Διάσημοι συγγραφείς που πέθαναν στον άσσο

Date:

Η εικόνα ενός φτωχού συγγραφέα που παλεύει για μια θέση στα ράφια των βιβλιοπωλείων, μπορεί να θεωρηθεί συνηθισμένη, στην κοινή φαντασία. Ποιός θα μπορούσε εξάλλου να πιστέψει ότι κάποιος θα μπορούσε να κάνει, περιουσία από τα βιβλία του και μόνο;

Παρόλο που αυτή η εικόνα δεν ταιριάζει στους περισσότερους διάσημους συγγραφείς εκεί έξω, υπάρχουν μερικοί αξιόλογοι του είδους, οι οποίοι ενώ έχουν κερδίσει μια ιδιαίτερη θέση στην καρδιά μας, δεν κατάφεραν να βγάλουν ούτε μια δεκάρα από το επάγγελμα τους. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν τους στάθηκε εμπόδιο στην καριέρα τους, μέχρι να κατακτήσουν μια θέση στο πάνθεον των καλύτερων συγγραφέων, όλων των εποχών. Οι παρακάτω μας το αποδεικνύουν:

H.P. Lovecraft

O Lovecraft ήταν Αμερικανός συγγραφέας, φανταστικής λογοτεχνίας τρόμου. Ήταν, ίσως, από τους πρώτους που έδωσαν στις ιστορίες τους έναν τόνο επιστημονικής φαντασίας. Η μυθολογία του Cthulhu, είναι μια συλλογή από μυθιστορήματα που συνδέονται μεταξύ τους και μικρές ιστορίες, οι οποίες αποτέλεσαν έμπνευση για σημαντικούς νεώτερους συγγραφείς της εποχής μας, από τον Stephen King έως τον Alan Moore.

Από μόνη της η ορολογία Lovecraftian χρησιμοποιείται για να περιγράψει την ιδιαίτερη ταυτότητα των μυθιστορημάτων του, στην σύγχρονη συγγραφική κουλτούρα.

H_P_Lovecraft_June_1934Παρόλο που δούλεψε όλη του τη ζωή σαν συγγραφέας, δεν κατάφερε ποτέ να βγάλει χρήματα, έστω για να καλύψει τις πρωταρχικές του ανάγκες. Δεν ήταν λίγες οι φορές που αναγκάστηκε να στερηθεί ακόμα και το φαγητό του για να μπορέσει να αγοράσει γραμματόσημα. Τα πράγματα θα μπορούσαν να είχαν πάρει μια διαφορετική οικονομική τροπή, αν είχε υλοιποιηθεί το πρότζεκτ που σχεδίαζε με τον Harry Houdini, δυστυχώς όμως ο θάνατος του δεύτερου, έριξε την προσπάθεια τους στο κενό.

Η δύσκολη οικονομική του κατάσταση, δεν του επέτρεπε να απαντήσει καν σε εκδότες οι οποίοι ζητούσαν να αγοράσουν το υλικό του. Η μόνη επιθυμία του Lovecraft ήταν να ζήσει από το επάγγελμα του κάτι το οποίο δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ. Πέθανε το 1937 από καρκίνο στην ηλικία των 46 ετών.

Franz Kafka

Ο  Franz Kafka, ήταν ένας από τους πιο σημαντικούς λογοτέχνες του 20ού αιώνα. Έζησε και δούλεψε την Πράγα στις αρχές του 20ου αιώνα. Χαρακτηρίστηκε ως ο σπουδαιότερος μοντερνιστής γερμανόφωνος πεζογράφος.

Ανάμεσα στα έργα του υπάρχουν Η Μεταμόρφωση και Η Δίκη, τα οποία ενέπνευσαν φιλόσοφους και αποτέλεσαν ένα είδος συμβόλου της αγωνίας του σύγχρονου ανθρώπου, μέσω της επαναλαμβανόμενης περιγραφής ενός ασφυκτικού, γραφειοκρατικού και συχνά παράλογου περιβάλλοντος, μέσα στο οποίο δρουν οι ήρωες του. Ο όρος καφκικό, που έχει καθιερωθεί ως ορολογία, συμπυκνώνει την ατμόσφαιρα που αποπνέει το σύνολο του έργου του και χρησιμοποιείται σήμερα, για τον χαρακτηρισμό κάθε έργου τέχνης που εμφανίζει κοινά χαρακτηριστικά.

Kafka1906_cropped_zpsybbsctzrΌπως και στην περίπτωση του Lovecraft, ο Κάφκα δημοσίευσε μερική από τη δουλειά του όσο ζούσε. Παρόλα αυτά κράτησε το μεγαλύτερο κομμάτι της για τον εαυτό του και διέταξε να καταστραφεί μετά το θάνατο του. Οι φίλοι του δεν τον άκουσαν και στράφηκαν απευθείας σε εκδοτικούς οίκους.

