Βρισκόμαστε στο 1977, στο προάστιο Κρόιντον του Λονδίνου, όταν σε ένα πάρτι ο punk Εν γνωρίζει και γουστάρει την τουριστριούλα Ζαν, η οποία έχει δυο μέρες στη διάθεσή της για να την μυήσει ο Εν στον μαγευτικό κόσμο του punk.
Αυτό που δεν ξέρει είναι ότι η Ζαν είναι μεν τουρίστρια, όχι όμως από την Αμερική αλλά από άλλο γαλαξία, και τα υπόλοιπα εξωγήινα μέλη θα κάνουν το παν για να πάρουν πίσω τη Ζαν, με τις διαθέσεις τους να γίνονται σταδιακά όλο και πιο άγριες.
Δεν έχουν υπολογίσει όμως την παλιάς κοπής βασίλισσα punk, Nicole Kidman.
Αυτά πάνω-κάτω συμβαίνουν στη νέα ταινία του John Cameron Mitchell που τον ξέρετε από τις προηγούμενες ταινίες του, “Shortbus” και “Hedwig and the Angry Inch”.
Οι ελπίδες του για την νέα του δουλειά είναι υψηλές, καθώς θέλει να παραμείνει ένα cult classic για κάθε 15χρονο κορίτσι από δω και μπρος, ό,τι δηλαδή συνέβαινε με τις ταινίες του John Hughes στα 80s. (“Ferris Bueller’s Day Off” κανείς;) Μια βασική διαφορά βέβαια είναι ότι αυτές οι ταινίες συνήθως δεν είχαν μέσα σκηνή όπου ένας εξωγήινος διαρρηγνύει το παρθένο πωπουδάκι ενός έφηβου punk.
Ο Mitchell γενικά είναι ένας σκηνοθέτης που φέρνει στο προσκήνιο underground θεματικές και όπως λέει ο ίδιος ήρθε η σειρά του fisting να μπει στο mainstream. Μετά το rock drag show και τα αυγά-δονητές ήταν μάλλον μια λογική συνέχεια.
Το σενάριο βασίζεται στο ομώνυμο διήγημα του Neil Gaiman, συγγραφέα του “American Gods”, ο οποίος προέτρεψε τον Mitchell να μην επενδύσει πολύ στο sci-fi κομμάτι της ιστορίας. Πρόκειται για μια τυπική μέρα στη ζωή ενός αγοριού του Κρόιντον που τυχαία γνωρίζει μια ιδιαίτερη κοπέλα, σε μια φάση της ζωής όπου κάθε άνθρωπος μοιάζει με εξωγήινο.
Ταυτόχρονα, δίνει και μια ανατροπή στο μοτίβο της εξωγήινης εισβολής. Η κοινωνία από άλλο γαλαξία είναι μητριαρχική και όλοι οι δυνατοί χαρακτήρες είναι γυναίκες, και ένα μισογυνικό punk με αντίθετη άποψη παίρνει για τα καλά το μάθημα του, ανακαλύπτοντας πως το λιπαντικό δεν είναι καλό μόνο για τα αυτοκίνητα.
Η ταινία είναι μέχρι στιγμής άγνωστο αν θα βγει στις ελληνικές αίθουσες, αλλά αναμένεται να κυκλοφορήσει στο εξωτερικό σε ψηφιακή και οπτική μορφή στις 14 Αυγούστου.
Ορέστης Μαλτέζος