Charlie Benante: Η Apple βοήθησε αρκετά στη καταστροφή της μουσικής βιομηχανίας.

Date:

Στις 27 Μαρτίου διαδόθηκε η πληροφορία πως τα album σε φυσική μορφή πούλησαν περισσότερο από τα αντίστοιχα ψηφιακά, κάτι που είχε να συμβεί από το 2011. Η δυνατότητα να αποκτάς δωρεάν μουσική στο διαδίκτυο, χάρη στις πρωτοποριακές προσπάθειες του Napster, η ακόμα από εφαρμογές όπως το Itunes  συνέβαλλαν στο θάνατο των παραδοσιακών πωλήσεων των album και οδήγησαν συγκροτήματα και εταιρίες στο να αναζητήσουν εναλλακτικούς τρόπους διανομής της μουσικής.

O drummer της αμερικάνικης metal μπάντας Αnthrax, Charlie Benante, αναφέρθηκε στο ζήτημα σε μια πρόσφατη συνέντευξη του στο Metal Command Radio. « Ήταν σαν να έφυγε η γη κάτω από τα πόδια μας και όλοι νιώσαμε βιαστικοί στο να συνειδητοποιήσουμε πρώτον τι έχει συμβεί και δεύτερον πως θα μπορέσουμε να επανορθώσουμε τη ζημιά και να σταθούμε στα πόδια μας. Κάποιες μπάντες άρχισαν να προσφέρουν τη μουσική τους δωρεάν – σε μια εθελοντική πράξη του τύπου: δώστε μας ότι θέλετε – κάτι που στην ουσία υποτιμάει την ίδια την προσπάθεια της μουσικής και της δουλειάς μας».

Ο Benante, συνέχισε στον ίδιο τόνο: «Αν και πολύς κόσμος αγαπά την Apple, εγώ πιστεύω πως αυτή συνέβαλλε κατα πολύ στην καταστροφή της μουσικής βιομηχανίας όπως την ξέραμε. Oι δισκογραφικές εταιρίες φέρουν το δικό τους μερίδιο ευθύνης (κυρίως επειδή συμμετείχαν στις νέες τακτικές με τον ίδιο τρόπο που οι καταναλωτές  πληρώνουν για την απόκτηση μουσικών κομματιών σε ψηφιακές μορφές). Όμως τώρα και αυτές αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, καθώς δεν μπορούν πλέον να βασίζονται στους καλλιτέχνες. Οι εποχές των δημοσίων σχέσεων, των μεθόδων ανάπτυξης των καλλιτεχνών και όλα τα παρεμφερή έχουν χαθεί. Ένα συγκρότημα για παράδειγμα, που είχε κυκλοφορήσει τρείς δίσκους και έκανε το μεγάλο της μπαμ με τον τέταρτο, θα είχε ως συνέπεια να ξεκινήσουν να πουλάνε και οι προηγούμενοι τρείς. Αυτό είναι κάτι που δεν θα υπάρξει ξανά».

Μια δημοφιλής εναλλακτική είναι τα VIP πακέτα που προσφέρουν τα συγκροτήματα, μετά από live εμφανίσεις, μέσω των οποίων δίνεται η δυνατότητα να γνωρίσουν οι οπαδοί από κοντά τα μέλη της μπάντας. Ο ίδιος αποκαλύπτει πως δεν νιώθει και πολύ άνετα με αυτή την τακτική, καθώς δεν θα ήθελε οι οπαδοί να πληρώνουν χρήματα απλά και μόνο για να βρεθούν backstage με το αγαπημένο τους συγκρότημα και να αποκτήσουν ένα υπογεγραμμένο poster μέσα σε άλλα. Απλά, σήμερα, δεν υπάρχει άλλη επιλογή.

Πηγή: Loudwire

Share post:

LATEST

MUSTS

20 αγαπημένα fast-paced τραγούδια των Iron Maiden

Αν κάποιος θέλει να ασχοληθεί πάση θυσία με την...

Rocky (1976) – Η ταινία σταθμός στην καριέρα του Sylvester Stallone

Αν νομίζετε ότι ο Sylvester Stallone δεν έχει κάνει...

Jean-Michel Basquiat: Νοικιάζεται το διαμέρισμα και στούντιο του στην Νέα Υόρκη

Το 1983, ο καλλιτέχνης ο Jean-Michel Basquiat νοίκιασε ένα...

Τα καλύτερα μέρη για να ξεκινήσεις Pit (εκτός από ένα live)

Πλησιάζει 10 Δεκέμβρη και έχουμε live Wolfheart, οπότε πρέπει...
Punked