Η Google τιμά με doodle την διάσημη ισπανίδα σοπράνο Montserrat Caballé που γεννήθηκε σαν σήμερα το 1933

Η Montserrat Caballé έφυγε από την ζωή στις 6 Οκτωβρίου 2018 στην Βαρκελώνη, σε ηλικία 85 ετών.

Date:

H ισπανίδα σοπράνο Montserrat Caballé υπήρξε μια από τις κορυφαίες λυρικές τραγουδίστριες του 20ού αιώνα. Το 1965 ήταν η τυχερή της χρονιά που την εκτόξευσε στο διεθνές στερέωμα της όπερας, όταν αντικατέστησε μια άλλη υψίφωνο στον δύσκολο ρόλο της Λουκρητίας Βοργία στην ομώνυμη όπερα του Ντονιτσέτι στη Νέα Υόρκη. Ερμήνευσε μια ευρεία γκάμα ρόλων αλλά ήταν περισσότερο γνωστή για τα έργα του Βέρντι αλλά και για το ρεπερτόριο του μπελ κάντο με το οποίο ασχολήθηκε, με πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα τα έργα των Ροσίνι, Μπελίνι και Ντονιτσέτι.

Η Montserrat Caballé γεννήθηκε στις 12 Απριλίου 1933 στην Βαρκελώνη και πέρασε τα περισσότερα από τα νεανικά της χρόνια μελετώντας μουσική και εκπαιδεύοντας την φωνή της. Κατά την διάρκεια της πολύχρονης επαγγελματικής της καριέρας, που ξεκίνησε από την Ελβετία και την Γερμανία, συμμετείχε σε περισσότερες από 3.880 παραστάσεις και στις πέντε ηπείρους, ενώ ερμήνευσε περισσότερους από 80 ρόλους.

Η Caballé έλαβε πέντε υποψηφιότητες για Γκράμι κατά τη διάρκεια της καριέρας της, κερδίζοντας το βραβείο το 1968 για την Καλύτερη Κλασική Φωνητική Ερμηνεία. Ίδρυσε το «Fundació Montserrat Caballé» («Ιδρυμα Μοντσεράτ Καμπαγιέ») στη Βαρκελώνη για την υποστήριξη νέων ταλέντων και υπηρέτησε ως Πρέσβειρα Καλής Θέλησης της UNESCO.

Η Montserrat Caballé έφυγε από την ζωή στις 6 Οκτωβρίου 2018 στην Βαρκελώνη, σε ηλικία 85 ετών.

Πηγή: sansimera.gr

Share post:

LATEST

Coolio: Πέθανε σε ηλικία 59 ετών ο τραγουδιστής του θρυλικού “Gangsta’s Paradise”

Πέθανε ξαφνικά σε ηλικία 59 ετών ο Αμερικανός ράπερ Coolio, γνωστός κυρίως για το εμβληματικό τραγούδι "Gangsta’s Paradise". Την είδηση του θανάτου του επιβεβαίωσε ο μάνατζέρ...

MUSTS

Πέθανε σε ηλικία 81 ετών ο θρυλικός σαξοφωνίστας Pharoah Sanders

Πέθανε ο Pharoah Sanders, ο θρυλικός τενόρο σαξοφωνίστας που...

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: 80 αγαπημένα pop τραγούδια με άρωμα ‘80s

Άλλωστε η μουσική είναι μία και τα όρια προκύπτουν...

Pedro Almodóvar: Ο ασυμβίβαστος σκηνοθέτης γίνεται 73 ετών

Ο βραβευμένος με Οσκαρ, Pedro Almodóvar, γεννήθηκε στις 25...

Οι μεγαλύτεροι γκαντέμηδες στην ιστορία

Σήμερα νιώθω λίγο διδακτικός, οπότε θα σας (παρα)μορφώσω με...
Punked