Σεξ: Ο κορωνοϊός βάζει «φρένο» (και) στην ερωτική ζωή

12/03/2020
Οι σεξουαλικές επαφές σε περιόδους εξάρσεως λοιμώξεων του αναπνευστικού, όπως αυτή που προκαλεί ο κορωνοϊός Covid-19, καλό είναι να αποφεύγονται, λένε οι ειδικοί.

Φρένο (και) στην ερωτική μας ζωή βάζει ο κορονοϊός Covid-19, καθώς πληθαίνουν τα επιστημονικά δεδομένα που υποδηλώνουν ότι το σεξ ευνοεί την μετάδοση των λοιμώξεων του αναπνευστικού.

Η αλήθεια είναι πως οποιοσδήποτε έχει κοινή λογική, θα θεωρούσε επικίνδυνο το σεξ. Και αυτό διότι στη διάρκειά του εκτίθεται κανείς σε ό,τι διευκολύνει την διασπορά των ιών του αναπνευστικού, όπως ο κορωνοϊός.

Εκτίθεται, λ.χ., στα σταγονίδια της αναπνοής, στις εκκρίσεις του σώματος (σάλιο) και απ’ ευθείας στο σώμα. Σε μια εποχή, λοιπόν, που οι ειδικοί λένε να αποφεύγουμε φιλιά και χειραψίες, στη διάρκεια του σεξ κάνουμε αυτά και πολλά άλλα!

Ωστόσο η κοινή λογική πρέπει να τεκμηριώνεται επιστημονικά. Οι ειδικοί λένε ότι πλέον έχουν επαρκείς αποδείξεις, ώστε να συνιστούν αποφυγή του σεξ όσο διαρκεί η παρούσα έξαρση του ιού.

Μάλιστα επιστήμονες από το Ανδρολογικό Ινστιτούτο Αθηνών, σε συνεργασία με συναδέλφους τους από το Πανεπιστήμιο ChaoYang, στο Πεκίνο, διερευνούν την πιθανότητα να άρχισε η ευρεία εξάπλωση του κορωνοϊού στην πόλη Ουχάν (Wuhan) από την αύξηση των σεξουαλικών επαφών την εποχή των εορτασμών του νέου έτους.

Στο Wuhan παρατήθηκε αύξηση των κυήσεων την ίδια περίοδο που ο κορωνοϊός Covid-19 εξαπλώθηκε με γεωμετρική πρόοδο. Η παρατήρηση αυτή οδήγησε στη θεωρία πως «η πρώτη πηγή μετάδοσης ήταν οι σεξουαλικές επαφές και όχι ο απλός συγχρωτισμός που ακολούθησε», λέει ο χειρουργός-ουρολόγος  Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου.

1205774817-jpg-0Κατ’ εξοχήν παράγοντας κινδύνου

Οι ερευνητές πραγματοποιούν έρευνες για να εξετάσουν την υπόθεσή τους. Εφ’  όσον τεκμηριώσουν την υπόθεση αυτή, σκέπτονται να προτείνουν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να προσθέσει την αποφυγή των σεξουαλικών επαφών στα μέτρα πρόληψης των ιώσεων.

Πεποίθησή τους είναι πως πρέπει να ενημερώνεται ο πληθυσμός ότι η σεξουαλική επαφή αποτελεί κατ’ εξοχήν παράγοντα κινδύνου. Επομένως, ο κόσμος πρέπει να αποφεύγει (και) το σεξ, όταν είναι αντιμέτωπος με παθογόνα όπως ο κορωνοϊός Covid-19.

«Η αποχή από το σεξ για λίγο καιρό δεν είναι επικίνδυνη, ιδιαίτερα σε περιόδους που κινδυνεύει η ανθρωπότητα», λέει ο ερευνητής Dr Long Tian. «Με αυτόν τον τρόπο θα εξασφαλίσουμε για τις επόμενες γενιές τη γνώση για μια πρόσθετη επικίνδυνη οδό μετάδοσης των ιώσεων. Όπως με τον ιό HIV το προφυλακτικό παραμένει η πρώτη, απλή προληπτική μέθοδος, έτσι και με τον κορωνοϊό θα πρέπει, εκτός από τις μάσκες και το πλύσιμο των χεριών, να αποφεύγονται οι σεξουαλικές επαφές, όταν υπάρχει έξαρση».

