Ομολογώ ότι ήμουν από τους τελευταίους νετφλιξάκηδες που ανακάλυψαν το Mindhunter αλλά όπως λέει και ο σοφός λαός “Κάλιο αργά, παρά ποτέ”. Εξάλλου υπάρχει μια αφθονία σειρών στο μαγικό κόσμο του Netflix, οπότε άντε βρες και ζήσε, όρεξη να έχεις να ψάχνεις. Αντικειμενικά περισσότερο χρόνο περνάω στο να βρώ τι θα δώ, παρά στο να παρακολουθήσω κάτι συγκεκριμένο, οπότε κάπου εκεί μου πρότειναν να δω το Mindhunter, και ειλικρινά αναρωτιέμαι πως δεν είχαμε “τρακαριστεί” έως και σήμερα.

Αρχικά θα πρέπει να σημειωθεί ότι η σειρά ήταν καταδικασμένη να πετύχει. Ο David Fincher σε συνδυασμό με τον Joe Penhall κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα ψυχολογικό crime θρίλερ που θα έκανε τη διαφορά. Ο λόγος; Η σειρά βασίζεται σε πραγματικές συνεντεύξεις από serial killers (όπου οι ηθοποιοί που τους υποδύονται είναι για όσκαρ), οι οποίες έχουν σκοπό να βοηθήσουν την νεοσύστατη ομάδα του FBI να σκιαγραφήσει τα προφίλ τους, με σκοπό να αποτρέψει μελλοντικά εγκλήματα παρόμοιου χαρακτήρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σειρά έχει βασιστεί σε αληθινά γεγονότα τα οποία έλαβαν χώρα στα τέλη της δεκαετίας του ’70, από την “μονάδα επιστημονικών συμπεριφορών”, με βάση στο Quantico της Virginia.

mindhunter-syllabus-netflix-ringer-0Πως μπαίνεις όμως στο μυαλό ενός δολοφόνου;

Οι ντετέκτιβ Holden Ford (a.k.a Jonathan Groff) και Bill Tench ( a.k.a Holt McCallany), αποφασίζουν να ενώσουν τις δυνάμεις τους για ένα κοινό πρότζεκτ που μέχρι εκείνη τη στιγμή, πίστευαν μόνο οι δυό τους πάνω σε αυτό. Υπό τη μορφή “κρυφού σχολειού” ξεκινούν να σχεδιάζουν προσεκτικά τις συνεντεύξεις διάσημων serial killer, με την υπηρεσία να αγνοει παντελώς τα σχέδια τους. Εξάλλου εκείνη την εποχή το να πιάσεις κουβέντα σε έναν κατά συρροή δολοφόνο ήταν ένα μεγάλο ταμπού, ακόμα και αν ήσουν το FBI.

Και επειδή στους δύο τρίτος χωρεί, το ντουέτο των Ford και Tench αποφασίζει να προσεγγίσει την ψυχολόγο Wendy Carr (a.k.a Anna Torv) γιατί καλή η πράξη αλλά χρειάζεται πάντα βοήθεια στην θεωρία.

MV5-BYj-Uw-Yz-Nl-ZGMt-OTY4-ZS00-ZGVh-LWJj-M2-Yt-NDM1-YTkx-YTU3-Mz-I5-Xk-Ey-Xk-Fqc-Gde-QXVy-MTQ2-ODE0

Σύμφωνα λοιπόν με τα όσα γίνονται γνωστά από την αρχή της σειράς, είναι ότι θα παρελάσει καθε καρυδιάς serial καρύδι, ενώ παράλληλα ξεκινά να χτίζεται η ιστορία του BTK killer (με το πραγματικό όνομα Dennis Rader) ο οποίος από το 1974 έως και το 1991 δολοφόνησε δέκα ανθρώπους, ενώ συνελήφθη το 2005 για τις πράξεις του και αυτό κατά λάθος.

