Εκκεντρικοί Ήρωες: Το σινεμά του Παναγιώτη Ευαγγελίδη από το Cinobo

07/12/2023

Πρωτοπόρος στη δημιουργία queer κινηματογράφου και πολυγραφότατος σεναριογράφος και μεταφραστής, ο Παναγιώτης Ευαγγελίδης μάς βλέπει όλους σαν εκκεντρικούς ήρωες. Μέσα από ταινίες-πορτρέτα, αφηγείται πραγματικές ζωές, πραγματικών ανθρώπων. Για ένα και μοναδικό τριήμερο, βλέπουμε στη μεγάλη οθόνη τη φιλμογραφία του και συζητάμε για την ορατότητα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας στο σινεμά.

Από την Παρασκευή 15 έως την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2023, το Cinobo παρουσιάζει ένα αφιέρωμα στο σινεμά του Παναγιώτη Ευαγγελίδη, με τίτλο Εκκεντρικοί Ήρωες. Προβάλλονται τα ντοκιμαντέρ Οι Γάμοι της Τήλου, Ίρβινγκ Παρκ και Λάμπουν στο Σκοτάδι, ενώ σε συνεργασία με με την ΑμΚΕ Interferences και την Εφημερίδα των Συντακτών, την πρώτη προβολή της Παρασκευής θα ακολουθήσει πάνελ και συζήτηση γύρω από το θέμα του ισότιμου δικαιώματος στον γάμο σήμερα. Το αφιέρωμα θα πραγματοποιηθεί στον κινηματογράφο Αλεξάνδρα Europa Cinemas Πατησίων, με μειωμένη τιμή εισιτηρίου 3 ευρώ. Στη συνέχεια, η ταινία Οι Γάμοι της Τήλου θα ανέβει στην πλατφόρμα του Cinobo στις 19 Δεκεμβρίου.

Ακολουθεί το πρόγραμμα του αφιερώματος στον κινηματογράφο Αλεξάνδρα Europa Cinemas Πατησίων (Πατησίων 79 και Αλεξάνδρας):

Παρασκευή 15/12

19:00 | Οι Γάμοι της Τήλου

20:20-21:30 | Πάνελ – Συζήτηση “15 χρόνια μετά τους ομόφυλους Γάμους στην Τήλο: διαρκής αγώνας για ισότητα”*

Σάββατο 16/12

20:45 | Οι Γάμοι της Τήλου

22:30 | Ίρβινγκ Παρκ

Κυριακή 17/12

17:00 | Λάμπουν στο Σκοτάδι

22:30 | Οι Γάμοι της Τήλου

*Το Cinobo σε συνεργασία με την ΑμΚΕ Interferences και την Εφημερίδα των Συντακτών θα πραγματοποιήσει με την ολοκλήρωση της πρώτης προβολής του αφιερώματος συζήτηση γύρω από το θέμα του ισότιμου δικαιώματος στον γάμο σήμερα. Στο πάνελ της συζήτησης θα συμμετέχουν οι Βαγγέλης Μάλλιος (διδάκτωρ νομικής, δικηγόρος), Στέλλα Μπελιά (Πρόεδρος της συλλογικότητας “Οικογένειες Ουράνιο Τόξο”), Έλενα Όλγα Χρηστίδη (επιστημονικά συνυπεύθυνη, Orlando LGBT) και ο σκηνοθέτης Παναγιώτης Ευαγγελίδης. Ο συντονισμός του πάνελ θα γίνει από τους δημοσιογράφους της Εφημερίδας των Συντακτών, Δημήτρη Αγγελίδη και Ναταλί Χατζηαντωνίου.

Λίγα λόγια για τις ταινίες:

Οι Γάμοι της Τήλου (Tilos Weddings, 2022)

Κομβικής σημασίας για την ιστορία των ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων στη χώρα μας, οι γάμοι της Τήλου αποκτούν το ντοκιμαντέρ που τους αξίζει και απαθανατίζονται με νοσταλγία και συγκίνηση ως μια πολύτιμη μαρτυρία για τις επόμενες γενιές.