Τι πρέπει να κάνουν οι ασθενείς

Το σεξ πρέπει επίσης να αποφεύγεται και όταν κάποιος γνωρίζει ότι τον έχει μολύνει ο νέος κορωνοϊός. Αυτό ισχύει ακόμα κι αν δεν έχει εμφανή ή έντονα συμπτώματα, ώστε να μην μεταδώσει τον ιό στον ερωτικό σύντροφο. Ούτως ή άλλως, όταν κάποιος είναι άρρωστος, σπανίως έχει τη διάθεση ή την ενέργεια να κάνει σεξ.

«Ο κίνδυνος από την ταχύτερη διάδοση του ιού μέσω της ερωτικής επαφής είναι πέρα για πέρα πραγματικός. Ο γενικός κανόνας είναι να κρατάτε απόσταση από όποιον μπορεί να είναι άρρωστος», τονίζει ο Δρ. Κωνσταντινίδης. «Δεδομένου ότι το σεξ προϋποθέτει πολύ στενές επαφές, η ερωτική επαφή όταν ο ένας από τους δύο έχει τον κορωνοϊό, είναι ενάντια σε κάθε ιατρική συμβουλή».

Μάλιστα, ο Δρ. Κωνσταντινίδης συνιστά αποφυγή του σεξ ακόμα και σε περίπτωση απλής υποψίας ότι ο ένας από τους συντρόφους είναι μολυσμένος. Βέβαια, τα πράγματα περιπλέκονται από το γεγονός ότι ο κορωνοϊός Covid-19 μπορεί να μεταδοθεί και από ασυμπτωματικά άτομα. Επομένως, είναι πιθανό να μολυνθεί κανείς από σύντροφο που φαίνεται να είναι απολύτως υγιής.

Και για όσους αναρωτιούνται αν θα μπορούσαν έστω να δώσουν ένα φιλί, οι ειδικοί είναι κατηγορηματικοί: Όχι! Δεν υπάρχει τρόπος να έρθουν δύο άνθρωποι τόσο κοντά ο ένας στον άλλο, χωρίς κίνδυνο μετάδοσης του ιού από το πρόσωπο. Αν, μάλιστα, θέλετε να είστε απόλυτα ασφαλείς, καλό είναι να κοιμηθείτε σε ξεχωριστά κρεβάτια και σε ξεχωριστά δωμάτια για λίγες μέρες, συνιστούν οι ειδικοί.

Πηγή: iatropedia.gr

 

Previous Story

Επίσημο βίντεο από τους Sepultura για το τραγούδι “Means To An End”

Next Story

Ο Andy Warhol στην Tate Modern του Λονδίνου

Latest from Blog

“No Remorse: The Illustrated True Stories of Lemmy Kilmister and Motörhead” – Νέο εικονογραφημένο μυθιστόρημα για τον Lemmy και τους Motörhead πρόκειται να κυκλοφορήσει το καλοκαίρι

Νέο εικονογραφημένο μυθιστόρημα (graphic novel) που εξιστορεί τη ζωή του Λέμι Κίλμιστερ στους Motörhead πρόκειται να κυκλοφορήσει το καλοκαίρι μέσω της Z2 Comics. Το εικονογραφημένο μυθιστόρημα με τίτλο “No Remorse: The Illustrated…

“La chimera” – Από 28 Ιανουαρίου στους κινηματογράφους και σύντομα αποκλειστικά στο cinobo.com

Κάθε άνθρωπος έχει τη δική του Χίμαιρα. Η Αλίτσε Ρορβάχερ δημιουργεί ένα στοιχειωτικό, περιπετειώδες ταξίδι ανάμεσα στον κόσμο ζωντανών και νεκρών, ανάμεσα στη φύση και στο τσιμέντο των πόλεων, μια αναζήτηση ανάμεσα…

Πρεμιέρα για το νέο single των Pestilence με τίτλο “Horror Detox”

Πριν λίγες εβδομάδες οι Ολλανδοί Death Metallers Pestilence είχαν ανακοινώσει πως ετοίμαζαν μία νέα κυκλοφορία η οποία θα περιλάμβανε επαναηχογραφημένες παλαιότερες συνθέσεις τους. Ο τίτλος αυτού του νέου άλμπουμ θα είναι “Levels…
Punked
Go toTop