imageΟπότε από την αρχή αντιλαμβανόμαστε ότι οι “συνεντεύξεις” έχουν σαν κύριο σκοπό να λειτουργήσουν σαν “αποκωδικοποιητές” για όλες τις ανοιχτές υποθέσεις που εξελίσσονται παράλληλα. Σε αυτές βλέπουμε πρωτοκαθεδρίες serial ονομάτων όπως τους Ed Kemper, David Berkowitz και Charles Manson. Οι ηθοποιοί δε που ερμηνεύουν τους συγκεκριμένους ρόλους δίνουν ένα ρεσιτάλ ερμηνείας, όπου δεν ήμασταν λίγοι εκείνοι οι οποίοι καταφύγαμε στο Youtube, γιατί πολύ απλά δεν μπορούσαμε να “αφομοιώσουμε” την ομοιότητα, είτε σε εμφάνιση είτε σε συμπεριφορά.

Το καστ

Οι 2 βασικοί χαρακτήρες της σειράς αποτελούν μια κοινωνική αντίφαση από μόνοι τους. Ο Holden είναι ένας “αποστειρωμένος” ντετέκτιβ του FBI, που στην κυριολεξία κυκλοφορεί με manual, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που το άδειο βλέμμα του θα τον βάλει σε μπελάδες. Από τα πρώτα επεισόδια βλέπουμε τη ζωή του μέσα σε ένα άδειο διαμέρισμα που θα ζήλευε και το πιο καλοστρωμένο aibnb, ενώ παράλληλα γνωρίζει την Debbie, μια απελευθερωμένη χίπισσα η οποία εισβάλλει στον κόσμο του και παίζει ίσως να είναι και η μόνη χαρωπή στιγμή της ζωής του μέχρι και σήμερα. Να τις αγαπάτε τις χίπισσες, κάνουν καλό.

bb434157c2cb87cd06e72c2920b8179794-mindhunter-rsquare-w1200Από την άλλη ο ντετέκτιβ Tench, φαινομενικά τα έχει όλα. Η σύζυγος στο σπίτι μεγαλώνει ευτυχισμένη το παιδί, εκείνος χαίρει εκτίμησης των ανωτέρων του FBI, μέχρι που η εικόνα αρχίζει να δίνει απαντήσεις και το ονειρικό τοπίο μετατρέπεται σε μια ρεαλιστική οικογενειακή πραγματικότητα με τον Tench, να παλεύει να σώσει το γάμο του, ενώ παράληλα προσπαθεί να βρεί τρόπο ώστε να αποκτήσει την επικοινωνία που τόσο επιθυμεί με το γιό του. Το σκηνικό θα θολώσει ακόμα περισσότερο όταν ο μικρός Μπράιαν θα βρεθεί παρών στην δολοφονία ενός παιδιού, και από τότε ο Tench, όσο και αν προσπαθεί να ερμηνεύσει τις συμπεριφορές των serial killers, θα καταλάβει ότι δεν μπορεί να αποκωδικοποιήσει την πιο σημαντική για εκείνον, αυτή του εφτάχρονου γιού του.

69aee5aacf0a56819c3227da11692f37b1f94e35Τέλος όπως ανέφερα και νωρίτερα την ομάδα συμπληρώνει η Wendy Carr. Η Wendy είναι μια πετυχημένη ψυχολόγος στο χώρο της, που κρατά κρυφή όμως την προσωπική της ζωή, καθότι λεσβία. Αρχικά διατηρεί σχέση με μια πρώην καθηγήτρια της, κάτι το οποίο την εμποδίζει να σκεφτεί την μόνιμη εγκατάσταση της στο Quantico, μέχρι που όλα ανατρέπονται και αυτή η σχέση γίνεται φωτογραφίες σε ένα φάκελο στον υπολογιστή και των δύο. Καθόλη τη διάρκεια των 2 σεζόν η Wendy αφομοιώνεται στο χώρο σα να βρίσκεται στο φυσικό της περιβάλλον, ενώ παράλληλα ηγείται της ομάδας καθώς οι δύο παραπάνω δεν είναι και πολύ της “εμπιστοσύνης” ότι δε θα τα κάνουν όλα βουρδούγιο. Παράλληλα βλέπουμε τις δυσκολίες της Wendy στην προσπάθεια της να φτιάξει την προσωπική της ζωή, με επιτυχία που θα ζήλευε της Άρτας το γιοφύρι.

