18 χρόνια χωρίς τον Quorthon αλλά με το αθάνατο πνεύμα των Bathory πάντα παρών

Η συνεισφορά του στη μουσική πραγματικά είναι τεράστια, ενώ ιδιαίτερη ήταν η στάση του και η συμπεριφορά του απέναντι στην μουσική και τον κόσμο. Δεν έκανε ποτέ συναυλίες, καθώς θεωρούσε πως του αποσπούν την προσοχή από την σύνθεσή μουσικής ενώ πολύ σπάνια έδινε και συνεντεύξεις

Date:

Στις 27 Μάϊου 2021 οι Σουηδοί Bathory αναγνωρίστηκαν από τους συμπατριώτες τους για την προσφορά τους στην μουσική καθώς εντάχθηκαν στο Σουηδικό Hall Of Fame. Μία διάκριση που δυστυχώς ο ιθύνων νους και μοναδικό μέλος του συγκροτήματος, Quorthon (Thomas Börje Forsberg), δεν ήταν παρών καθώς στις 3 Ιουνίου 2022 συμπληρώθηκαν 18 χρόνια από τον θάνατο του.

Ο Σουηδός μουσικός, ιδρυτής και συνθέτης των Bathory ξεκίνησε το 1983, επηρεασμένος από τους Venom κατά κύριο λόγο, κάτι που δεν παραδέχτηκε ποτέ χαρίζοντας μας επικές ατάκες στην “κόντρα” του με τον Cronos (μπασίστας/τραγουδιστής των Venom). Επίσης άλλες του επιρροές ήταν ο Wagner, οι Kiss, οι Black Sabbath και οι Motörhead. Οι Bathory κυκλοφόρησαν δώδεκα άλμπουμ και θεωρούνται, όχι άδικα, οι πατέρες του Black Metal, καθώς το τρίτο τους άλμπουμ, “Under the Sign of the Black Mark” που κυκλοφόρησε το 1987 αποτελεί την βίβλο του είδους και έναν δίσκο πάνω στον οποίο, στη Νορβηγία αρχικά και στον υπόλοιπο κόσμο στη συνέχεια, θα χτιστούν καριέρες και περιουσίες.

Εκτός από τον Black Metal ήχο οι Bathory έχουν επίσης τεράστια συνεισφορά και στο λεγόμενο Viking Metal, καθώς από το άλμπουμ του 1988 “Blood Fire Death” άρχισε να δείχνει την αγάπη του για το επικό στοιχείο για να γιγαντωθεί η αγάπη αυτή στον δίσκο “Hammerheart” του 1991. Από αυτό το άλμπουμ, το τραγούδι ”One Rode to Asa Bay” θα αποτελέσει και το πρώτο επίσημο μουσικό βίντεο των Bathory, κάνοντας τον Quorthon γνωστό στην Αμερική μέσω της εκπομπής Headbanger’s Ball του MTV.

Ο Quorthon θα συνεχίσει την δημιουργική του πορεία και τα επόμενα χρόνια αλλά η μοίρα είχε άλλα σχέδια για τον ίδιο καθώς δεν θα τον αφήσει να ολοκληρώσει την τριλογία των Nordland άλμπουμ, κυκλοφόρησε το πρώτο και δεύτερο μέρος το 2002 και το 2003 αντίστοιχα, καθώς έφυγε για την Valhalla στις 3 Ιουνίου 2004 από ανακοπή καρδιάς. Η συνεισφορά του στη μουσική πραγματικά είναι τεράστια, ενώ ιδιαίτερη ήταν η στάση του και η συμπεριφορά του απέναντι στην μουσική και τον κόσμο. Δεν έκανε ποτέ συναυλίες, καθώς θεωρούσε πως του αποσπούν την προσοχή από την σύνθεσή μουσικής ενώ πολύ σπάνια έδινε και συνεντεύξεις. Πειραματιζόταν συνεχώς με τον ήχο του, τολμούσε και έφτασε σε σημείο να δημιουργήσει δύο υποείδη της Metal μουσικής. Αναμφίβολα ένας από τους πιο επιδραστικούς μουσικούς της Metal σκηνής και σίγουρα ο ακραίος ήχος θα ήταν πολύ διαφορετικός χωρίς αυτόν.

Nick Manous

 

Nick Manous
Nick Manous
Ποτέ δεν είχα αυτό που λέμε το μικρόβιο ώστε να εξωτερικεύω τις απόψεις και την γνώμη μου για το οτιδήποτε. Η αλήθεια είναι ότι ο κύριος λόγος ήταν ότι δεν μ’ ένοιαζε και ιδιαίτερα η άποψη των υπολοίπων, έτσι πορευόμουν ως αυτό που λέμε μοναχικός λύκος στο συγκεκριμένο θέμα στα όρια του κλισέ μισανθρωπισμού. Αφήνοντας λοιπόν το «σκοτεινό» μου παρελθόν και έχοντας παρακινηθεί από την Σουαδέλα του Punked, βρίσκομαι πια εδώ να σας μεταφέρω οτιδήποτε περίεργο και ιδιαίτερο ξεθάβω και σχετίζεται με Metal/Rock μουσική, σειρές, ταινίες και videogames.

Share post:

LATEST

Elvis – Ο Austin Butler μεταμορφώνεται στον Βασιλιά!

Μισώ τις μουσικές βιογραφίες. Μισώ τις μουσικές βιογραφίες και περισσότερο μισώ τους πρωταγωνιστές τους. Δεν έχω κάποια προκατάληψη. Δεν μπήκα να δω το Bohemian...

MUSTS

Επίσημο μουσικό βίντεο από τους Queensrÿche για το νέο τραγούδι “In Extremis”

Οι Queensrÿche έδωσαν στην δημοσιότητα ένα νέο μουσικό βίντεο...

Ο Johnny Depp ξεκινάει περιοδείες με τους Hollywood Vampires το 2023

Ο Johnny Depp οδεύει προς την Ευρώπη για περιοδεία...

Το μιούζικαλ “Back To The Future” επιστρέφει στο Broadway

Μετά τις επιτυχημένες παραστάσεις στο West End, το μιούζικαλ...
Punked