψης μέτρων ασφαλείας. Ο Πολ Γουίλιαμς μόλις που είχε ολοκληρώσει το πρώτο τραγούδι της βραδιάς.

Χρόνια αργότερα, οι ιστορικοί του ροκ θεώρησαν το «Moondog Coronation Ball» ως την πρώτη «ροκ εντ ρολ» συναυλία, όρο που είχε προτείνει ο Άλαν Φριντ και καθιερώθηκε για τη νέα μουσική, που προήλθε από το ριθμ εντ μπλουζ. Άλλωστε, η όλη διοργάνωση και το άδοξο τέλος της παραπέμπουν σε μια πολύ ροκ κατάσταση.

Πηγή: sansimera.gr

Previous Story

Ανακοινώνεται η έναρξη του Arkadiko Film Festival

Next Story

“Furiosa: A Mad Max Saga” – Νέο trailer για την ταινία με τους Anya Taylor-Joy και Chris Hemsworth

Latest from Blog

Το απόλυτο είδωλο Iggy Pop γίνεται 77 ετών

Το απόλυτο είδωλο Iggy Pop γεννήθηκε στο Michigan στις 21 Απριλίου 1947. Με μια “διονυσιακή” αισθητική ο “Νονός του Punk” επηρέασε καθοριστικά το συγκεκριμένο κίνημα δίπλα στο πλευρό των “The Stooges”, ενώ…

O Mr “Purple Rain” Prince που έφυγε σαν σήμερα

O Prince μπορεί να μη βρίσκεται πια ανάμεσα μας, αλλά θεωρείται ένας από τους κορυφαίους μουσικούς ερμηνευτές της παγκόσμιας μουσικής σκηνής. Η εκκεντρική του παρουσία, και η ικανότητα του να ερμηνεύει μουσικά…
Punked
Go toTop