5da5e663695b581999229cc4Οι serial killers

H αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια οι αστυνομικές σειρές έδωσαν και πήραν, οπότε οι περισσότεροι από εμάς είτε μέσω της τηλεόρασης, είτε μέσω ντοκιμαντέρ στο Youtube έχουμε καταφέρει να εξοικειωθούμε λίγο περισσότερο με τον όρο “serial killers”. To μόνο θετικό της υπόθεσης είναι ότι αναλογικά οι περισσότερες τέτοιες υποθέσεις έλαβαν χώρα από τις αρχές της δεκαετίας του ’70 έως και τις αρχές της δεκαετίας του ’90, οπότε μπορούμε να πούμε ότι μιλάμε αφενός για μια “μαύρη” εποχή, αφετέρου όμως για μια περίοδο που η κοινωνία επέλεξε να αφήσει πίσω της, χωρίς να βρεθούν ευτυχώς μιμητές στο πέρασμα της.

Εδώ και αρκετή ώρα σκέφτομαι τι να πρωτοπώ για όλους όσους λαμβάνουν μέρος στις συγκεκριμένες συνεντεύξεις και η πραγματική αλήθεια είναι ότι δεν ξέρεις από που να αρχίσεις και που να τελειώσεις. Οπότε τι να κρατήσουμε; Ας κρατήσουμε το παρελθόν τους, πριν τα εκάστοτε γεγονότα, τότε που ξεκίνησαν όλα, τότε που οι Holden και Tench αποφασίζουν να βρούν την άκρη του νήματος για όλες τις υποθέσεις που σκοπεύουν να εξετάσουν.

Στην πλειοψηφία τους όλοι έχουν ένα βασικό κοινό παρονομαστή: Ένα σοβαρά προβληματικό οικογενειακό περιβάλλον. Οι περισσότεροι από αυτούς μεγάλωσαν σε οικογένειες όπου το “χάνει η μάνα το παιδί, και το παιδί τη μάνα” είναι η λιγότερη light εκδοχή για να ξεκινήσουμε τη συζήτηση μας.

Στην περίπτωση του Kemper, η μητέρα του λειτουργούσε (σύμφωνα με τον ίδιο πάντα) τελείως απαξιωτικά στο πρόσωπο του σα να ντρεπόταν για εκείνον, στην εκδοχή του Jerry Brudos, η αγάπη του για τα γυναικεία παπούτσια έκανε τη μητέρα του να τρελαθεί  (και όχι από τη χαρά της ) με αποτέλεσμα να καταστρέψει το ζευγάρι που εκείνος κρατούσε στα κρυφά, κάτι που τον έκανε να εξιταριστεί στην ιδέα του απαγορευμένου. Το ίδιο και σε όλες τις αντίστοιχες περιπτώσεις. Δε βρέθηκε ένας στην απέναντι καρέκλα, που δεν σταμάτησε να αφηγείται το οικογενειακό του Σιλμαρίλιον, με αποτέλεσμα οι δύο ντετέκτιβ να θεωρούν πως αξίζει η ταλαιπωρία που έχουν υποστεί και πως δεν πήγαν στο βρόντο όλες οι θυσίες που έχουν κάνει.

