Dave Alexander: Ο πρώην μπασίστας των The Stooges που “έφυγε” στα 27 του χρόνια

Ο Dave Alexander συμμετείχε στα δύο πρώτα άλμπουμ του συγκροτήματος The Stooges και Fun House, μέχρι και την απόλυση του τον Αύγουστο του 1970 όταν εμφανίστηκε μεθυσμένος στο Goose Lake International Music Festival, σε σημείο που δεν μπορούσε να σταθεί στη σκηνή

Date:

Όταν πρωτοεμφανίστηκαν οι The Stooges το 1967, με “πρωταγωνιστή” την εμβληματική προσωπικότητα του Iggy Pop, έγινε από την αρχή κατανοητό ότι είχαν έρθει για να κάνουν χαμό. Το συγκρότημα από την αρχή ξεχώρισε για την διαφορετική προσέγγιση που είχε στον ήχο του rock and roll, αλλά και για τις αξιομνημόνευτες στιγμές του Iggy επάνω στη σκηνή.

Και ενώ οι The Stooges θα έγραφαν τη δική τους ιστορία μέσα στις επόμενες δεκαετίες, από νωρίς ξεκίνησαν τις εσωτερικές διαμάχες και τις αποχωρήσεις.

Στην αρχική σύνθεση του συγκροτήματος εκτός του Iggy Pop, ήταν ο κιθαρίστας Ron Asheton, ο ντράμερ Scott Asheton και στο μπασο ο Dave Alexander.

Ενώ τα μέλη του συγκροτήματος είχαν αρκετές φορές διακόψει τη συνεργασία μεταξύ τους, βρισκόντουσαν και πάλι στη σκηνή μετά από λίγο καιρό. Μια από τις στιγμές όμως που στιγμάτισαν την αρχική τους πορεία ήταν η αποχώρηση και λίγο αργότερα ο θάνατος του Dave Alexander από πνευμονία, σε ηλικία μόλις 27 ετών.

 

Ο Dave Alexander συνάντησε τα αδέρφια Ron και Scott Asheton στις αρχές του 1965, όταν είχε παρατήσει το σχολείο, και οι περισσότεροι τον γνώριζαν με το παρατσούλι “Zander”. Oι punk επιρροές τους ήταν έντονες, σε σημείο που ο Ron πούλησε τη μηχανή του για να πάνε στο live των The Who, και σε ένα κοινό εφηβικό όνειρο που είχαν να γνωρίσουν τους Beatles.

DAVE ALEXANDER

Οι τρείς τους συνάντησαν τον Iggy Pop το 1967, κατέληξαν στη δημιουργία των The Stooges, και ενώ ο Dave δεν ήταν και ο καλύτερος μπασίστας που θα μπορούσαν να έχουν, είχε τη θέληση να εξελιχθεί μέσα από το συγκρότημα, όπως και έγινε.

Ο Dave Alexander συμμετείχε στα δύο πρώτα άλμπουμ του συγκροτήματος The Stooges και Fun House, μέχρι και την απόλυση του τον Αύγουστο του 1970 όταν εμφανίστηκε μεθυσμένος στο Goose Lake International Music Festival, σε σημείο που δεν μπορούσε να σταθεί στη σκηνή. Τα μέλη του συγκροτήματος ένιωσαν εκτεθειμένα και απλά τον έδιωξαν με “συνοπτικές” διαδικασίες.

Ο Dave Alexander πέθανε από πνευμονία στις 10 Φεβρουαρίου του 1975, σε ηλικία μόλις 27 ετών, έπειτα από μόλυνση στο πάγκρεας η οποία σύμφωνα με τους γιατρούς, προκλήθηκε από την έντονη και συχνή κατανάλωση αλκοόλ.

Μέχρι και σήμερα ο Iggy Pop αναφέρεται στον Dave Alexander καθώς θεωρεί ότι ήταν εκείνος που καθόρισε ριζικά τον ήχο των The Stooges αφού αποτελεί σημαντικό δημιουργό των κομματιών “We Will Fall”, “Little Doll”, “Dirt” και “1970”.

Ο αντικαταστάτης του Dave , Mike Watt έχει τιμήσει αρκετές φορές τον προκάτοχο του αναφέροντας τον σε τραγούδια όπως το “The Angel’s Gate” και δεν είναι λίγες οι φορές που έχει εμφανιστεί στη σκηνή φορώντας μπλούζα με το πρόσωπο του Dave.

Χρύσα Αντωνιάδη

Χρύσα Αντωνιάδη
Χρύσα Αντωνιάδη
I used to get upset by people not understanding me, but I’ve made a career out of it now...

Share post:

LATEST

Frankenstein- “O χαμένος παράδεισος” από την Λένα Κιτσοπούλου

Τίποτα δεν με αγάπησε περισσότερο από ότι το αγάπησα εγώ. Αυτό δεν είναι τέρας’; Αριστουργηματική κυνικότητα ή το γενεαλογικό δέντρο του τέρατος που απλώνεται από...

MUSTS

Jack White: Fear of the Dawn – Μήπως μιλάμε για το δίσκο της χρονιάς;

Τα ελληνικά ραδιόφωνα κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου. Μιλάμε...

Ατυχήματα στα γυρίσματα ταινιών: Όταν ο Drago έστειλε τον Stallone στο νοσοκομείο στο “Rocky 4”

Το ατύχημα με ταχύπλοα, τα οποία συμμετείχαν στα γυρίσματα...
Punked