CretAquarium: Γίνε Κουστώ στο Ηράκλειο της Κρήτης

Μέσα σε περίπου μισή ώρα επίσκεψης με ή χωρίς ξεναγό ο επισκέπτης του CretAquarium μπαίνει στη… στολή του δύτη, νιώθει ωκεανογράφος και εξερευνητής και σαν μικρός Κουστώ γεμίζει εικόνες με χρώμα το απέραντο γαλάζιο, ξεφεύγει από την ρουτίνα της… στεριάς και ανακαλύπτει την ευαισθησία του για την θάλασσα και το περιβάλλον που μέσα από την καθημερινότητά του έχει ξεχαστεί.

Date:

Ο βυθός αποτελεί ένα περιβάλλον που μαγεύει και ταξιδεύει όλους όσους επιλέξουν να αφεθούν στο απέραντο γαλάζιο. Οι ιδιαίτεροι “κάτοικοί” του δημιουργούν τις προϋποθέσεις να αποφορτίσουν και να χαρίσουν ψυχική και πνευματική υγεία στους επισκέπτες τους.

Μίας πρώτης τάξεως ευκαιρία για ένα τέτοιο ταξίδι στα… χνάρια του Ζακ-Υβ Κουστώ είναι το CretAquarium. Εάν σχεδιάσεις ταξίδι για να απολαύσεις τις φετινές διακοπές σου στην πανέμορφη Κρήτη και ο δρόμος σου περνάει από το Ηράκλειο, τότε πρέπει να κάνει μία στάση στο βυθό του Θαλασσόκοσμου.

Πρόκειται για το πρώτο μεγάλο ενυδρείο της Ελλάδας, που δημιουργήθηκε για να δώσει σάρκα και οστά στο όραμα της τοπικής ερευνητικής κοινότητας, αλλά και της κοινωνίας της Κρήτης.

Εξειδικεύεται στην παρουσίαση των ειδών και των οικοσυστημάτων της δική μας Μεσογείου, που διαθέτει μοναδική βιοποικιλότητα. Διαθέτει συνολικά 60 ενυδρεία διαφόρων μεγεθών και αναπαριστά με μοναδική ακρίβεια τους κρητικούς και μεσογειακούς θαλάσσιους βυθούς.

Εκτός από την παρουσίαση των θαλάσσιων συγκατοίκων του πλανήτη μας το Ενυδρείο του Ηρακλείου έχει αναλάβει τον ρόλο να αφυπνίσει και να επιμορφώσει τους επισκέπτες όλων των ηλικιών αναφορικά με τον τεράστιο πρόβλημα της θαλάσσιας ρύπανσης και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα θαλάσσια είδη από τα πλαστικά που καταλήγουν να γίνουν η… τροφή τους.

Μέσα σε περίπου μισή ώρα επίσκεψης με ή χωρίς ξεναγό ο επισκέπτης του CretAquarium μπαίνει στη… στολή του δύτη, νιώθει ωκεανογράφος και εξερευνητής και σαν μικρός Κουστώ γεμίζει εικόνες με χρώμα το απέραντο γαλάζιο, ξεφεύγει από την ρουτίνα της… στεριάς και ανακαλύπτει την ευαισθησία του για την θάλασσα και το περιβάλλον που μέσα από την καθημερινότητά του έχει ξεχαστεί.

Η Βατοτρυγόνα, η θαλάσσια χελώνα Καρέττα Καρέττα, το Πλαγκτόν, ο Καρακούκος, θαλάσσια Ανεμώνη, το Ψάρι Κλόουν, τα Κόμπια, η Μέδουσα και ο Γύλος φορούν κάθε μέρα τα καλά τους και περιμένουν να σε υποδεχθούν.

Στο χώρο γίνονται επίσης συνέδρια, εκθέσεις, παιδικά πάρτι, ενώ πολύ ιδιαίτερο είναι το δείπνο στο ενυδρείο.

Φυσικά όλοι έχουν πρόσβαση μέσω της virtual ξενάγησης, ωστόσο η επίσκεψη στον μαγικό μπλε χώρο δεν συγκρίνεται με τίποτα.

Ανδρέας Αθανασούλης
Ανδρέας Αθανασούλης
Έμαθα τη μπαλίτσα από μικρός και ο τόπος συνάθροισης μου έδειξε το τι θα πει πειθαρχία, σεβασμός και πως η ανταλλαγή πληροφοριών και βιωμάτων παράγει κοινωνικοποίηση. Λίγο αργότερα ανακάλυψα ότι αφού δεν θα παίξω σε μεγάλο σύλλογο, μπορώ κάλλιστα να γραφώ γι αυτό. Με ξεκάθαρα αθλητικό τρόπο σκέψης και διαχείρισης των καθημερινών μου ζητημάτων βρήκα στο Punked το πρόσφορο χωράφι για να μοιραστώ τις απόψεις μου. Όχι απαραίτητα αθλητικές, καθώς μεγαλώνοντας προσάρμοσα τον αθλητικό τρόπο σκέψης και την κουλτούρα των ομαδικών αθλημάτων σε όλους τους τομείς της ζωής. Πιστεύω έντονα ότι αυτό είναι και το νόημα της ζωής. Ότι μου κάνει κλικ ή θα έκανα ο ίδιος θα φυτευτεί εδώ. Μουσική με ελληνικό rock ύφος, σειρές, βόλτες και σίγουρα βιβλία και videogames είτε αθλητικού περιεχομένου, είτε που προσεγγίσουν το βιογραφικό και το αληθινό γεγονός θα απασχολήσουν. Και άμπαλος να είσαι θα βρεις κάτι που θα σου δώσει να το σκεφτείς αλλιώς. Μέχρι τότε διαβάζω το υπόλοιπο καστ να νιώσω λίγο punked.

Share post:

LATEST

Frankenstein- “O χαμένος παράδεισος” από την Λένα Κιτσοπούλου

Τίποτα δεν με αγάπησε περισσότερο από ότι το αγάπησα εγώ. Αυτό δεν είναι τέρας’; Αριστουργηματική κυνικότητα ή το γενεαλογικό δέντρο του τέρατος που απλώνεται από...

MUSTS

Jack White: Fear of the Dawn – Μήπως μιλάμε για το δίσκο της χρονιάς;

Τα ελληνικά ραδιόφωνα κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου. Μιλάμε...

Ατυχήματα στα γυρίσματα ταινιών: Όταν ο Drago έστειλε τον Stallone στο νοσοκομείο στο “Rocky 4”

Το ατύχημα με ταχύπλοα, τα οποία συμμετείχαν στα γυρίσματα...
Punked