Monday, March 4, 2024

40 χρόνια πριν το RuPaul’s Drag Race υπήρχε το επαναστατικό “The Queen”

Παρά την ηλικία του φιλμ, η οποία διαφαίνεται μέσα από την ποιότητα της εικόνας και του ήχου, το “The Queen” είναι εκπληκτικά μοντέρνο

Μονωτική ταινία στα μαλλιά, σηκωμένο φρύδι και κραγιόν στο χέρι. Μία πολύ οικεία σκηνή, αλλά αυτή τη φορά δεν εκτυλίσσεται στο RuPaul’s Drag Race.

Παρακολουθούμε την προετοιμασία των Drag Queens στο ντοκιμαντέρ του 1968 “The Queen”, ένα φιλμ που μας δείχνει το χρονικό μίας drag πασαρέλας, στο Δημαρχείο της Νέας Υόρκης.

1Παρά την ηλικία του φιλμ, η οποία διαφαίνεται μέσα από την ποιότητα της εικόνας και του ήχου, το “The Queen” είναι εκπληκτικά μοντέρνο.

Ανάμεσα στις πρόβες για το “Miss All-America Camp Beauty Contest”, ακούμε να μιλάνε για το τι σημαίνει να είσαι queen, να έχεις αγόρι ή και σύζυγο, να είσαι σε μεταβατική διαδικασία για επιβεβαίωση φύλου, ακόμα και το να υπηρετείς στο στρατό. Φυσικά το δράμα το οποίο έχουμε συνηθίσει να περιμένουμε από το Drag Race είναι επίσης εκεί. Αν είσαι υποστηριχτής του #ShangelaWasRobbed, περίμενε να ακούσεις τι έχει να πει η –θρυλική πλέον- Crystal LaBeija αφότου χάσει το στέμμα.

 

Ο Jack, ή αλλιώς γνωστός ως Μητέρα “Flawless Sabrina”, λειτούργησε ως παραγωγός της πασαρέλας αλλά και ως εκφωνητής στο φιλμ.

2Σκηνοθετημένο από τον Frank Simon, το “The Queen” άφησε τον κρατήρα του όταν πρωτο-κυκλοφόρησε, μαζί με μία πρεμιέρα στις Κάννες, και η Sabrina πέρασε αρκετό χρόνο με τον Warhol και τα αστέρια του Factory. Στα μετέπειτα χρόνια το φιλμ πέρασε στην αφάνεια, αλλά με την κουλτούρα του drag να επανέρχεται στο προσκήνιο, έτσι και το ντοκιμαντέρ «αναστήθηκε».

3Η Sabrina απεβίωσε 18 Νοέμβρη του 2017, στην ηλικία των 78. Αμέσως μετά το θάνατο της ξεφύτρωσαν παντού άρθρα τα οποία αναζωογόνησαν το ενδιαφέρον του κόσμου. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Δημαρχείου  M.A. Papper αποφάσισε να διοργανώσει ένα μοναδικό event στις 10 Μαΐου “A Flawless Night: Long Live the Queen come to Town Hall” στο οποίο θα υπήρχε προβολή του “The Queen” καθώς και θα φιλοξενούσε live ερμηνίες από καλλιτέχνες που είχαν επηρεαστεί από τη Sabrina.

Πολλοί queer καλλιτέχνες εκτιμούν βαθύτατα τα κορίτσια που εμφανίζονται στο The Queen. Η Sabrina, η Crystal, η Harlow, και όλες οι «κουίνες» του φιλμ, δεν ήταν απλά καλλιτέχνες, «διασκεδαστές» και προπάτορες της queer νυχτερινής ζωής του σήμερα. Ήταν τρομερά γενναίες, στο να εκφράσουν ανοιχτά την ομοφυλοφιλία τους. Η ομοφυλοφιλία και το να ντύνονται οι άντρες με γυναικεία ρούχα ήταν παράνομο τη δεκαετία του 60. Η Sabrina είχε συλληφθεί δεκάδες φορές, και θα μπορούσε να συλληφθεί ακόμα και για τα γυρίσματα της ταινίας.

Για να συμμετέχεις και να διοργανώνεις τέτοιες πασαρέλες και χορούς τότε, έπρεπε να είχες πολύ γερά «κότσια». Πόσο μάλλον το να το διοργανώσεις στο Δημαρχείο και να το βιντεοσκοπήσεις.

4Όπως έχει αναφέρει και η Aja, ακόμα και με την drag κουλτούρα να εισέρχεται όλο και περισσότερο στο mainstream κοινό, το να παρακολουθήσει κάποιος το The Queen, είναι στοιχειωδώς απαραίτητο. «Παρουσιάζει το πόσο υπόγειο ήταν εκείνη την εποχή το drag, και πόσο διαφορετικά ήταν τα πράγματα τότε σε σύγκριση με τώρα».

Είναι πολύ σημαντικό να ξέρουμε που ξεκίνησε αυτή η καλλιτεχνική επανάσταση γκλάμουρ και ομορφιάς. Και τι συναισθηματικό κόστος είχε -και έχει ακόμα- για τους ερμηνευτές της.

 

 

Nancy Von X
Nancy Von X
Και εκεί που κάθεσαι ξανθιά και αμέριμνη λες "Βρε δεν κάνω ένα site, για όλα όσα μου καίνε το μυαλό και την ψυχή, εκτός από το μαλλί;". Και το κέρμα έπεσε φίλη/ε και η ιδέα έγινε πράξη και από τότε ποιός είδε τον Dali και δεν τον φοβήθηκε. Είμαι η Nancy και μπορείς να μου χρεώσεις ότι γράφεται και δημοσιεύεται στο Punked, αλλά στο κλείσιμο της ημέρας αγάπησε με, με τα ελαττώματα μου και ας μην έχω. Stay Punked!

Share post:

POPULAR

More like this
Related

Οι In Flames έδωσαν στη δημοσιότητα ένα νέο lyric βίντεο για το “A Dialogue In B Flat Minor”

Οι Σουηδοί In Flames έδωσαν στη δημοσιότητα ένα νέο...

“Horizon: An American Saga” – Το πρώτο trailer δια χειρός Kevin Costner

Δόθηκε στη δημοσιότητα μία πρώτη εικόνα από τη φιλόδοξη...

Άγαλμα του Lemmy Kilmister θα ανεγερθεί στη γενέτειρά του

Άγαλμα του αείμνηστου αρχηγού των Motörhead Lemmy Kilmister θα...

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: 25 αγαπημένα τραγούδια των Janis Joplin και Amy Winehouse

Ανήκουν σε δύο εντελώς διαφορετικές εποχές, σε δύο γενιές...
Punked