Monday, March 4, 2024

“Do Not Expect Too Much From the End of the World” – Από 1 Φεβρουαρίου στους κινηματογράφους και σύντομα αποκλειστικά στο cinobo.com

'Ενα καθηλωτικό φιλμ-κολάζ ανάμεσα στον παραλογισμό και στο αγνό σοκ.

Ο σπουδαιότερος κινηματογραφικός χρονογράφος της εποχής μας πιο αιχμηρός από ποτέ. Μετά το Ατυχές Πήδημα ή Παλαβό Πορνό, ο Ράντου Ζούντε συνθέτει μια ακατάταχτη αστική road movie σάτιρα για την εποχή του gig economy και των social media, σε ένα καθηλωτικό φιλμ-κολάζ ανάμεσα στον παραλογισμό και στο αγνό σοκ.

Σύνοψη

Μια ιστορία για το σινεμά, τα social media και την οικονομία, σε δύο μέρη: Καταπονημένη και κακοπληρωμένη, η Άντζελα διασχίζει όλο το Βουκουρέστι για να κάνει το κάστινγκ για ένα εταιρικό «βίντεο για την ασφάλεια στην εργασία», που της ανατέθηκε από μια πολυεθνική εταιρεία. Όταν ένας από τους συνεντευξιαζόμενους αποκαλύπτει την ευθύνη της εταιρείας για το ατύχημά του, ξεσπά ένα σκάνδαλο, μπροστά σε μια ακίνητη, ασυγκίνητη κάμερα.

do not

Σημείωμα σκηνοθέτη Ράντου Ζούντε

Το Μην Περιμένετε και Πολλά από το Τέλος του Κόσμου (ο τίτλος παραθέτει έναν αφορισμό του Πολωνού ποιητή Στανισλάβ Γέρζυ Λετς) είναι μια αποσπασματική ταινία (ένα μέρος κωμωδία, ένα μέρος road-movie, ένα μέρος ταινία μοντάζ, ένα μέρος ταινία βασισμένη στην κάμερα) για τη δουλειά, την εκμετάλλευση, τον θάνατο και τη νέα gig economy. Ταυτόχρονα, είναι μια ταινία που πραγματεύεται το δύσκολο πρόβλημα της παραγωγής εικόνας. Όλα αυτά είναι στο επίπεδο της επιφάνειας, όπως λένε – αλλά το φιλμ έχει μόνο αυτό το ένα επίπεδο, είναι ένα φιλμ επιφανειών, ένα φιλμ χωρίς βάθος. Και είναι μια ταινία που στη δομή και στη σκηνοθεσία της είναι ακόμα πιο ερασιτεχνική από τις τελευταίες μου ταινίες. Αλλά αυτό δεν θα έπρεπε να είναι πρόβλημα, ο Ριβέτ δεν επαίνεσε τον Ροσελίνι γράφοντας: «Οι ταινίες του Ροσελίνι γίνονται όλο και πιο εμφανώς ερασιτεχνικές ταινίες»; Οι Ιλίνκα Μανολάκε, Οβίντιου Πίρσαν και Νίνα Χος παίζουν τους κύριους ρόλους.

Director Radu Jude %C2%A9Micro Film photo Silviu Ghetie

Βιογραφικό σκηνοθέτη

Ρουμάνος σκηνοθέτης και σεναριογράφος. Το 2006 γύρισε τη μικρού μήκους ταινία The Tube with a Hat, η οποία κέρδισε περισσότερα από 50 διεθνή βραβεία. Το ντεμπούτο μεγάλου μήκους του Ζούντε The Happiest Girl in the World (2009) επιλέχθηκε για περισσότερα από 50 διεθνή φεστιβάλ κινηματογράφου. Ακολούθησαν οι ταινίες Aferim!, Scarred Hearts και Everybody in Our Family, οι οποίες απέσπασαν πολλά βραβεία. Η διεθνής πρεμιέρα του The Dead Nation στο Λοκάρνο το 2017 αποτέλεσε το ντεμπούτο του στο ντοκιμαντέρ. Το I Do Not Care If We Go Down In History as Barbarians (2018) κέρδισε την Κρυστάλλινη Σφαίρα για την Καλύτερη Ταινία και το Βραβείο Europa Cinemas Label στο Κάρλοβι Βάρι το 2018. Οι ταινίες του Uppercase Print και The Exit of the Trains έκαναν πρεμιέρα στο Forum της Μπερλινάλε το 2020. Η τελευταία του ταινία, το Ατυχές Πήδημα ή Παλαβό Πορνό, κέρδισε τη Χρυσή Άρκτο στην Μπερλινάλε το 2021. Το καλοκαίρι του 2021 ο Ζούντε βρέθηκε στο Λοκάρνο (στο τμήμα Corti d’Autore) με τη μικρού μήκους Caricaturana, αλλά και στο Φεστιβάλ Βενετίας (εκτός διαγωνιστικού) με τη μικρού μήκους Semiotic Plastic. Η τελευταία του μικρού μήκους, με τίτλο The Potemkinists, έκανε πρεμιέρα στο Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών το 2022 και έχει ταξιδέψει σε περισσότερα από είκοσι φεστιβάλ μέχρι σήμερα.

