HELLOWEEN: Μια αναδρομή στην ιστορική πορεία των βασιλιάδων του Power Metal

Το όνομα HELLOWEEN επιλέχθηκε, σύμφωνα με τον Kai Hansen, επειδή "το Halloween έρχεται μόνο μία φορά το χρόνο, αλλά μπορείτε να έχετε Helloween κάθε μέρα"

Date:

Η Γερμανία, είναι μια χώρα της οποίας η Metal σκηνή είναι μια από τις μεγαλύτερες και πλέον ενεργές στον χώρο. Πολύ μεγάλα συγκροτήματα προέρχονται από αυτήν, με ιδιαίτερη έφεση στις ThrashMetal μπάντες, αλλά και διεκδικώντας την πατρότητα ενός από τα πλέον δημοφιλή παρακλάδια του Metal στερεώματος, αυτού του PowerMetal, του οποίου πρώτοι εκφραστές και γεννήτορες θεωρούνται οι μεγάλοι HELLOWEEN! Οι διάσημες “Κολοκύθες” λοιπόν, ας ρίξουμε μια ματιά στην ιστορία αυτής της τόσο σπουδαίας μπάντας.

Η πρώτη μορφή των HELLOWEEN διαμορφώθηκε ως GENTRY το 1978 από τους Kai Hansen και Piet Sielck (ο οποίος σύνθεσε πολλά τραγούδια που αργότερα εμφανίστηκαν στο EP “Helloween” και στο “WallsOfJericho“, αλλά όλα τα δικαιώματα παραχωρήθηκαν στον Kai Hansen), και προσέλαβαν τον Ingo Schwichtenberg στα ντραμς, και μετά λίγο μετά τον Markus Grosskopf στο μπάσο. Τα τραγούδια αυτής της εποχής περιλαμβάνουν τα “Murderer” (1979), μέρη του “Heading For Tomorrow” (αργότερα κυκλοφόρησε ως τραγούδι των GAMMA RAY), “Iron Savior” (αργότερα κυκλοφόρησε ως τραγούδι των IRON SAVIOR) (1980), “Gorgar” (1981), “Metal Invaders” (1981), “Save Us” (1982) και “Victim of Fate” (1982).

 

Το συγκρότημα άλλαξε το όνομά του σε SECOND HELL το 1981 και έπειτα σε IRON FIST το 1982, ηχογράφησε ένα demo με αυτό το όνομα το 1983. Ονομάστηκαν επίσημα HELLOWEEN το 1983 όταν ο Piet Sielck έφυγε από το συγκρότημα και ο Michael Weikath από τους POWERFOOL μπήκε (φέρνοντας μαζί του, μεταξύ άλλων, μια πρώιμη έκδοση του ” How Many Tears” που ονομάστηκε “Sea Of Fears” το 1982).

Το όνομα HELLOWEEN επιλέχθηκε, σύμφωνα με τον Kai Hansen, επειδή “το Halloween έρχεται μόνο μία φορά το χρόνο, αλλά μπορείτε να έχετε Helloween κάθε μέρα”. Σε αυτό το σημείο της ιστορίας της μπάντας, ο Kai ανέλαβε και τα φωνητικά της.

Η πρώτη σύνθεση τους ως HELLOWEEN πια, αποτελούνταν από τον τραγουδιστή και κιθαρίστα Kai Hansen, τον μπασίστα Markus Grosskopf, τον κιθαρίστα Michael Weikath και τον ντράμερ Ingo Schwichtenberg. Μετά την κυκλοφορία του ομότιτλου EP και του ντεμπούτου άλμπουμ τους, επεκτάθηκαν σε ένα κουιντέτο με την προσθήκη του τραγουδιστή Michael Kiske, ενώ ο Hansen επέλεξε να επικεντρωθεί στην κιθάρα. Κάτω από αυτό το line-up, κυκλοφόρησαν τα άλμπουμ “Keeper Of The Seven Keys” (1987 και 1988), τα οποία καθιέρωσαν τους HELLOWEEN ως μια αξιοσημείωτη heavy metal μπάντα και οδήγησαν στη δημιουργία του υποείδους power metal. Ο Hansen εγκατέλειψε το συγκρότημα λίγο μετά την κυκλοφορία του “Keeper Of The Seven Keys: Part II” και αντικαταστάθηκε από τον Roland Grapow.