Η σειρά βέβαια φρόντισε να κλείσει τη δεύτερη σεζόν της με τον διάσημο πλέον Charles Manson, να δίνει ένα ρεσιτάλ παραφροσύνης μπροστά στους δύο έκπληκτους Holden και Tench. Σε περίπτωση λοιπόν που δεν είσαι γνώριμος, o Manson θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους master manipulators, καθώς χωρίς να πραγματοποιήσει κανένα φόνο, κατάφερε να πείσει τους followers του να κάνουν όλη τη “βρώμικη” δουλειά. Το αποτέλεσμα ολέθριο στο πέρασμα τους με 9 θύματα, ανάμεσα τους και την έγκυο γυναίκα του Roman Polanski, Sharon Tate. O Manson παρόλο που δεν έπαιξε ενεργό ρόλο στα εγκλήματα, φυλακίστηκε ισόβια μέχρι να δύσει ο ήλιος και μάλλον ανέπτυξε τη θεωρία του Helter Skelter στους τέσσερις τοίχους του κελιού του. Στη σειρά υποδήθηκε τον Manson, ο Damon Herriman, με ερμηνεία που μας έκανε να πιστέψουμε σε μια πιθανή νεκρανάσταση.

Η 3η σεζόν που δεν ήρθε ποτέ

Γιατί ρε Fincher, όχι δώσε μας μια ειλικρινή απάντηση γιατί. Αρχικά θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η δεύτερη σεζόν τελειώνει μεν, αλλά χωρίς να τελειώνει η ιστορία δε.

Η τελευταία υπόθεση που έχουν αναλάβει οι 2 ντετέκτιβ φαίνεται να έχει εξιχνιαστεί, χωρίς όμως να είναι και ιδιαίτερα σίγουροι, ενώ η σεζόν τελειώνει με τον BTK killer να ζεί τη φαντασίωση του, και να ετοιμάζεται για το επόμενο χτύπημα. Άρα;

Άρα έχουμε μπροστά μας μια αριστουργηματική σειρά, η οποία δεν ακολουθεί τη φυσική εξέλιξη της και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μένει στη μέση, να μην ολοκληρώνεται η ιστορία, κάτι που θεωρητικά είναι άδικο για το κοινό που την πίστεψε και την ακολούθησε τοποθετώντας την σε ένα αστυνομικό πάνθεον, που σειρές τύπου CSI, φαίνονται σαν Χτυποκάρδια στο Μπέβερλι Χιλς.

mindhunter-season-3-1566390899Δε γίνεται μια τόσο τέλεια εκτελεσμένη σύνθεση να μένει στη μέση λόγω συμφερόντων. Συγνώμη κύριε Fincher μου, και εγώ δε τα έχω βρεί σε σχέση μου αλλά το σπίτι δε το αφήσαμε ποτέ μισοβαμμένο.

Όλα έχουν τον κύκλο τους, ακόμα και αν είσαι σειρά στο Netflix, πόσο μάλλον και από τις καλύτερες που έχουν υπάρξει μέσα στη διάσημη πλατφόρμα. Τουλάχιστον να μας ανοίξουν ένα κυτίο παραπόνων να μπορούμε ο καθένας μας να εκφράσει τα παράπονα του στην ΠΑΕ Mindhunter μπας και συγκινηθεί κανείς και συνεχίσει το πολυαγαπημένο πρότζεκτ, που έμεινε μισό σαν παρατημένη γέφυρα δεξιά, στο Πέταλο του Μαλιακού.

Αυτά λοιπόν είχα να καταγγείλω και να καταγράψω, αν και κάτι πήρε το αυτί μου ότι ο Fincher επανέρχεται στο Netflix για crime thriller με τον Michael Fassbender. Άρα το αεροπλάνο χάλασε, το αεροπλάνο έπεσε, να ζήσουμε να τους θυμόμαστε, και του χρόνου σπίτια μας. Όχι όχι Fincher, σε καταλαβαίνω σε πρώην δε γυρνάμε ποτέ.. Πάμε για άλλα.

Ας δούμε λοιπόν τι θα δούμε στο επόμενο πρότζεκτ, και ας έχουμε στο μυαλό μας την τρίτη σεζόν του Mindhunter όπως θα ήθελε ο καθένας μας να τη δεί. Εκεί μας κατάντησαν οι αλήτες.

Χρύσα Αντωνιάδη