Ο Φωτογράφος που απαθανατίζει τις Drag Superstars

02/11/2018

Η πρώτη drag ερμηνεύτρια που φωτογράφισε ο Greg Bailey ήταν η Willam Belli, πασίγνωστη από το RuPaul’s Drag Race. Αυτό ήταν το 2012, πριν το Drag Race γίνει mainstream, οπότε ήταν ακόμα εύκολο να στείλεις ένα μήνυμα μέσω Facebook σε μία drag performer και να κανονίσετε μια συνεργασία ή συνάντηση.

3

O Greg υποσχέθηκε στην Belli πως μια μέρα θα γίνει εξώφυλλο, μα τα queer περιοδικά με τα οποία συνεργαζόταν εκείνο τον καιρό ήταν αρνητικά στην ιδέα να βάλουν μία drag queen στο εξώφυλλο. Έτσι λοιπόν το 2015, έκδωσε το πρώτο τεύχος του “Alright Darling”, ένα περιοδικό όπου το drag δεν θα ήταν μόνο σε κάθε εξώφυλλο, αλλά σε κάθε σελίδα.

Η φράση “alright, darling” (εντάξει γλυκιά μου) ήταν η απάντηση του Bailey σε όλα. Μια έκφραση που χρησιμοποιούσε καθημερινά. «Ήταν από σύγχυση και νεύρα.» Εξηγεί ο Bailey για τη γέννηση του Alright Darling, «Αλλά βλέποντας τι έρχεται στη γωνία, ήταν κάτι που ήθελα να κάνω για μένα».

5Παρότι το drag είναι τόσο αρχαίο όσο και η κανονικότητα που αψηφά, το επίπεδο ορατότητας έχει αλλάξει ραγδαία τα τελευταία χρόνια. Αν υπάρχει ένα όριο ανάμεσα στην αρρενωπότητα και τη θηλυκότητα, το drag πέρασε από πάνω, το κοίταξε και γέλασε, ισιώνοντας το eye liner.

Το 1921, ο Man Ray απαθανάτισε το alter ego του Marcel Duchamp, την Prose Sélavy. Το 1969, η ακτιβίστρια και drag queen Marsha P. Johnson, μετατράπηκε σε έμβλημα της queer απελευθέρωσης στην Αμερική, ακολουθώντας τις εξεγέρσεις του Stonewall. Η Divine, αστέρι των πιο βρόμικων ταινιών του John Waters, πόζαρε για τον Andy Warhol σχεδόν 10 χρόνια πριν ο ίδιος ο καλλιτέχνης ποζάρει σε drag το 1981. Αλλά μόνο όταν ο RuPaul έγινε το πρόσωπο της MAC Cosmetics το 1994, πρωταγωνίστησε  μια drag queen σε μία τόσο μεγάλη διαφημιστική καμπάνια.

2

Όλοι οι ερμηνευτές και καλλιτέχνες στις εικόνες του Bailey, «αιχμαλωτίζονται» και «απογυμνώνονται» έτσι ώστε οι στιγμές και οι άνθρωποι μπορούν να μιλήσουν από μόνοι τους. Στο νέο του βιβλίο, Alright Darling? (2018) συγκεντρώνεται ακριβώς αυτή η δουλειά. Οι πιο εμβληματικές και extravagant φιγούρες, από τηλεοπτικά ριάλιτι σταρς, μέχρι διεθνώς γνωστά club kids, θρύλους του drag και και πολλά υποσχόμενους νεοεμφανιζόμενους.

6

«Μια drag queen, ένας φωτογράφος, και ένας pop star μπαίνουν σε μια τουαλέτα» θα μπορούσε να είναι η εισαγωγή σε ένα κοινότυπο ανέκδοτο, αλλά ήταν η κατάσταση για μία από τις φωτογραφίες του Bailey. Η drag queen ήταν η Raja, ο Bailey ήταν ο φωτογράφος, και ο Adam Lambert ήταν ο σταρ. Οι τρεις τους ήταν στην φλέβα της queer νυχτερινής ζωής, στο Black Cap, ένα club στο Λονδίνο πριν κλείσει το 2015.