Οι HELLOWEEN επέστρεψαν το 1994 με τον πρώην frontman των PINKCREAM 69, Andi Deris, ως νέο βασικό τραγουδιστή και τον Uli Kusch, πρώην ντράμερ των GAMMARAY του KaiHansen στη σύνθεσή τους. Το συγκρότημα γνώριζε ήδη τον Deris από κάποιες ηχογραφήσεις στο Αμβούργο. Είχε προσεγγιστεί από τον Weikath για να ενταχθεί στο συγκρότημα το 1991, αλλά είχε αρνηθεί, παρά το γεγονός ότι ενθουσιάστηκε από την προσφορά, αλλά έπρεπε να αντιμετωπίσει τις αναδυόμενες συγκρούσεις μεταξύ του ιδίου και της μπάντας του. Στα χρόνια που ακολούθησαν, ωστόσο, ο Kiske απολύθηκε από τους HELLOWEEN ενώ τα προβλήματα στις τάξεις των PINKCREAM 69 επιδεινώθηκαν. Αντιμέτωπος με το αναπόφευκτο της απόλυσης του, ο Deris δέχτηκε την προσφορά του Weikath κατά τη διάρκεια μιας βραδινής εξόδου με τα μέλη της μπάντας. Με αυτή τη νέα σύνθεση και ένα νέο συμβόλαιο με την Castle Communications, οι HELLOWEEN κυκλοφόρησαν το άλμπουμ “Master of the Rings“, σηματοδοτώντας την εποχή του Andi Deris.

Στις 14 Νοεμβρίου 2016, το συγκρότημα ανακοίνωσε ότι τόσο ο Kai Hansen όσο και ο Michael Kiske επανήλθαν στους HELLOWEEN για το “Pumpkins United World Tour” που πραγματοποιήθηκε από τον Οκτώβριο του 2017 έως τον Δεκέμβριο του 2018. Η περιοδεία κατέληξε να είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία του συγκροτήματος καθώς περιλάμβανε 69 παραστάσεις και διήρκεσε 14 μήνες. Στις 4 Οκτωβρίου 2019, κυκλοφόρησαν το ζωντανό άλμπουμ “United Alive In Madrid” και το ζωντανό DVD / Blu-ray “United Alive”. Η επανενωμένη σύνθεση έμεινε και μετά την περιοδεία, με ένα νέο στούντιο άλμπουμ, το “Helloween”, να κυκλοφορεί επιτέλους το 2021.

Μέχρι τώρα, ο κατάλογος της μπάντας περιέχει δεκαέξι πλήρη άλμπουμ, τα:

Walls of Jericho (1985)

Keeper of the Seven Keys: Part I (1987)

Keeper of the Seven Keys: Part II (1988)

Pink Bubbles Go Ape (1991)

Chameleon (1993)

Master of the Rings (1994)

The Time of the Oath (1996)

Better Than Raw (1998)

The Dark Ride (2000)

Rabbit Don’t Come Easy (2003)

Keeper of the Seven Keys: The Legacy (2005)

Gambling with the Devil (2007)

7 Sinners (2010)

Straight Out of Hell (2013)

My God-Given Right (2015)

Helloween (2021)

Η σύνθεση της μπάντας, πέρασε από πολλές αλλαγές κατά τη διάρκεια όλων αυτών των ετών, με τα τρέχοντα μέλη της μπάντας να είναι οι:

Michael Weikath – κιθάρες, δεύτερα φωνητικά (1984–σήμερα)

Markus Grosskopf – μπάσο, δεύτερα φωνητικά (1984– σήμερα)

Kai Hansen – κιθάρες, δεύτερα φωνητικά (1984–1989, 2016– σήμερα), κύρια φωνητικά (1984–1986, 2016– σήμερα)

Michael Kiske – κύρια φωνητικά (1986–1993, 2016– σήμερα)

Andi Deris – κύρια φωνητικά (1994– σήμερα)

Sascha Gerstner – κιθάρες, δεύτερα φωνητικά (2002– σήμερα)

Daniel Löble – τύμπανα (2005– σήμερα),

ενώ εκείνοι που πέρασαν από το συγκρότημα κατά τη διάρκεια των χρόνων να είναι οι:

Ingo Schwichtenberg – τύμπανα (1984–1993; απεβίωσε το 1995)

Roland Grapow – κιθάρες, δεύτερα φωνητικά (1989–2001)

Uli Kusch – τύμπανα, δεύτερα φωνητικά (1994–2001)

Mark Cross – τύμπανα (2001–2003)

Stefan Schwarzmann – τύμπανα (2003–2005)

Έχοντας ως βοηθητικούς μουσικούς τους:

Jörn Ellerbrock – πλήκτρα, πιάνο (1988–2003)

Matthias Ulmer – πλήκτρα (2007–2010)

Eddy Wrapiprou – πλήκτρα (2010–present).

Πλέον, το 2022, η συμμετοχή όλων των ενωμένων “Pumpkins” στο καινούργιο ομώνυμο “Helloween” της περσινής χρονιάς, με το πολύ καλό αποτέλεσμα που παρουσίασε, έχει ανεβάσει τον πήχη των προσδοκιών πολύ ψηλά. Περιμένουμε λοιπόν τι θα μας επιφυλάσσει το μέλλον για τους πρωτοπόρους του ιδιώματος.


 Lord Invictus

Πηγές:

https://en.wikipedia.org/

https://www.metal-archives.com/

https://www.helloween.org/

Lord Invictus
Lord Invictus
Peace is a lie. There is only Passion. Through Passion, I gain Strength. Through Strength, I gain Power. Through Power, I gain Victory. Through Victory my chains are Broken. The Force shall free me. Μαθαίνοντας την "Σκοτεινή Πλευρά" ως εν άγνοια μου παράλληλος Apprentice του Δασκάλου μου Darth Plagueis, μετά τον θάνατο του, βρέθηκα στις σκιές αναζητώντας το πεπρωμένο μου. Μέσα από τις αναζητήσεις μου λοιπόν γνώρισα την μουσική. Κάποια συγκροτήματα και κάποια είδη που ταίριαξαν με τις διδαχές που έλαβα με βοήθησαν να αναπτυχθώ, και γι' αυτά θα συζητάμε μέσα από το Punked.

Share post:

LATEST

MUSTS

Οι Megadeth ανακοίνωσαν τις λεπτομέρειες του νέου τους άλμπουμ “The Sick, The Dying… And The Dead”

Η πολυαναμενόμενη επιστροφή των Megadeth και του Dave Mustaine...

Διάσημοι συγγραφείς που πέθαναν στον άσσο

Η εικόνα ενός φτωχού συγγραφέα που παλεύει για μια...

Οι Metallica κάνουν σεμινάρια στους θαυμαστές τους

Οι Metallica συνεργάστηκαν με τη Yousician, διαδραστική και εκπαιδευτική...

“Ants from up there”: Μετά από ένα χρόνο οι Black Country, New Road επιβεβαιώνουν όλους όσους πίστεψαν στο ντεμπούτο τους

Κινηματογραφικές μπαλάντες, δραματικότηταs "Funeral" των "Arcade Fire", sci-fi κατάθλιψη...
Punked