Δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψουν το μεγαλείο της καλλιτεχνικής οντότητας, της Anohni από το αριστουργηματικό της ντεμπούτο (2000) έως σήμερα. Η Anohni είναι μια μοναδική ερμηνεύτρια από την Αγγλία που ξέρει να λέει ιστορίες με αμερικάνικο τρόπο και συναίσθημα σήμα κατατεθέν. Μετά από το ηλεκτρονικό Hopelessness (2016) επιστρέφει φέτος με soul διάθεση and the Johnsons για μια διαμαρτυρία ενάντια στην κακοποίηση με όπλο υπερδύναμη: Την αγάπη!
Τέχνη με άπλετη ανθρωπιά, το καλύτερο παράδειγμα κόντρα σε λίστες από συμβουλές και το φρικιό που λένε για κανονικό. Χορευτικά πόδια που αλλάζουν συνεχώς κατεύθυνση στον χώρο/κόσμο, με την θλίψη να γκρουβάρει στα πιο κοφτερά λόγια και την μανία που αγκαλιάζει ο άνθρωπος τον φόβο, βυθισμένος σε καναπέ από καλοδιατηρημένη περιουσία.
Η παραγωγή από τον Jimmy Hogarth στα φυσικά όργανα με τον εκστατικό ηλεκτρισμό στις κιθάρες του γεμίζουν τον ουρανό σύννεφα. Έτσι λάμπει το φως από την, επί χρόνια έμπνευση της Anohni, ακτιβίστρια και queer πρωτοπόρο Marsha P. Johnson που κοσμεί το εξώφυλλο (φωτογραφία του Alvin Baltrop) και ξεμπλοκάρει κάθε μαγκωμένη καρδιά από τους ανθρώπους που επιλέγουν να έρθουν πιο κοντά στην αγάπη και την ελευθερία.
Δεν θα μπορούσε να γραφτεί ποτέ ένας τέτοιος δίσκος στην Ελλάδα για χίλιους λόγους, μιας και οι καλλιτεχνικές ανησυχίες και η γνώση είναι σαν ένα μυστικό που χάθηκε στο πέρασμα του χρόνου, οπότε στο μυαλό παίζει μόνιμα σε λούπα, ως παράλληλο κείμενο, το παρακάτω ποίημα. Είναι σαν απάγκιο, μαζί με αυτήν κυκλοφορία (7 Ιουλίου 2023) για μένα, μακριά από την ζοφερή πραγματικότητα του σύγχρονου κόσμου.
Νίκου Εγγονόπουλου, «Το γλωσσάριο των ανθέων»
την ποίησιν ή την δόξα;
την ποίηση
το βαλάντιο ή την ζωή;
τη ζωή
Χριστόν ή Βαραββάν;
Χριστόν
την Γαλάτειαν ή μιαν καλύβην;
την Γαλάτεια
την Τέχνη ή τον θάνατο;
την Τέχνη
τον πόλεμο ή την ειρήνη;
την ειρήνη
την Ηρώ ή τον Λέανδρο;
την Ηρώ
την σάρκα ή τα οστά;
την σάρκα
τη γυναίκα ή τον άνδρα;
τη γυναίκα
το σχέδιον ή το χρώμα;
το χρώμα
την αγάπη ή την αδιαφορία;
την αγάπη
το μίσος ή την αδιαφορία;
το μίσος
τον πόλεμο ή την ειρήνη;
τον πόλεμο
νυν ή αεί;
αεί
αυτόν ή άλλον;
αυτόν
εσένα ή άλλον;
εσένα
το άλφα ή το ω μέγα;
το άλφα
την εκκίνηση ή την άφιξη;
την εκκίνηση
την χαράν ή την λύπην;
την χαρά
την λύπην ή την ανίαν;
την λύπη
τον άνθρωπο ή τον πόθο;
τον πόθο
τον πόλεμο ή την ειρήνη;
την ειρήνη
ν΄ αγαπιέσαι ή ν΄ αγαπάς;
ν΄ αγαπώ
Από τη συλλογή Έλευσις (1948)
https://anohni.bandcamp.com/album/my-back-was-a-bridge-for-you-to-cross-2
‘Αρης Μπαγεώργος