Cinema Sabaya – Από 9 Αυγούστου σε αποκλειστική Α’ προβολή στο cinobo.com

Οκτώ γυναίκες, Ισραηλινές και Παλαιστίνιες, παίρνουν μέρος σε ένα κινηματογραφικό εργαστήριο. Σε κάθε διαδοχικό γύρισμα, οι πεποιθήσεις τους ανατρέπονται κι έρχονται σταδιακά πιο κοντά.

Date:

Συγκινητική και ανθρώπινη ταινία για τη σημασία και τα δεινά του να είσαι γυναίκα στην εμπόλεμη ζώνη. Μια εξερεύνηση της δύναμης της κινηματογραφικής κάμερας να γκρεμίζει τα διαχωριστικά τείχη και να εισχωρεί βαθιά στην ψυχοσύνθεση όσων βρίσκονται μπροστά και πίσω από αυτή.

Σύνοψη

Οκτώ γυναίκες, Ισραηλινές και Παλαιστίνιες, παίρνουν μέρος σε ένα κινηματογραφικό εργαστήριο. Σε κάθε διαδοχικό γύρισμα, οι πεποιθήσεις τους ανατρέπονται κι έρχονται σταδιακά πιο κοντά.

Λίγα λόγια για την ταινία

Σε αυτήν την ειλικρινή ωδή στην ενοποιητική δύναμη της τέχνης, οκτώ γυναίκες εγγράφονται σε ένα εργαστήρι κινηματογράφου, ελπίζοντας να μάθουν βασικές τεχνικές από τη νεαρή σκηνοθέτιδα Ρόνα. Καθώς οι άγνωστες μεταξύ τους γυναίκες, αραβικής και εβραϊκής καταγωγής, μοιράζονται τα ανεπεξέργαστα πλάνα που γυρίζουν κάθε εβδομάδα, βρίσκονται αντιμέτωπες όχι μόνο με τις τεράστιες διαφορές τους αλλά και με απρόσμενα σημεία σύνδεσης. Καθώς έρχονται πιο κοντά, οι μαθήτριες αναπτύσσουν μια ισχυρή, υποστηρικτική κοινότητα, ακόμη κι όταν αρχίζουν να γίνονται καχύποπτες σχετικά με τα κίνητρα της Ρόνα. Βασισμένο στις εμπειρίες της σκηνοθέτιδος Όριτ Φουκς Ρότεμ από παρόμοια εργαστήρια στο Ισραήλ, το Σινεμά Σαμπάγια είναι μια αλουστράριστη και αληθινά συναρπαστική εξερεύνηση της χαράς του να μαθαίνεις να βλέπεις και να σε βλέπουν αληθινά.


Σημείωμα σκηνοθέτιδος Όριτ Φουκς Ρότεμ

Νομίζω ότι η ταινία προσφέρει μια σπάνια ματιά στα κρυμμένα βάθη της ζωής των Εβραίων και των Παλαιστινίων γυναικών. Το κεντρικό σημείο σύγκλισής τους, το πιο βαθύ κοινό χαρακτηριστικό τους, ήταν απλώς το ότι είναι γυναίκες. Αυτό αποδείχτηκε ισχυρότερο από τη θρησκεία ή την κουλτούρα τους. Ελπίζω η ταινία να προσφέρει μια οικεία και ενδυναμωτική συζήτηση, μην αγνοώντας τα διαφορετικά υπόβαθρα, αλλά μάλλον αποδεικνύοντας ότι αυτά δεν αποτελούν εμπόδιο στο να δημιουργηθούν βαθείς δεσμοί και αληθινές φιλίες. Βλέπουμε γυναίκες που θέλουν να ακουστούν οι ιστορίες τους, αλλά φοβούνται ή δεν μπορούν να τις αφηγηθούν σε πρώτο πρόσωπο. Επομένως, το Σινεμά Σαμπάγια είναι επίσης μια ταινία για τη δύναμη του κινηματογράφου.

Ετοιμάζοντας την ταινία, συνάντησα γυναίκες που ήθελαν να συμμετάσχουν αλλά οι σύζυγοι και οι οικογένειές τους δεν το επέτρεπαν. Μια ηθοποιός διάβασε το σενάριο κι όταν είδε πως γίνεται αναφορά σε λεσβίες, ακύρωσε τη συμμετοχή της φοβούμενη ότι θα θεωρηθεί απρεπής. Από τις τελικές πρωταγωνίστριες δεν υπήρξε κανένα ταμπού, παρά μόνο ευαισθησία στο πώς θα απεικονίζονταν και στο τι θα συζητούσαν ή όχι στην ταινία. Στην αρχή κάποιες ένιωσαν ότι θα αποτελούσαν απλώς “εκπροσώπους” και όχι αυτόνομους χαρακτήρες. Αλλά αυτό που θέλησα να περάσω στο κοινό είναι ότι ναι, όλοι σε ένα βαθμό αντιπροσωπεύουμε την τάξη και τον τόπο από τον οποίο προερχόμαστε, αλλά πρώτα και κύρια κάθε χαρακτήρας είναι ξεχωριστός, μοναδικός, με εσωτερικές αντιφάσεις, κι όχι ένα απλό στερεότυπο. Καμία από τις ηρωίδες δεν είναι μόνο αναπαράσταση μιας γυναίκας αραβικής ή εβραϊκής καταγωγής, μιας κακοποιημένης γυναίκας ή μιας λεσβίας, μπορεί να έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά, αλλά μόνο ως συμπλήρωμα μιας ολοκληρωμένης προσωπικότητας κι όχι ως ταμπέλες που τις ορίζουν.

