ANOHNI and the Johnsons “My Back Was a Bridge for You to Cross” – Μια διαμαρτυρία ενάντια στην κακοποίηση με όπλο υπερδύναμη: Την αγάπη!

Δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψουν το μεγαλείο της καλλιτεχνικής οντότητας, της Anohni από το αριστουργηματικό της ντεμπούτο (2000) έως σήμερα. Η Anohni είναι μια μοναδική ερμηνεύτρια από την Αγγλία που ξέρει να λέει ιστορίες με αμερικάνικο τρόπο και συναίσθημα σήμα κατατεθέν. Μετά από το ηλεκτρονικό Hopelessness (2016) επιστρέφει φέτος με soul διάθεση and the Johnsons για μια διαμαρτυρία ενάντια στην κακοποίηση με όπλο υπερδύναμη: Την αγάπη!

Τέχνη με άπλετη ανθρωπιά, το καλύτερο παράδειγμα κόντρα σε λίστες από συμβουλές και το φρικιό που λένε για κανονικό. Χορευτικά πόδια που αλλάζουν συνεχώς κατεύθυνση στον χώρο/κόσμο, με την θλίψη να γκρουβάρει στα πιο κοφτερά λόγια και την μανία που αγκαλιάζει ο άνθρωπος τον φόβο, βυθισμένος σε καναπέ από καλοδιατηρημένη περιουσία.

Η παραγωγή από τον Jimmy Hogarth στα φυσικά όργανα με τον εκστατικό ηλεκτρισμό στις κιθάρες του γεμίζουν τον ουρανό σύννεφα. Έτσι λάμπει το φως από την, επί χρόνια έμπνευση της Anohni, ακτιβίστρια και queer πρωτοπόρο Marsha P. Johnson που κοσμεί το εξώφυλλο (φωτογραφία του Alvin Baltrop) και ξεμπλοκάρει κάθε μαγκωμένη καρδιά από τους ανθρώπους που επιλέγουν να έρθουν πιο κοντά στην αγάπη και την ελευθερία.

Δεν θα μπορούσε να γραφτεί ποτέ ένας τέτοιος δίσκος στην Ελλάδα για χίλιους λόγους, μιας και οι καλλιτεχνικές ανησυχίες και η γνώση είναι σαν ένα μυστικό που χάθηκε στο πέρασμα του χρόνου, οπότε στο μυαλό παίζει μόνιμα σε λούπα, ως παράλληλο κείμενο, το παρακάτω ποίημα. Είναι σαν απάγκιο, μαζί με αυτήν κυκλοφορία (7 Ιουλίου 2023) για μένα, μακριά από την ζοφερή πραγματικότητα του σύγχρονου κόσμου.

Νίκου Εγγονόπουλου, «Το γλωσσάριο των ανθέων»

την ποίησιν ή την δόξα;
την ποίηση
το βαλάντιο ή την ζωή;
τη ζωή
Χριστόν ή Βαραββάν;
Χριστόν
την Γαλάτειαν ή μιαν καλύβην;
την Γαλάτεια
την Τέχνη ή τον θάνατο;
την Τέχνη
τον πόλεμο ή την ειρήνη;
την ειρήνη

την Ηρώ ή τον Λέανδρο;
την Ηρώ
την σάρκα ή τα οστά;
την σάρκα
τη γυναίκα ή τον άνδρα;
τη γυναίκα
το σχέδιον ή το χρώμα;
το χρώμα
την αγάπη ή την αδιαφορία;
την αγάπη
το μίσος ή την αδιαφορία;
το μίσος
τον πόλεμο ή την ειρήνη;
τον πόλεμο

νυν ή αεί;
αεί
αυτόν ή άλλον;
αυτόν
εσένα ή άλλον;
εσένα
το άλφα ή το ω μέγα;
το άλφα
την εκκίνηση ή την άφιξη;
την εκκίνηση
την χαράν ή την λύπην;
την χαρά
την λύπην ή την ανίαν;
την λύπη
τον άνθρωπο ή τον πόθο;
τον πόθο
τον πόλεμο ή την ειρήνη;
την ειρήνη

ν΄ αγαπιέσαι ή ν΄ αγαπάς;
ν΄ αγαπώ

Από τη συλλογή Έλευσις (1948)

https://anohni.bandcamp.com/album/my-back-was-a-bridge-for-you-to-cross-2

‘Αρης Μπαγεώργος

Αρης Μπαγεώργος "Mr thriller"

Όταν ήμουν στο σχολείο μου άρεσε να γράφω περιλήψεις ή ποιήματα και έκλεβα λεφτά από τη μαμά μου για να αγοράζω cd από το Metropolis. Παιδί του Mtv αλλά με την ελληνική ποπ κουλτούρα των 90s ακομπλεξάριστα να τρέχει στο αίμα μου εξ’απαλών ονύχων.
Τραγουδάω όλη μέρα και οργανώνω ταξίδια μιας και το app της RyanAir με κρατάει στη ζωή σε συνδυασμό με το δισκογραφημένο έργο του Thom Yorke και τους υδατάνθρακες.
Έχω αυτόγραφο από τον Δημήτρη Μπάση και τον Αντώνη Βαρδή και η αγαπημένη μου συναυλία είναι των Sigur Ros το 2016 στην Αθήνα.
Μετά το τέλος του λάιβ του Matt Elliot ξέρασα όλη την τουαλέτα του Half Note από τη στεναχώρια μου και αυτό που αναζητάω περισσότερο στη ζωή μου είναι οι τρίχες. Απο ταινίες, θα ήμουν το ‘Fight Club’ του David Fincher και ελπίζω μια μέρα οι ‘Βάκχες’ του Ευρυπίδη να ανέβουν στην Επίδαυρο από τα χεράκια του Tarantino και να μην ταλαιπωρηθούν άλλο θεατές και συγγραφέας. Λατρεύω τον Βιζυηνό και τον Παπαδιαμάντη, έχω σκηνοθετήσει και έχω παίξει στο θέατρο, γράφω τραγούδια και κείμενα αλλά αρνούμαι πεισματικά να χάσω την ιδιότητα του θεατή γιατί θέλω να είμαι πάντα επισκέπτης.

Previous Story

Οι Metallica κυκλοφόρησαν ένα επίσημο live video για το “The Unforgiven” απο την πρόσφατη εμφάνιση τους στη Σαουδική Αραβία

Next Story

“The Peasants” – Από 4 Ιανουαρίου στους κινηματογράφους και σύντομα αποκλειστικά στο cinobo.com

Latest from Blog

Punked
Go toTop