Ίρβινγκ Παρκ (Irving Park, 2019)

Ζωές που μοιάζουν περιθωριακές, με ελευθερία που πηγάζει μέσα από ρόλους που παραπέμπουν στο αντίθετο και μια καθημερινότητα απλή παρά την όποια αντισυμβατικότητα. Αντιθέσεις και ειλικρίνεια στον φακό του Ευαγγελίδη που εξερευνά τα όρια της ατομικής ελευθερίας σε μια σχέση με τρόπο που εκπλήσσει.

Λάμπουν στο Σκοτάδι (They Glow in the Dark, 2013)

Όταν ο σωματικός και ψυχολογικός πόνος σε καταβάλλει τις περισσότερες ώρες της ημέρας, υπάρχει μόνο η ελπίδα, σαν μικρό φως που λάμπει στο σκοτάδι, σαν τις κεραμικές κούκλες των δύο κεντρικών χαρακτήρων. Εξαιρετική σύνδεση προσωπικών βιωμάτων με τον χώρο, ένας ύμνος στην αλληλοϋποστήριξη.

Βιογραφικό Παναγιώτη Ευαγγελίδη

 Γεννήθηκε, ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ως συγγραφέας, μεταφραστής, σκηνοθέτης και σεναριογράφος. Έχει σκηνοθετήσει επτά ταινίες τεκμηρίωσης, τα μικρού μήκους Τσιπ και Όβι (2008) και Δίπτυχο: Η Αγάπη που δεν Λέει το Όνομά της (2011), και τα μεγάλου μήκους Η Ζωή και ο Θάνατος του Σέλσο Τζούνιορ (2011), Λάμπουν στο Σκοτάδι (2013), Καθαρή Ζωή (2015), Ίρβινγκ Παρκ (2019), Οι Γάμοι της Τήλου (2022). Ως σεναριογράφος έχει συνεργαστεί, μεταξύ άλλων, με τον Πάνο Κούτρα, με τον οποίο έχει συνυπογράψει τις ταινίες Αληθινή Ζωή, Στρέλλα και Ξενία.


Σχετικά με το Cinobo

Το Cinobo είναι η ελληνική streaming πλατφόρμα και εταιρία διανομής που ειδικεύεται στον ανεξάρτητο και arthouse κινηματογράφο. Ιδρύθηκε το 2020, έχει παρουσία σε Ελλάδα και Κύπρο και όραμά του είναι να φέρει το “μεγάλο σινεμά, σε όλες τις οθόνες”, συγκεντρώνοντας προσεκτικά επιλεγμένο κινηματογραφικό περιεχόμενο από όλο τον κόσμο και την Ελλάδα που είναι συχνά διάσπαρτο ή και δυσεύρετο. Σήμερα, το Cinobo δίνει πρόσβαση στον μεγαλύτερο κατάλογο ανεξάρτητου κινηματογράφου μέσω μιας εκτενούς επιμελημένης online ταινιοθήκης για όλες τις διαθέσεις. Η πρόσβαση στην πλατφόρμα είναι δυνατή από εφαρμογή σε Smart TV, smartphone και tablet και μέσω του cinobo.com σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Ο χρήστης έχει τη δυνατότητα δωρεάν δοκιμής για 14 ημέρες και έκτοτε με 8.99€/ μήνα, δίχως μακροχρόνιες δεσμεύσεις, έχει απεριόριστη πρόσβαση σε όλο τον κατάλογο, με δυνατότητα παρακολούθησης από 2 οθόνες ταυτόχρονα και δυνατότητα προβολής εκτός σύνδεσης.

 Επισκεφτείτε το Cinobo στα:

www.cinobo.com | Facebook | Instagram | YouTube | LinkedIn | TikTok

 

Previous Story

Τηλεοπτική σειρά για την ιστορία των Pussy Riot

Next Story

“Back to Black”: H βιογραφική ταινία για την Amy Winehouse έρχεται στη μεγάλη οθόνη τον Απρίλιο του 2024

Latest from Blog

Όσκαρ 2025: Στις 2 Μαρτίου η τελετή απονομής

Το κόκκινο χαλί της μεγαλύτερης κινηματογραφικής βραδιάς του Χόλιγουντ θα στρωθεί μία εβδομάδα νωρίτερα το 2025. Πιο συγκεκριμένα η 97η απονομή των βραβείων Όσκαρ θα πραγματοποιηθεί στις 2 Μαρτίου, σύμφωνα με την…
Punked
Go toTop