Συντελεστές

Σενάριο |  Σκηνοθεσία: Ράντου Ζούντε

Φωτογραφία: Μάριους Παντούρου

Μοντάζ: Κάταλιν Κριστούτιου

Κοστούμια: Ράντου Ζούντε

Μακιγιάζ: Μπιάνκα Μποερόιου

Ήχος: Μάριους Λεφτάρατσε

Πρωταγωνιστούν: Ιλίνκα Μανολάκε, Οβίντιου Πίρσαν, Νίνα Χος, Ντορίνα Λάζαρ

Διάρκεια: 163’

Χώρα, Έτος Παραγωγής: Ρουμανία, Λουξεμβούργο, Γαλλία, Κροατία, 2023

Από 1 Φεβρουαρίου στους κινηματογράφους και σύντομα αποκλειστικά στο cinobo.com


Σχετικά με το Cinobo

Το Cinobo είναι η ελληνική streaming πλατφόρμα και εταιρία διανομής που ειδικεύεται στον ανεξάρτητο και arthouse κινηματογράφο. Ιδρύθηκε το 2020, έχει παρουσία σε Ελλάδα και Κύπρο και όραμά του είναι να φέρει το “μεγάλο σινεμά, σε όλες τις οθόνες”, συγκεντρώνοντας προσεκτικά επιλεγμένο κινηματογραφικό περιεχόμενο από όλο τον κόσμο και την Ελλάδα που είναι συχνά διάσπαρτο ή και δυσεύρετο. Σήμερα, το Cinobo δίνει πρόσβαση στον μεγαλύτερο κατάλογο ανεξάρτητου κινηματογράφου μέσω μιας εκτενούς επιμελημένης online ταινιοθήκης για όλες τις διαθέσεις. Η πρόσβαση στην πλατφόρμα είναι δυνατή από εφαρμογή σε Smart TV, smartphone και tablet και μέσω του cinobo.com σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Ο χρήστης έχει τη δυνατότητα δωρεάν δοκιμής για 14 ημέρες και έκτοτε με 8.99€/ μήνα, δίχως μακροχρόνιες δεσμεύσεις, έχει απεριόριστη πρόσβαση σε όλο τον κατάλογο, με δυνατότητα παρακολούθησης από 2 οθόνες ταυτόχρονα και δυνατότητα προβολής εκτός σύνδεσης.

 Επισκεφτείτε το Cinobo στα:

www.cinobo.com | Facebook | Instagram | YouTube | LinkedIn | TikTok

Share post:

POPULAR

More like this
Related

Οι In Flames έδωσαν στη δημοσιότητα ένα νέο lyric βίντεο για το “A Dialogue In B Flat Minor”

Οι Σουηδοί In Flames έδωσαν στη δημοσιότητα ένα νέο...

“Horizon: An American Saga” – Το πρώτο trailer δια χειρός Kevin Costner

Δόθηκε στη δημοσιότητα μία πρώτη εικόνα από τη φιλόδοξη...

Άγαλμα του Lemmy Kilmister θα ανεγερθεί στη γενέτειρά του

Άγαλμα του αείμνηστου αρχηγού των Motörhead Lemmy Kilmister θα...

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: 25 αγαπημένα τραγούδια των Janis Joplin και Amy Winehouse

Ανήκουν σε δύο εντελώς διαφορετικές εποχές, σε δύο γενιές...
Punked