Faithless: To συγκρότημα που μας έκανε να αγαπήσουμε την “Insomnia” από το 1995 και μετά

Ο ήχος έχει χαρακτηριστεί από αρκετούς "φαινόμενο", ενώ άλλοι θεωρούν ότι ξεσηκώνει όλη τους την ύπαρξη. Δε μπορώ παρά να συμφωνήσω.

Υπάρχουν άπειρα κομμάτια ηλεκτρονικής μουσικής, αλλά λίγα εκείνα, στα οποία θα μπορούσαμε να γράψουμε μια ολόκληρη ωδή.

Έχουμε κοπανιστεί με τις ώρες σε κλαμπ, έχουμε μεθύσει, έχουμε ξυπνήσει κάπου “ώπου” και τώρα ίσως στεκόμαστε να κοιτάμε ένα άλμπουμ μουσικών αναμνήσεων, το οποίο βέβαια είναι πάντα πρόθυμο να ξεσκονιστεί και να βγεί από το χρονοντούλαπο, με ήχο που θα μπορούσε να μας πείσει ότι κυκλοφόρησε μόλις χθές. Όχι ότι δεν είμαστε ικανοί να ξανακυληστούμε στο “βούρκο”, αλλά κουβαλάμε ένα history από ήχους και συναισθήματα που αντικειμενικά στο σήμερα, δυσκολευόμαστε λίγο πολύ να ξαναβρούμε. Μια τέτοια μουσική σχολή λοιπόν, ίδρυσαν οι Faithless κάπου στο μακρυνό-κοντινό 1995, ξεσηκώνοντας μας από ντιβάνια-καναπέδες, υπό τους θρυλικούς ήχους του πλέον ευαγγελικού – “Insomnia”.

3f229614625937cce86c55f7e9cb61ec-1000x1000x1Πρόσφατα έλιωνα κάτι δύσβατες ώρες στο youtube, μέχρι που στα προτεινόμενα εμφανίστηκε να φιγουράρει μετά από κάτι χρονάκια, το Insomnia. Στο μυαλό μου είχε ξεθωριάσει το vibe του άσματος, αλλά τελικά μερικά πράγματα είναι όντως σαν το ποδήλατο, δε τα ξεχνάς ποτέ!

Οι Faithless σχηματίστηκαν στο Λονδίνο το 1994, από τους Rollo, τη Sister Bliss και τον μέγα “μάγιστρο” Maxi Jazz. Συστήθηκαν στο κοινό την ίδια χρονιά με το ντεμπούτο single “Salva Mea (Save Me)”, με τον Jazz να αποτελεί τη φωνή των Faithless, τη Bliss να συνθέτει και να γράφει τα περισσότερα κομμάτια, ενώ ο Rollo αποτελούσε πάντα την αρχηγική μορφή και τον παραγωγό του συγκροτήματος.

Το Απρίλιο του 1996 κυκλοφόρησε επίσημα το ντεμπούτο άλμπουμ τους “Reverence”, οπου στη δέκατη θέση υπήρχε το “Insomnia”, βάζοντας φωτιά στην ηλεκτρονική μουσική με έναν από τους πιο ιδιαίτερους funky electro ήχους όλων των εποχών. Δεν είναι τυχαίο ότι μέχρι και σήμερα θεωρείται η μεγαλύτερη επιτυχία των Faithless, η οποία έθεσε ψηλά τον πήχη τόσο για τους ίδιους αλλά και για όλες τις “ηλεκτρονικές” γενεές που θα ακολουθούσαν.

71-NHa-Jj-Pq-GL-SS500

Το 2013 το “Insomnia”  ψηφίστηκε από το κοινό του Mixmag σαν το 5ο καλύτερο dance κομμάτι όλων των εποχών, ενώ το 2019 τιμήθηκε σαν διπλό πλατινιένιο άλμπουμ από την British Phonographic Industry (BPI).

Το κομμάτι αναφέρεται στην “αυπνία” που διηγείται ο Maxi Jazz: “I toss and I turn without cease, like a curse, open my eyes and rise like yeast, at least a couple of weeks since I last slept, kept takin’ sleepers, but now I keep myself pepped”. Θα μπορούσαμε αρκετοί να ταυτιστούμε με τους συγκεκριμένους στίχους και αν κρίνουμε από τη rave σκηνή των ’90s και τις καταχρήσεις που τη συνόδευαν, τότε καταλαβαίνουμε ότι σίγουρα ο ύπνος ήταν ένα δύσκολο και “‘απιαστο” όνειρο για αρκετούς εκεί έξω. Άρα ίσως κάπου εκεί να υπήρξε μια μικρή κάποια ταύτισης που να βοήθησε ακόμα περισσότερο στην επιτυχία του κομματιού, ποιός ξέρει.

Ο ήχος έχει χαρακτηριστεί από αρκετούς “φαινόμενο”, ενώ άλλοι θεωρούν ότι ξεσηκώνει όλη τους την ύπαρξη. Δε θα μπορούσα παρά να συμφωνήσω, έχοντας ήδη ακούσει το κομμάτι καμιά δεκαριά φορές. 

Παρασκευή λοιπόν και σας εύχομαι να ξενυχτήσετε μόνο για καλούς λόγους, even though we still can’t get no sleep!

Y.Γ: Τα 90.000.000 views κάτι ξέρουν.

Χρύσα Αντωνιάδη

Χρύσα Αντωνιάδη
I used to get upset by people not understanding me, but I’ve made a career out of it now...

LATEST

Samo Lives: Μια νέα βιογραφική ταινία για τη ζωή του Jean-Michel Basquiat

Η ιστορία της ανόδου και της πτώσης του Jean-Michel Basquiat οδεύει προς μια νέα κινηματογραφική...

#HairhasNoGender: H νέα καμπάνια του Pantene ξεχωρίζει και μιλά για τα αυτονόητα

Ότι μαλλιά και αν ονειρεύεσαι, είμαστε δίπλα σου! Καιρό είχαμε να δούμε (από την πλειστόκαινο...

Spider-Man: Μια σελίδα από το κόμικ του 1984 πωλήθηκε για 3,36 εκατ. δολάρια

Μία μόνο σελίδα από ένα κόμικ του 1984 του Spider-Man πωλήθηκε σε δημοπρασία για το...

Οι γυναικείες φωνές της Punk Rock σκηνής

Από όταν μπήκε η Punk στη ζωή μας, κατάφερε να επηρεάσει με μηνύματα και ιδεολογίες...

Share this post

MUSTS

Korn: Δεύτερο single από τον επερχόμενο δίσκο “Requiem”

Καθώς οι μέρες πλησιάζουν για την κυκλοφορία του πολυαναμενόμενου νέου άλμπουμ των Korn, το συγκρότημα...

American Horror Story: Double Feature – Review 10ης Season

Λίγες σειρές στις μέρες μας καταφέρνουν να φτάσουν στην 10η σεζόν και σίγουρα κάποιος θα...

#HairhasNoGender: H νέα καμπάνια του Pantene ξεχωρίζει και μιλά για τα αυτονόητα

Ότι μαλλιά και αν ονειρεύεσαι, είμαστε δίπλα σου! Καιρό είχαμε να δούμε (από την πλειστόκαινο...

FOLLOW US:

Punked