Ambulance (2022) – Michael Bay ένας άκρως blockbuster σκηνοθέτης

Αν σας αρέσει σκηνοθετικά ο Bay ή απλά θέλετε να δείτε μια ταινία δράσης με κουνημένη κάμερα, με πολλές εκρήξεις και με ένα ασθενοφόρο που τρέχει επί σχεδόν δυο ώρες τότε πραγματικά δεν βρίσκω λόγο να σας απογοητεύσει αυτή η ταινία.

Date:

Αν μη τι άλλο πρέπει να παραδεχτούμε, ότι αν υπάρχει ένας σκηνοθέτης που έχει ορίσει το είδος του blockbuster από τα 90s μέχρι και αρχές 00s, αυτός είναι ο Michael Bay. Κάποιες από τις σπουδαιότερες ταινίες του (κατέ με) είναι το The Rock (1996), Pearl Harbor (2001) και φυσικά το αριστούργημα… Armageddon (1998).

Ο Michael Bay παρόλα αυτά έχει κάποια συγκεκριμένα στοιχεία και ένα συγκεκριμένο ύφος, που μπορώ να καταλάβω γιατί να είναι απωθητικά για πολύ κόσμο. Στις ταινίες του ο Bay λέει συνήθως ιστορίες όπου εμπλέκει στρατό, εμπλέκει αστυνομία, εμπλέκει και άφθονο αμερικάνικο πατριωτισμό και όλα αυτά μέσα σε μπόλικη δράση

Ο Bay λοιπόν επέστρεψε φέτος, με ένα ακόμα blockbuster και έχει ενδιαφέρον να δούμε πως μια ταινία του, μπορεί να σταθεί εν έτη 2022.

O λόγος για το Ambulance…

Ένας τύπος έχει ανάγκη από χρήματα, ο αδελφός του τον μπλέκει σε μία ληστεία αλλά τα πράγματα πάνε στραβά…

Τo Ambulance λοιπόν είναι μια ταινία με ασταμάτητη δράση αλλά ταυτόχρονα είναι και μια ταινία αγωνίας.

Την σκηνοθεσία όπως είπαμε, αναλαμβάνει ο Michael Bay και Michael Bay σημαίνει… κουνημένη κάμερα. Έτσι το κύριο χαρακτηριστικό της ταινίας είναι η κουνημένη κάμερα. Από την μία η κουνημένη κάμερα στην ταινία προσφέρει μια αμεσότητα και μια ζωντάνια αλλά και ότι σε βάζει μέσα στην ταινία. Από την άλλη η κουνημένη κάμερα μπορώ να καταλάβω ότι κουράζει και ζαλίζει.

Να πω ότι βρήκα πολύ ενδιαφέρον, την χρήση των drone με πολύ ιδιαίτερα πλάνα εδραίωσης της πόλης.

Το σενάριο της ταινίας είναι απλό, όπως είπαμε ουσιαστικά είναι μια ληστεία που πάει πάρα πολύ στραβά. Από ότι διάβασα η ταινία είναι remake της δανέζικης ταινίας (Ambulancen) του 2005.

Στο κομμάτι των ερμηνειών λοιπόν έχουμε τους Jake Gyllenhaal (Danny) ο οποίος είναι η ψυχή της ταινίας, ο Gyllenhaal είναι τόσο χαρισματικός και ενώ από ένα σημείο και μετά μπορεί να κουράσει με τι αγριοφωνάρες του εμένα με πείθει πλήρως σαν τον τζογλάνι που θα κάνει τα πάντα για τα λεφτά. Επίσης έχουμε και τον Yahya Abdul-Mateen II (Will Sharp) ο οποίος και αυτός με πείθει πλήρως σαν το καλό παιδί της φάσης. Στην ταινία υπάρχει και η Eiza González (Cam) η οποία είναι το character driven της ταινίας, είναι η νοσοκόμα η οποία ενώ στην αρχή την βλέπουμε να αντιμετωπίζει τους ασθενείς της ποιο απρόσωπα και μέχρι το τέλος αυτό έχει αλλάξει.

Ειδική μνεία Garret Dillahunt (Captain Monroe) που είναι ο αστυνομικός που κυνηγά τους πρωταγωνιστές μας , θα λέγαμε είναι ο ανταγωστιστής της ταινίας. Ο Garret είναι το χιούμορ της ταινίας σε ορισμένα σημεία αλλά και η τοποθέτηση του στρατού από Bay.

Εν ολίγοις το Ambulance είναι ξεκάθαρα μια ταινία Michael Bay με όλα τα καλά και τα αρνητικά που φέρει αυτό το όραμα.

Αν σας αρέσει σκηνοθετικά ο Bay ή απλά θέλετε να δείτε μια ταινία δράσης με κουνημένη κάμερα, με πολλές εκρήξεις και με ένα ασθενοφόρο που τρέχει επί σχεδόν δυο ώρες τότε πραγματικά δεν βρίσκω λόγο να σας απογοητεύσει αυτή η ταινία.

Βασίλης Ψιλόπουλος

Βασίλης Ψιλόπουλος
Βασίλης Ψιλόπουλος
"Τα πράγματα είναι πολύ ποιο απλά από ότι νομίζετε, αγαπώ τον κινηματογράφο την τηλεόραση, τις ξένες σειρές (καλά και κάποιες ελληνικές) και είμαι στο Punked για να λέω την άποψη μου για κάποιες από αυτές."

Share post:

LATEST

Frankenstein- “O χαμένος παράδεισος” από την Λένα Κιτσοπούλου

Τίποτα δεν με αγάπησε περισσότερο από ότι το αγάπησα εγώ. Αυτό δεν είναι τέρας’; Αριστουργηματική κυνικότητα ή το γενεαλογικό δέντρο του τέρατος που απλώνεται από...

MUSTS

Jack White: Fear of the Dawn – Μήπως μιλάμε για το δίσκο της χρονιάς;

Τα ελληνικά ραδιόφωνα κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου. Μιλάμε...

Ατυχήματα στα γυρίσματα ταινιών: Όταν ο Drago έστειλε τον Stallone στο νοσοκομείο στο “Rocky 4”

Το ατύχημα με ταχύπλοα, τα οποία συμμετείχαν στα γυρίσματα...
Punked