Καθώς δεν μπορούσε να συντηρήσει τον εαυτό του μέσω της γραφής του, έκανε διάφορες δουλειές οι οποίες του επέτρεπαν να γράφει τα απογεύματα με την ησυχία του. Κατά τη διάρκεια της ζωής του ήταν άγνωστος στο ευρύ κοινό, αλλά έγνε διάσημος αμέσως μετά το θάνατο του στην ηλικία των 40 ετών.

Emily Dickinson

Η Emily Dickinson ήταν αμερικανίδα ποιήτρια η οποία έγραψε σχεδόν 1800 ποιήματα, και δεν δημοσίευσε ποτέ παραπάνω από μερικά.

emily_zps4ueinoci Ότι κατάφερνε να εκδοθεί, συνήθως έπαιρνε αρκετές διορθώσεις από τους εκδότες, σε σημείο το έργο της να αλλοιώνεται ριζικά. Μετά τον θάνατο της, η δουλειά της δεν έχει σταματήσει να δημοσιεύεται και να παίρνει τις καλύτερες κριτικές.

Όπως και στην περίπτωση του Κάφκα, ζήτησε να καταστραφεί το έργο της αμέσως μετά το θάνατο της το 1886. Ευτυχώς για εμάς κάτι τέτοιο δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ. Η μικρότερη αδερφή της, κατάφερε να βρεί το αδημοσίευτο υλικό και κατόρθωσε να το τυπώσει 4 χρόνια μετά την ημερομηνία, που είχε οριστεί η καταστροφή του.

Marcel Proust

Ο Μαρσέλ Προυστ ήταν Γάλλος συγγραφέας, δοκιμιογράφος και κριτικός. Είναι περισσότερο γνωστός για το μυθιστόρημά του Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο, το οποίο κυκλοφόρησε σε επτά μέρη από το 1913 έως το 1927. Οι κριτικοί και οι συγγραφείς θεωρούν ότι ο Προυστ είναι ένας από τους συγγραφείς του 20ου αιώνα, με την μεγαλύτερη επιρροή.375px_Marcel_Proust_1895_zpst67unrawΜε μισή καρδιά κατάφερε να κάνει άλλες δουλειές. Ζούσε με τους γονείς του, οι οποίοι του άφησαν μια πολύ μικρή περιουσία. Ενώ έβγαλε ελάχιστα χρήματα σαν συγγραφέας, η δουλειά του έμεινε μισή και δεν εκτιμήθηκε όπως θα έπρεπε, μέχρι το θάνατο του σε ηλικία 51 ετών.

Edgar Allan Poe

Ένας συγγραφέας που δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις.

76652_004_60_D7_B595_zpsvf11jlcvTo λογοτεχνικό του έργο είχε σημαντική επίδραση στην παγκόσμια λογοτεχνία, αποτελώντας θεμέλιο λίθο για την εξέλιξη σύγχρονων λογοτεχνικών ειδών, όπως η αστυνομική λογοτεχνία ή οι ιστορίες τρόμου και φαντασίας.

Εγκατέλειψε την καριέρα του στην ακαδημία όπου έγινε καθηγητής όταν τελείωσε τις σπουδές του, για να αφοσιωθεί στο γράψιμο του. Δεν μπορούσε να επιβιώσει πουλώντας τα βιβλία του και συχνά ζητιάνευε χρήματα από τους φίλους του. Αυτό όμως δεν τον εμπόδισε να φέρει στην επιφάνεια την ποιοτική και ξεχωριστή δουλειά του. Λίγο πριν πεθάνει είχε αποκτήσει μια μικρή αναγνωρισιμότητα, αλλά σίγουρα όχι χρήματα για να μπορέσει να ζήσει με τον τρόπο που θα ήθελε.

Nancy Von X

Nancy Von X
Nancy Von X
Και εκεί που κάθεσαι ξανθιά και αμέριμνη λες "Βρε δεν κάνω ένα site, για όλα όσα μου καίνε το μυαλό και την ψυχή, εκτός από το μαλλί;". Και το κέρμα έπεσε φίλη/ε και η ιδέα έγινε πράξη και από τότε ποιός είδε τον Dali και δεν τον φοβήθηκε. Είμαι η Nancy και μπορείς να μου χρεώσεις ότι γράφεται και δημοσιεύεται στο Punked, αλλά στο κλείσιμο της ημέρας αγάπησε με, με τα ελαττώματα μου και ας μην έχω. Stay Punked!

Share post:

LATEST

MUSTS

Πέθανε ο Κωνσταντίνος Τζούμας σε ηλικία 78 ετών

Απεβίωσε σήμερα, Σάββατο σε ηλικία 78 ετών ο Κωνσταντίνος Τζούμας,...

‘Oλα όσα μας έταξε το Disney + (Ταινίες Ορόσημα)

Στις 14 Ιουλίου 2022, ήρθε (μετά από αρκετές καθυστερήσεις)...

Πόσες διασκευές του “Enjoy The Silence” είμαστε ικανοί να αντέξουμε;

Αγαπάμε ίσως και λατρεύουμε Depeche Mode! Το συγκρότημα από...
Punked