Τρίτη και 13: Όταν δε χρειάζεσαι να περάσεις κάτω από σκάλα για να πάει η μέρα σου σκ@τ@

Όταν έχεις ζήσει 2 χρόνια με τον κορονοιό παραμάσχαλα, όχι πες μου τι άλλο μπορεί να σου πάει στραβά. Εξάλου ο “γκαντεμιασμένος” τις Τρίτες και τις Παρασκευές με τον αριθμό 13, τις έχει για προσάναμμα. Παρόλα αυτά είτε πιστεύεις σε δεισιδαιμονίες είτε όχι τη “γκαντεμιά σου μέσα”, ας δούμε λίγο τη “λαογραφική” χροιά της ημέρας, τη στιγμή που διαβάζοντας το συγκεκριμένο κείμενο, περνάνε μπροστά από τα μάτια σου σκάλες, μαυρόγατα και όλα τους τα σόγια.

Γιατί λοιπόν θεωρείται γρουσούζικη μέρα η Τρίτη και 13;

Υπάρχει μια ευρεία αποδεκτή εξήγηση, καθώς Τρίτη έγινε η Άλωση της Πόλης. Η Άλωση της Κωνσταντινούπολης όμως έχει μια πολυσύνθετη ανάλυση ως προς την χρονολογία. Συνέβη Τρίτη 29 Μαϊου του 1453, αλλά με το άθροισμα της ημερομηνίας προκύπτει ο αριθμός 13 (1+4+5+3=13). Μια άλλη εκδοχή είναι πως Τρίτη και 13 του σωτήριου έτους 1204, οι Σταυροφόροι κατέκτησαν την πρωτεύουσα του μεσαιωνικού πολιτισμού.

13TuesΤο πρόβλημα δε το έχουμε μόνο εμείς αλλά και οι Ισπανοί καθώς για εκείνους η συγκεκριμένη μέρα λέγεται “Martes” που ετυμολογικά προέρχεται από τον Άρη όπως αποκαλείται στα ρωμαικά, τουτέστιν για εκείνους Άρης= Θεός του πολέμου, άρα όπου πόλεμος τουτέστιν θάνατος, άρα δυστυχία και όλα τα συναφή. Για τους Ισπανούς έξάλλου υπάρχει η παροιμία “En martes, ni te cases ni te embarques” (“Την Τρίτη, μη παντρεύεσαι και μη ξεκινάς ταξίδι”).

Γιατί όμως το 13 να είναι τόσο αντιπαθητικό;

Γιατί πολύ απλά χαλάει την τελειότητα του 12! Ναί φίλοι μου, ο αριθμός 13 δεν είναι παρά μια ωδή στο OCD.

Για παράδειγμα:

  • 12 μήνες έχει ο χρόνος
  • 12 οι ώρες της μέρας και της νύχτας
  • 12 Θεοί του Ολύμπου
  • 12 μαθητές
  • 12 ζώδια

Και πολλά άλλα!

Αντίθετα μερικές “χαριτωμενιές” γύρω από τον αριθμό 13 συμπεριλαμβάνουν το 13ο κεφάλαιο που σύμφωνα με την Αποκάλυψη, μιλά για τον Αντίχριστο και το Θηρίο, και γενικότερα για τα “διαβολικά” δημιουργήματα, ενώ στα ταρώ η κάρτα του θανάτου έχει επάνω της τον αριθμό 13 (άρα κάτι ήξεραν οι Ισπανοί που ανέφερα λίγο παραπάνω!).

TUESDAYΑπό την άλλη δε και η Τρίτη από μόνη της σαν μέρα, δε μπορεί να πεί κανείς ότι έχει και το “κοκαλάκι” της νυχτερίδας. Για παράδειγμα δεν είναι τυχαίο ότι συχνά αναφερόμαστε στο ότι το κακό “Τρίτωσε” και όλα τα συναφή, ενώ θεωρείται η κατάλληλη μέρα για εκδηλώσεις μαγείας.

Πέρα λοιπόν από όλες τις παραπάνω ιστοριούλες, είναι σα να έχουμε μεγαλώσει με μια λαική παράδοση η οποία μας παραπέμπει σε χαρές, επετείους, εορτασμούς, οπότε “as above so below”, είναι λογικό να υπάρχει και το αντίπαλο δέος, κάπως έτσι μπορεί να επέρχεται και η ισορροπία γενικότερα.

Θεωρώ πως με καθαρό μυαλό κανείς δε θα φοβόταν την δυναμική μιας ημέρας. Γεγονότα συμβαίνουν και γίνονται, τώρα κατά πόσο συγχρονίζονται ημερολογιακά είναι μια άλλη κουβέντα και θεωρία.

13-khurki-netΕξάλλου κανείς δε μπορεί να θεωρήσει πως τις υπόλοιπες μέρες χαίρεται την τύχη του, άρα ας προσέξει τη σημερινή μέρα γιατί πτου κακά, άντε καλέ ποτέ δε ξέρεις τι γίνεται και όλα τα συναφή!

Τρίτη και 13 λοιπόν, πρόσεχε τα “γρουσούζικα” σημάδια και πίστεψε με αν καλοκοιτάξεις και η Τετάρτη και όλες οι μέρες της εβδομάδας τα ίδια μπορεί να σου κάνουν αλλά χωρίς να χρειάζεται να θορυβηθείς.

Υ.Γ1: Μακρυά από σκάλες όλες τις ημέρες
Υ.Γ2: Τα μαύρα γατιά είναι υπέροχα <3


Χρύσα Αντωνιάδη

Χρύσα Αντωνιάδη

I used to get upset by people not understanding me, but I’ve made a career out of it now...

Previous Story

Mihalis Kalkanis Group, Live στο Gazarte Roof Stage στις 18 Ιουλίου

Next Story

H Funko στέλνει τον Ozzy Osbourne να στοιχειώσει τον τοίχο του σπιτιού σου

Latest from Blog

Οι Evergrey ανακοίνωσαν την κυκλοφορία του νέου τους άλμπουμ με τίτλο “Theories Of Emptines”

Οι Evergrey ανακοίνωσαν ότι στις 7 Ιουνίου πρόκειται να κυκλοφορήσουν τη νέα τους δισκογραφική δουλειά με τίτλο “Theories Of Emptiness”. Παράλληλα με την ανακοίνωση έδωσαν στην δημοσιότητα το μουσικό βίντεο για το…

‘Lie With Me” – Από 18 Απριλίου στους κινηματογράφους και σύντομα αποκλειστικά στο cinobo.com

Ιστορία σεξουαλικής αφύπνισης όσο και μελαγχολικός στοχασμός πάνω στην ιδέα της μεγάλης χαμένης αγάπης. Ένα βραβευμένο αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα του Φιλίπ Μπεσόν  γίνεται ταινία που μεταπηδά ανάμεσα στα 80s και στο σήμερα, σε…
Punked
Go toTop