Βιογραφικό σκηνοθέτιδος

Η Όριτ Φουκς Ρότεμ γεννήθηκε στο Ισραήλ το 1983. Αποφοίτησε από τη σχολή Sam Spiegel της Ιερουσαλήμ με άριστα το 2012, κερδίζοντας το βραβείο «Promising Director» της τάξης της. Η διπλωματική της ταινία Staring Match προβλήθηκε σε διεθνή φεστιβάλ (Σαν Σεμπαστιάν, Μόντρεαλ, Μόναχο) και τιμήθηκε με το Grand Prix στο Φεστιβάλ Hangzhao στην Κίνα, το Βραβείο Καλύτερου Σεναρίου στο Φοιτητικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τελ Αβίβ και ειδική μνεία στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Ιερουσαλήμ. Μετά την αποφοίτησή της, συν-σκηνοθέτησε μια σειρά ντοκιμαντέρ για το Ισραηλινό κανάλι YES Doco, και εργάστηκε για ισραηλινές ΜΚΟ, σκηνοθετώντας ταινίες για νέους σε κίνδυνο. Δίδαξε σκηνοθεσία σε γυναίκες στην πόλη Άκρε και στο εκπαιδευτικό κέντρο του Ισραήλ, Givat Haviva. Συμμετείχε στην έρευνα για ντοκιμαντέρ του βραβευμένου με Όσκαρ σκηνοθέτη Άλεξ Γκίμπνεϊ, και έγραψε και σκηνοθέτησε δύο μικρού μήκους ταινίες μυθοπλασίας (You Remain Silent, Veil). Το Σινεμά Σαμπάγια είναι η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της.

Συντελεστές

Σενάριο | Σκηνοθεσία: Όριτ Φουκς Ρότεμ

Παραγωγοί: Μάγια Φίσερ, Γκαλ Γκρίνσπαν, Ρόι Κέρλαντ

Συμπαραγωγοί: Ορελιέν Μποντινό, Ριάν Βιάλβα

Φωτογραφία: Ιτάι Μαρόμ

Μοντάζ: Νέτα Ντβόρκις

Μουσική: Κάρνι Ποστέλ

Ήχος: Σαχάφ Γουαγκσάλ

Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Χέφι Μπόεμ

Κοστούμια: Ρέιτσελ Μπεν Ντάχαν

Μακιγιάζ: Ορλί Ρονέν

Παραγωγή: Green Productions (Ισραήλ), Neon Rouge (Βέλγιο)

Πρωταγωνιστούν: Ντάνα Ίβγκυ, Ασίλ Φαρχάτ, Χαουλά Χαγκ-Ντεμπσί, Λιόρα Λέβι

Διάρκεια: 91’

Χώρα, Έτος Παραγωγής: Ισραήλ, 2021

Από 9 Αυγούστου σε αποκλειστική Α’ προβολή στο cinobo.com

Σχετικά με το Cinobo

Το Cinobo είναι η ελληνική streaming πλατφόρμα και εταιρία διανομής που ειδικεύεται στον ανεξάρτητο και arthouse κινηματογράφο. Ιδρύθηκε το 2020, έχει παρουσία σε Ελλάδα και Κύπρο και όραμά του είναι να φέρει το “μεγάλο σινεμά, σε όλες τις οθόνες”, συγκεντρώνοντας προσεκτικά επιλεγμένο κινηματογραφικό περιεχόμενο από όλο τον κόσμο και την Ελλάδα που είναι συχνά διάσπαρτο ή και δυσεύρετο. Σήμερα, το Cinobo δίνει πρόσβαση στον μεγαλύτερο κατάλογο ανεξάρτητου κινηματογράφου μέσω μιας εκτενούς επιμελημένης online ταινιοθήκης για όλες τις διαθέσεις. Η πρόσβαση στην πλατφόρμα είναι δυνατή από εφαρμογή σε Smart TV, smartphone και tablet και μέσω του cinobo.com σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Ο χρήστης έχει τη δυνατότητα δωρεάν δοκιμής για 14 ημέρες και έκτοτε με 7.99€/ μήνα, δίχως μακροχρόνιες δεσμεύσεις, έχει απεριόριστη πρόσβαση σε όλο τον κατάλογο, με δυνατότητα παρακολούθησης από 2 οθόνες ταυτόχρονα και δυνατότητα προβολής εκτός σύνδεσης.


Επισκεφτείτε το Cinobo στα:

www.cinobo.com | Facebook | Instagram | YouTube | LinkedIn | TikTok

 

Share post:

LATEST

MUSTS

Κινηματογραφικές διακοπές που πήγαν κατά διαόλου

Ίσως βρίσκεσαι σε κάποια παραλία, ίσως ετοιμάζεσαι για κάποια...

Πέθανε ο διάσημος σκιτσογράφος Jean-Jacques Sempé

Ο Γάλλος σκιτσογράφος Jean-Jacques Sempé, γνωστός για την εικονογράφηση της...

Νέο επίσημο live βίντεο από τους Epica

Οι Epica γιορτάζουν τα 20 χρόνια καριέρας με ένα...

Tekken: Όλοι οι μαχητές που μας μεγάλωσαν!

Ένδοξη η βδομάδα που μας πέρασε! Είχαμε νέο trailer...
Punked