Όπως είχε διηγηθεί ο Bailey, ακολουθώντας μία απειλή βόμβας, οι τρεις τους είχαν κλειδωθεί για να προφυλαχτούν στο καμαρίνι. Το καμαρίνι οδηγούσε στην τουαλέτα, που είχε πρόσβαση σε μία έξοδο πυρκαγιάς. Η Raja κάθησε στην τουαλέτα για να κάνει ένα τσιγάρο. «Κλικ» και o Bailey έβγαλε μια φωτογραφία.

d7hftxdivxxvm-cloudfront-net

«Προφανώς δεν έχεις ιδέα τι έχει προηγηθεί κοιτώντας τη φωτογραφία». Η φωτογράφηση αυτή δεν θα είχε λάβει ποτέ μέρος αν δεν υπήρχαν οι απρόοπτες συνθήκες που οδήγησαν σε αυτή τη θέση.

«Είναι πολύ σημαντικό να καταγράφονται η ποπ κουλτούρα και υποκουλτούρα». Εξηγεί ο Bailey, «Επειδή παράθυρα και πόρτες ανοίγουν και κλείνουν πάρα πολύ εύκολα». To Drag είναι μία από αυτές τις υποκουλτούρες που βιώνουν κυκλικές διακυμάνσεις όσον αφορά την ορατότητά τους, και η φωτογράφιση έχει έναν τρόπο να επιτρέπει στα αντικείμενα της να γίνονται πιο προσιτά.

Ο περισσότερος κόσμος δεν έχει πάει στα θρυλικά Harlem Balls. Είναι μέσα από τις εικόνες που στιγμές σαν εκείνες αφήνουν ένα πιο διαρκές σημάδι και ορόσημο στην κουλτούρα μας. Η επιρροή των club kids του 1990 και των σταρ της Χρυσής Εποχής του Χόλυγουντ, παρατηρούνται στο drag του σήμερα, ακριβώς επειδή οι φωτογραφίες εκείνης της εποχής υπάρχουν ως πηγές έμπνευσης. «Είναι όλα ένας μεγάλος κύκλος»…

Χρύσα Αντωνιάδη

Χρύσα Αντωνιάδη

I used to get upset by people not understanding me, but I’ve made a career out of it now...

Previous Story

«Σκιές» του Άντι Γουόρχολ στη Νέα Υόρκη σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες του

Next Story

Και το όνομα αυτής, Climax Mascara

Latest from Blog

“No Remorse: The Illustrated True Stories of Lemmy Kilmister and Motörhead” – Νέο εικονογραφημένο μυθιστόρημα για τον Lemmy και τους Motörhead πρόκειται να κυκλοφορήσει το καλοκαίρι

Νέο εικονογραφημένο μυθιστόρημα (graphic novel) που εξιστορεί τη ζωή του Λέμι Κίλμιστερ στους Motörhead πρόκειται να κυκλοφορήσει το καλοκαίρι μέσω της Z2 Comics. Το εικονογραφημένο μυθιστόρημα με τίτλο “No Remorse: The Illustrated…

“La chimera” – Από 28 Ιανουαρίου στους κινηματογράφους και σύντομα αποκλειστικά στο cinobo.com

Κάθε άνθρωπος έχει τη δική του Χίμαιρα. Η Αλίτσε Ρορβάχερ δημιουργεί ένα στοιχειωτικό, περιπετειώδες ταξίδι ανάμεσα στον κόσμο ζωντανών και νεκρών, ανάμεσα στη φύση και στο τσιμέντο των πόλεων, μια αναζήτηση ανάμεσα…

Πρεμιέρα για το νέο single των Pestilence με τίτλο “Horror Detox”

Πριν λίγες εβδομάδες οι Ολλανδοί Death Metallers Pestilence είχαν ανακοινώσει πως ετοίμαζαν μία νέα κυκλοφορία η οποία θα περιλάμβανε επαναηχογραφημένες παλαιότερες συνθέσεις τους. Ο τίτλος αυτού του νέου άλμπουμ θα είναι “Levels…
Punked
Go toTop