Ο Richard Stanley είναι ένα πονεμένο κεφάλαιο στο βιβλίο των σύγχρονων κινηματογραφιστών που δεν τα πήγανε τόσο καλά με το σύστημα. Οποιος έχει τις ιδιαίτερες cult δημιουργίες του στις αρχές των 90s, το “Dust Devil” και το “Hardware” μάλλον καταλαβαίνει για τι πράγμα μιλάμε. Οταν έφτασε η ώρα να πραγματώσει το όνειρό του, μια διασκευή του βιβλίου του H.G. Wells, “The Island of Dr. Moreau”, κατάφερε να εξασφαλίσει τη συνεργασία ενός μεγάλου χολιγουντιανού στούντιο, και κάπου εκεί τα πράγματα πήγαν κατά διαβόλου. Αυτή όμως είναι μια ιστορία για άλλο άρθρο. Ο Stanley όχι μόνο απολύθηκε αλλά εγκατέλειψε και άθλημα, ξαναπιάνοντας κάμερα μόνο για να γυρίσει κάποιες μικρού μήκους ταινίες, ντοκιμαντέρ, και γενικότερα αποτραβήχτηκε γενικά, βρίσκοντας την ησυχία του στο σπίτι του στα Πυρηναία Ορη. Και κάπως έτσι πέρασαν 22 χρόνια. Μέχρι που ξανάρχισε γυρίσματα για μεγάλου μήκους ταινία και μάλιστα βαδίζοντας σε μονοπάτια που άλλοι καταξιωμένοι σκηνοθέτες απέτυχαν να διασχίσουν: αυτά του H.P. Lovecraft.

Η ταινία λέγεται “Color Out of Space” και είναι βασισμένη στο ομώνυμο διήγημα που έγραψε ο Lovecraft το 1927 και θεωρείται ως μια από τις καλύτερες συγγραφικές δουλειές του, με τον Stephen King να δηλώνει πως ήταν η βασική του επιρροή για τη συγγραφή του βιβλίου “The Tommyknockers”.

Πρωταγωνιστεί ο Nicolas Cage στο ρόλο ενός πατέρα που μετακομίζει με την οικογένειά του σε μια φάρμα στην εξοχή αλλά η πτώση ενός μετεωρίτη επιφέρει αποκαλυπτικές συνέπειες για τους ίδιους και πιθανώς για τον κόσμο ολόκληρο. Συμπρωταγωνιστεί η Joely Richardson στο ρόλο της γυναίκας του, Τερέσα.

2

Φανατικός θαυμαστής του Lovecraft, ο Nicolas Cage δέχτηκε αμέσως την πρόταση να αναλάβει τον πρωταγωνιστικό ρόλο μαζί με το έτερο αρρωστάκι Stanley που ήταν ξεκάθαρο πως δεν θα ξαναέμπαινε σε μια κινηματογραφική διαδικασία χωρίς σοβαρό λόγο. Εχοντας διαβάσει πρώτη φορά το διήγημα σε ηλικία 12 χρονών, δε σταμάτησε ποτέ να αποτελεί κομμάτι της ζωής του και ήταν ένα από τα αγαπημένα αναγνώσματα τόσο του ίδιου όσο και της μητέρας του, διαβάζοντάς της το όσο εκείνη περνούσε τις τελευταίες της μέρες στο κρεβάτι του νοσοκομείου. Προσπαθώντας από το 2013 να βρει παραγωγούς να αναλάβουν το project, τελικά τους βρήκε στο πρόσωπο των Elijah Wood (ναι, του γνωστού Φρόντο), Daniel Noah και Josh C. Waller, οι οποίοι το 2018 έκαναν την ταινία “Mandy” χαρίζοντας στον Nicolas Cage την καλύτερη ταινία του εδώ και πολλά χρόνια. Ηταν οι ιδανικοί συνεργάτες για την μεταφορά του Lovecraft στη μεγάλη οθόνη και τελικά τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν αισίως τον Φεβρουάριο του 2019.

4Παρότι οι διασκευές του Lovecraft στο σινεμά δεν είναι λίγες, ήταν ως επί το πλείστον χαμηλής αξίας και μηδαμινού προϋπολογισμού. Το “Color Out of Space” μόνο, είχε γυριστεί σε ταινία ήδη πέντε φορές. Τα τελευταία χρόνια, ο Guillermo del Toro μετά από πολλές προσπάθειες έφτασε δυο φορές στα όρια του να ξεκινήσει γυρίσματα για το “At the Mountains of Madness” ενώ ο James Wan επιχείρησε να διασκευάσει το “The Call of Cthulhu”. Και οι δύο απέτυχαν. Ο Stanley πάντως θέλει να δει μια ταινία βασισμένη σε βιβλίο του Lovecraft σε παραγωγή ενός μεγάλου χολιγουντιανού στούντιο και με τον ανάλογο προϋπολογισμό. Κι ας μην είναι δική του.

Η ταινία έκανε πρεμιέρα στο τμήμα Midnight Madness του Φεστιβάλ του Τορόντο το 2019 και κυκλοφόρησε στους κινηματογράφους της Αμερικής στις 24 Ιανουαρίου 2020 αποσπώντας πολύ καλές κριτικές. Σύμφωνα με τον Stanley, θα είναι η πρώτη σε μια τριλογία ταινιών βασισμένων σε ιστορίες του Lovecraft. Μέχρι στιγμής είναι άγνωστο και μάλλον απίθανο αν θα κυκλοφορήσει με οποιονδήποτε τρόπο και στην Ελλάδα. Ισως στο φετινό Horrorant Film Festival;

Ορέστης Μαλτέζος